fbpx

Kia predstavila unapređeni Stonic

Laki hibrid, novi menjač, bolja povezivost i novi sistemi asistencije samo su neka od unapređenja koja je dobila Kia Stonic

Unutrašnjost i spoljašnjost Stonica ostaju gotovo nepromenjeni, ali će vlasnici dobiti mnogo više mogućnosti personalizacije vozila nego pre, jer su sada na raspolaganju nove boje karoserije i krova, a dodati su i novi paketi boja i novi dizajn naplataka. U unutrašnjosti će vozač i saputnici najpre primetiti veći 8,0-inčni ekran na dodir (do sada je bio 7-inčni) sa infotainment i navigacionim sistemom, koji donosi nove funkcije druge faze Kijine telematike UVO Connect. Bezdednost i asistencije vozaču unapređeni su sa novim naprednim sistemima asistencije (ADAS).
Motori
Novi ‘EcoDynamics+’ benzinski laki hibrid sa ‘clutch-by-wire’ inteligentnim manuelnim menjačem ili sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Unapređeni Stonic će nuditi Kijin benzinski laki hibrid (MHEV) ‘EcoDynamics+’. U kombinaciji sa novim ‘Smartstream’ 1,0-litarskim T-GDi motorom sa 48-voltnim MHEV sistemom, EcoDynamics+ pogon omogućava bolju efikasnost i neprimetno delovanje elektromotora. Kompaktna 48-voltna litijum-ionska polimerna baterija zameniće benzinsku snagu sa električnom i tako produžava ‘nedelovanje’ sa novim starterskim generatorom za lake hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator – MHSG). MHSG je preko kaiša povezan sa radilicom i neprimetno preklapa između načina ‘motor’ (srp.: elektromotor) i ‘generator’. U načinu ‘motor’ tokom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenje motora i snižava emisije. Tokom smanjivanja brzine MHSG pod određenim uslovima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperiše energiju sa radilice kako bi napunio bateriju. Novi Smartstream motor zamenjuje Stonicovu pređašnju generaciju 1,0-litarskog ‘Kappa’ TGDI motora. Opremljen je sa Kijinom naprednom tehnologijom promenjivog upravljanja ventilima (CVVD), a tu su i druge inovacije. CVVD omogućava motoru da neprimetno preklapa između različitih ciklusa sagorevanja u zavisnosti od opterećenja čime smanjuje potrošnju goriva u svim voznim uslovima. Smartstream motor proizvodi jednaku snagu kao pređašnji Kappa motor –100 ili 120 KS, u zavisnosti od menjača. Na primer, najveći obrtni momenat kod varijante sa 120 konjskih snaga sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (7DCT) veći je za 16% (200 Nm). Unapređeni Kia Stonic donosi ključne dorade postojećih benzinskih motora, koji su postali efikasniji, imaju niže emisije CO2, kao i bolja vozna svojstva. Pored EcoDynamics+ varijanti u ponudi će biti i nehibridni benzinski motori – novi 1.0 T-GDi motor sa 100 konjskih snaga i nova varijanta 1,2-litarskog atmosferskog motora sa inovativnom tehnologijom dvostrukog ubrizgavanja (Dual Port Fuel Injection) sa 84 KS. Taj motor zameniće multipoint sa novim dvostrukim ubrizgavanjem goriva (DPFI), koji optimizuje vreme ubrizgavanja za maksimalnu uštedu. 1.0 T-GDi motor sa 120 KS pored standardnog 6-stepenog manuelnog menjača (umesto dosadašnjeg 5-stepenog manuelnog) opcionalno nudi i mogućnost izbora 7DCT menjača.
Druga faza telematike UVO Connect i 8,0-inčni ekran osetljiv na dodir sa infotejment sistemom Stonic donosi unapređeni ekran na dodir sa navigacionim sistemom koji nudi Kijinu inovativnu 2. fazu telematskog sistema UVO Connect, koja poboljšava povezivost i upravljanje vozila. Stonic je standardno opremljen sa 8,0-inčnim ekranom na dodir, koji emituje audio sadržaje, dok je opciono moguće naručiti i satelitsku navigaciju. Pored toga donosi i Bluetoothmultipovezivost koja korisnicima omogućava povezivanje dva mobilna uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu medija, a drugog samo za medije. Sistemstandardno omogućava upotrebu na platformama Apple CarPlay i Android Auto za čiju upotrebu više nije potreban kabal.
Dizajn i personalizacija
Spolja i iznutra je dizajn unapređenog Stonica ostao gotovo nepromenjen, novi su jedino LED farovi sa odvažnijim oblikom. Sa novim stilom kompaktnog krosovera koji već od samog lansiranja nudi moderan izgled Kia daje kupcima nove mogućnosti da Stonica prilagode svojim željama. Kupcima su na raspolaganju novi 16-inčni aluminijumski naplaci i dve nove boje karoserije – Perennial Grey i Sporty Blue. Paleta boja kupcima nudi 9 boja karoserije, između ostalog i dvobojne kombinacije karoserije i krova. Sa novim žutim krovom (Most Yellow) sada se broj dvobojnih kombinacija popeo na 20, zavisno od tržišta i opreme vozila. Da je dvobojni krov popularan kod kupaca Stonica govori podatak da je 33% kupaca izabralo ovu opciju.
U kabini je novost novi i veći, 8,0-inčni ekran na dodir, a vozači ceniti i novi 4,2-inčni digitalni ekran između analognih instrumenata. Nove opcije za personalizaciju kabine su plavi i žuti paket, što znači da kupci mogu birati među 4 paketa, zavisno od tržišta i opreme.
Bezbednost
U zavisnosti od nivoa opreme unapređeni Stonic donosi novi sistem asistencije ADAS, koji uključuje sistem za sprečavanje naleta (FCA) sa prepoznavanjem pešaka, vozila i biciklista, sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sistem za upozoravanje na dekoncentrisanost vozača (DAW), sistem za upozoravanje na mogućnost sudara u mrtvom uglu (BCW), sistem asistencije za pomoć kod sprečavanja sudara sa vozilima u mrtvom uglu(BCA), inteligentni sistem za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC) i sistem za održavanje vozila na voznoj traci sa prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred i sa automatskim ubrzavanjem nakon aktiviranja migavaca (LFA). Sistem LFA u saradnji sa radarskim tempomatom za održavanje bezbednog rastojanja do vozila ispred kontroliše ubrzavanje, kočenje i upravljanje s obzirom na vozilo ispred i vozne prilike. Sistem koji deluje u vožnji do 180 km/h koristi kameru i senzore za praćenje podnih oznaka i tako održava Stonica na sredini trake. Stonic dobija i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA) koji vozača upozorava i zaustavlja vozilo ako sistem na parkiralištu sa leve ili desne strane prepozna približavanje drugog vozila, a tu je i novi sistem za upozoravanje na putnike na zadnjim sedištima (ROA) koji upozorava vozača ako slučajno zaboravi dete ili kućnog ljubimca na zadnjem sedištu. Unapređeni model je standardno opremljen sa šest bezbednosnih vazdušnih jastuka i ISOFIX sidrištima za dečja sedišta.
Stonic, koji kod nas i drugde u Evropi stiže na jesen, kao i svi ostali modeli Kia standardno pruža Kijinu 7-godišnju garanciju koja važi za celo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nema planova za novi Lexus IS F

Šanse za novim rivalom Mercedes-AMG-a C63 i BMW-a M3 iz Japana su vrlo male, ...

Bentley uskoro slavi 100 godina od osnivanja

Bentley će za svoj 100. rođendan ponuditi specijalne detalje uz svaki automobil koji napravi ...

Bloodhound LSR se priprema za novi rekord

Nakon brojnih problema, bankrota i odustajanja, tim oko Bloodhound LSR projekta je na punom ...

Sledeći Audi TT biće na struju

Popularni audijev dvosed završava karijeru, barem u obliku i sa pogonom na koji smo ...

Kakve veze imaju Bugatti Bolide i golf loptica?

Bugatti Bolide i golf loptica imaju dublju vezu osim verovatnoće da vlasnik vozila igra ...

Renault Morphoz je modularno vozilo po meri potreba

Renault MORPHOZ je potpuno električan i dužinom prilagodljiv konceptni crossover bliske budućnosti, koji se ...