fbpx

Nissan Ariya postala stvarnost – električna

Nissan Ariya je prvi od čak 10 novih modela koje će marka predstaviti u narednih 20 meseci

Nissan je definitvno na punom gasu sa osvežavanjem svoje ponude, a u narednik 20 meseci predstaviće čak 10 novih modela. Koncept električnog crossovera Ariya predstavljen je prošle jeseni u Tokiju, a sada je došlo vreme i za njegovu serijsku verziju.
Ariya ne samo da uvodi novi stil u dizajn, koji će po svemu sudeći u manje ili više izmenjenoj formu preuzeti i drugi modeli iz kuće, nego nakon vrlo uspešnog Leafa, pravi novi korak u elektrifikaciji Nissana. Za razliku od malog hatchbacka, Ariya je električni SUV koji će kupcima biti ponuđen sa prednjim ili pogonom na svim točkovima, što znači i sa dosta velikim cenovnim rasponom i opcijama pri kupovini. Nissan Ariya sa jednim elektromotorom ima prednji pogon i no slabašan. Uz 217 KS (160 kW) vozaču je će bit na raspolaganju i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta. A Ariya sa dva motora zaista obećava, pogotovo uz novi e-4ORCE sistem vektorisanja obrtnog momenta. Uz pogon na svim točkovima stići će i 395 KS (290 kW) i čak 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta od samog polaska iz mesta. Po pitanju performansi verzija sa jednim motorom do 100 km/h ubrzava za 7.5 sekundi, dok je snažnija pravi sprinter – do 100 km/h stiže za 5.1 sekundu. Kao i sva ostala električna vozila, ni Ariya se ne može pohvaliti prevelikim maksimalnim brzinama. Slabija verzija je ograničena na 160 km/h, a snažnija na 200 km/h.
Pored opcija sa brojem motora, Nissan je za kupce Ariye pripremio i dve opcije baterije (koje značajno utiču na cenu) pa će se električni suv moći kupiti sa baterijom kapaciteta 65 kWh ili 90 kWh. Za sada, najave kažu da bi sa većom baterijom, Ariya mogla dohvatiti i do 500 kilometara autonomije. Jedino o čemu će kupci morati da povedu računa je koliki prtljažnik im je potreban. Verzija sa sva motora ima zapreminu prtljažnika od 413 litara, što je dosta manje od 467 litara koliko ima verzija sa jednim motorom.
Uz veliki višenamenski ekran od 12.3“ standardna oprema su bežične konekcije za Apple CarPlay i Android Auto, a Ariya je prvi Nissan koji će u serijskoj opremi imati Alexa sistema sa automatskim ažuriranjem. Takođe, u Ariyu stiže i napredniji ProPilot Assist 2.0, koji donosi autonomnu vožnju, ali pod ograničenim slovima, odnosno pre svega na autoputevima.
Ipak, do početka prodaje Nissan Ariye moraćemo malo sačekati. Od polovine 2021. godine prodaja prvo počinje u Japanu, pa tek nakon toga u ostatku sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljen novi Renault Captur, uskoro i kao plug-in hibrid

Nakon šest godina proizvodnje i 1.2 miliona proizvedenih primeraka, Renault je prestavio novu generaciju ...

Bugatti predstavio “Sky View” opciju za Chiron

Bugatti je objavio da kupci sada imaju mogućnost da izaberu opciju pod imenom “Sky ...

Porsche 911 Speedster ide u proizvodnju 2019.

Već odavno nije strogo čuvana tajna, ali je sada bar zvanično: Porsche 911 Speedster ...

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u

Stellantis isporučuje 250.000 vozila Sixt-u skoro svih marki koje se nalaze pod okriljem četvrte ...

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila ...

Dok jedni zatvaraju, drugi otvaraju svoje pogone

Iz auto industrije konačno stižu i dobre vesti o ponovnom otvaranju pogona i nastavku ...