fbpx

I Dodge STR Durango dobio Hellcat motor sa 710 KS

Podatak o 710 KS i ubrzanju od 3.5 sekundi do 100 km/h ne bi bio velika vest da se ne radi o Dodge Durangu SUV-u sa šest sedišta

Foto: Dodge

Dodge je zvanično saopštio da će proizvesti određeni broj primeraka svog SUV-a Durango. Da, ali kakvog? Kada se oznaci Durango doda STR Hellcat, stva postaju ozbiljno začinjene, a Durango postaje najsnažniji serijski SUV na planeti.

Foto: Dodge

Da bi do 100 km/h ubrzao za samo 3.5 sekundi, velikom SUV-u sa tri reda sedišta treba mnogo snage, pa se pod poklopac motora uselio Hellcat. V8 ima radnu zapreminu od 6.2 litre sa mehaničkim kompresor zapremine 2.4 litre, kojo je u stanju da u motor “uduva” vazduh sa pritiskom punjenja do 11 psi, odnosno 0.8 bara. Pored 710 KS, ovaj monstrum ostvaruje i ogromnih 875 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Foto: Dodge

Pogon je na svim točkovima mada bez reduktora u centralnom diferencijalu, a prenos je preko osmostepenog automatskog menjača. Raspodelu snage na zadnjoj osovini pomaže diferencijal sa eletronskim zatvaračem. Da bi se obezbedilo dovoljno trakcije pri ubrzavanju i kočenju, Dodge Durango SRT Hellcat je “obuven” u adekvatnu obuću – Pirelli Pirelli Scorpion Zero, all-season pneumatike dimenzija 295/45 ZR 20.

Foto: Dodge

Velik brzinski indeks na pneumaticima treba da čudi, maksimalna brzina je 290 km/h. A da bi se 2.5 tona teški SUV zaustavio tu su i gigantski kočioni diskovi prečnika 340 mm, sa šetoklipnim napred i četvoroklipnim kočionim čeljustima pozadi koje isporučuje Brembo. U odnosu na Durango SRT, Hellcat verzija je dobila i značajno prerađeno oslanjanje, i dosta tvrđe ogibljenje, pa čak i spojler pozadi koji obezbeđuje oko 70 kilograma “downforce”-a pri maksmalnoj brzini. Ipak, da nije samo za jurnjavu, govori i podatak da može da povuče prikolicu mase do 4.300 kilograma.

Foto: Dodge

U standardnoj postavci Dodge Durango SRT Hellcat ima šest sedišta, ali fabrika priprema i Lightweight Performance verziju bez trećeg reda sedišta i sa klupom u drugom redu.
Proizvodnja će početi u januaru 2021. a procena je da će sa traka sići manje od 2000 komada Duranga SRT Hellcat što će ga svrstati među veoma retke kolekcionarske modele. Šta više, Durango SRT Hellcat će biti egzotičniji čak i od kolege iz kuće modela Demon SRT Hellcat, koji je proizveden u 3.300 primeraka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota očekuje pobedu na Dakaru 2019.

Toyota Gazoo Racing South Africa očekuje da bi ovogodišnji Dakar reli mogao biti pobednički ...

Već postoji Corvette sa motorom u sredini, i na prodaju je

Oni koji ne mogu da dočekaju Chevrolet C8 Corvette sa motorom u sredini, utehu ...

Marchionnea „svrbi” Musk

Sergio Marchionne je priznao da ga svrbi Elon Musk. “Ferrari će napraviti brži automobil ...

Nakon Applea i Googla i Xiaomi želi u automobilsku industriju

Xiaomi, treći najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu želi da se uključi u automobilsku ...

Uspešan prvi kvartal za AvtoVAZ, da li će i ostali biti?

Najveći ruski proizvođač automobila, AvtoVAZ, je napravio profit u prvom kvartalu ove godine zahvaljujući ...

Peugeot 208 izabran za „Car of the Year 2020“

Iako je salon u Ženevi otkazan, pod svodovima Palexpa gde se automobili ipak nalaze,  ...