fbpx

Nissan Ariya postala stvarnost – električna

Nissan Ariya je prvi od čak 10 novih modela koje će marka predstaviti u narednih 20 meseci

Nissan je definitvno na punom gasu sa osvežavanjem svoje ponude, a u narednik 20 meseci predstaviće čak 10 novih modela. Koncept električnog crossovera Ariya predstavljen je prošle jeseni u Tokiju, a sada je došlo vreme i za njegovu serijsku verziju.
Ariya ne samo da uvodi novi stil u dizajn, koji će po svemu sudeći u manje ili više izmenjenoj formu preuzeti i drugi modeli iz kuće, nego nakon vrlo uspešnog Leafa, pravi novi korak u elektrifikaciji Nissana. Za razliku od malog hatchbacka, Ariya je električni SUV koji će kupcima biti ponuđen sa prednjim ili pogonom na svim točkovima, što znači i sa dosta velikim cenovnim rasponom i opcijama pri kupovini. Nissan Ariya sa jednim elektromotorom ima prednji pogon i no slabašan. Uz 217 KS (160 kW) vozaču je će bit na raspolaganju i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta. A Ariya sa dva motora zaista obećava, pogotovo uz novi e-4ORCE sistem vektorisanja obrtnog momenta. Uz pogon na svim točkovima stići će i 395 KS (290 kW) i čak 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta od samog polaska iz mesta. Po pitanju performansi verzija sa jednim motorom do 100 km/h ubrzava za 7.5 sekundi, dok je snažnija pravi sprinter – do 100 km/h stiže za 5.1 sekundu. Kao i sva ostala električna vozila, ni Ariya se ne može pohvaliti prevelikim maksimalnim brzinama. Slabija verzija je ograničena na 160 km/h, a snažnija na 200 km/h.
Pored opcija sa brojem motora, Nissan je za kupce Ariye pripremio i dve opcije baterije (koje značajno utiču na cenu) pa će se električni suv moći kupiti sa baterijom kapaciteta 65 kWh ili 90 kWh. Za sada, najave kažu da bi sa većom baterijom, Ariya mogla dohvatiti i do 500 kilometara autonomije. Jedino o čemu će kupci morati da povedu računa je koliki prtljažnik im je potreban. Verzija sa sva motora ima zapreminu prtljažnika od 413 litara, što je dosta manje od 467 litara koliko ima verzija sa jednim motorom.
Uz veliki višenamenski ekran od 12.3“ standardna oprema su bežične konekcije za Apple CarPlay i Android Auto, a Ariya je prvi Nissan koji će u serijskoj opremi imati Alexa sistema sa automatskim ažuriranjem. Takođe, u Ariyu stiže i napredniji ProPilot Assist 2.0, koji donosi autonomnu vožnju, ali pod ograničenim slovima, odnosno pre svega na autoputevima.
Ipak, do početka prodaje Nissan Ariye moraćemo malo sačekati. Od polovine 2021. godine prodaja prvo počinje u Japanu, pa tek nakon toga u ostatku sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alonso se vratio u bolid Renault Formule 1

Nakon skoro dve godine, Fernando Alonso se vratio u bolid Formule 1, na stoj ...

Aston Martin otkrio pogon buduće Vallhale

Aston Martin je konačno otkrio šta će biti pogon “male” Valkyrie, odnosno superautomobila Vallhala ...

Apple će koristiti VW Transportere za autonomne servise

Apple i Volkswagen grupa su, navodno, sklopili dogovor po kom će Apple koristiti VW ...

Toyota Super Sport – koncept ili nešto više?

Toyota će na salonu u Tokiju početkom sledeće godine predstaviti GR Super Sport concept. ...

Formula 1 – Red Bull „minimalno“ prekoračio budžet

Formula 1 – FIA je zvanično objavila da je tim Red Bull minimalno prekoračio ...

Z8 Stevea Jobsa na prodaju

Ako imate dovoljno keša, onda imate i šansu da se vozate u istom BMW-u ...