fbpx

Lamborghini Sián je najjači i prvi hibrid

Lamborghini Sián je najjači Lambo ikada i prvi koji je dobio hibridnu pomoć da bi stigao preko 800 KS

Lamborghini Sián je po mnogo čemu jedinstven, i to ne samo po dizajnu. Model koji će biti proizveden u samo 63 primerka, prvi je Lamborghini koji V12 motor kombinuje sa elektro pogonom na 48 volti. Zapravo, novitet koji je Lamborghini juče prikazao svetu je dobra vest za još 19 dovoljno bohatih srećnika, koji će biti u prilici da dođu do Roadster verzije. I ovo, zapravo, jeste otvorena verzija kupea, ali moraće da se vozi samo po lepom vremenu.

Sián Roadster nije kabriolet koji ima neku verziju uklonivog krova, nego otvoren i jako brz automobil. Uz to i veoma egzotičan obzirom na broj primeraka koji će izaći iz fabrike, a to je ono što kolekcionari obožavaju. A obožavaju i egzotične boje rezervisane samo za ovaj model.
Sián Roadster deli pogon sa svojim kupe rođakom. Osnova je moćni V12 radne zapremine 6.5 litara koji deli sa modelom Aventador SVJ. Iako ima već sasvim dovoljnih 774 KS hibridni sistem mu dodaje još malo – elektromotor na 48 V ima dodatnih 34 KS koje može da isporuči do brzine od 130 km/h. Elektromotor je smešten u sedmostepeni automatski menjač. Umesto litijum-jonske baterije elektromotor se napaja iz superkondenzatora, koji je lakši od baterije i tri puta snažniji u odnosu na sopstvenu masu, a smešten je između SUS motora i kabine. Elektromotor i sueprkondenzator dodaju samo 16 kilograma mase na Sián Roadster.
Lamborghini navodi očekivano zadivljujuće performanse. Sián Roadster do 100 km/h ubrzava za 2.9 sekundi, a maksimalna brzina od 350 km/h znači jako mnogo “vetra u kosi”. Sa druge strane, brojke opravdavaju ime – Sián znači Bljesak ili Munja u zavisnosti od italijanskog dijalekta. A i cena je bljesak. Za svaki od 19 komada kupci će morati da izbroje oko 3.1 milion evra. Tačnije, već su izbrojali. Kompletna proizvodnje Sián Roadstera i kupea je rasprodata – barem tako kažu u fabrici, ili samo dižu cenu kod kolekcionara…

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Polestar 5 se puni za 10 minuta od 10 do 80%

Polestar 5 se puni za 10 minuta od 10 do 80% nakon čega njegovih ...

Opel Mokka po ceni od 20.990 evra

Opel Mokka impresionira savršenim proporcijama i preciznošću do najsitnijih detalja, može se kupiti od ...

Tarraco je ime novog SUV-a iz Seata

Nakon što je fanovima omogućio da glasaju za ime novog SUV-a, Seat je saopštio ...

Cadillac predstavio potpuno novi Escalade za 2021.

Cadillac je predstavio potpuno novi Escalade za 2021., sa više tehnologija, luksuznim enterijerom i ...

Seat odložio imenovanje predstojećeg SUV-a zbog politike

Dok su španski mediji fokusirani na političku krizu nad Katalonijom, iz Seata su odlučili ...

Mini trkač ali spreman za ulicu

Mini će na salonu u Frankfurtu, pored koncepta električnog vozila predstaviti još jedan koncept ...