fbpx

JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser

Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA i Toyota najavili Lunar Cruiser, specijalno vozilo za istraživanje meseca

Nadimak LUNAR CRUISER jasno povezuje legendarni terenac (Land Cruiser) i rover, od koga se očekuje da pouzdano i nezaustavljivo krstari površinom Meseca i na taj način omogući nova saznanja o prirodnom satelitu Zemlje.
Japanska agencija za aerokosmičko istraživanje (JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency) i Toyota Motor Corporation (Toyota) najavili su vozilo pod nadimkom LUNAR CRUISER koje će se koristiti za istraživanje Meseca. JAXA i Toyota ranije su objavili i sprovode istraživanje rovera pod pritiskom koji koristi tehnologiju električnih vozila s pogonom na gorivne ćelije (FCEV).
Nadimak LUNAR CRUISER izabran je zbog dobro poznatog osećaja koji pruža ljudima angažovanim na razvoju i proizvodnji prototipa kao dela zajedničkog istraživačkog projekta, ali takođe i zbog povezanosti koju će omogućiti u široj javnosti. Ime koje upućuje na SUV Land Cruiser odabrano je zbog kvaliteta, izdržljivosti i pouzdanosti koji se očekuju od vozila za istraživanje Meseca, kao i koncepta kojeg se Toyota dugo držala za Land Cruiser da je za ljude koji “žele da se vrate živi”, što je posebno tačno za rover koji će se kretati surovim okruženjem mesečeve površine.
JAXA i Toyota potpisali su sporazum o istraživanju za rad na mesečevom roveru pod pritiskom s posadom prošle godine, 13. juna 2019, s očekivanim datumom lansiranja u drugoj polovini 2020-ih. Oni zajedno rade na proizvodnji testnih delova za svaki tehnološki element i samog prototipa rovera tokom ove fiskalne godine (FY 2020). Rad uključuje upotrebu simulacija za potvrđivanje gubitaka energije i toplote tokom vožnje, proizvodnju i procenu prototipova pneumatika i upotrebu virtuelne stvarnosti i modela u punoj veličini za razmatranje rasporeda opreme u kabini LUNAR CRUISER-a. Nadalje, kao deo napora da kreiraju nove partnere sa “Timom Japan”, JAXA i Toyota razgovarali su s više industrija putem studijskih sastanaka zasnovanih na temi “lunarnog društva čiji je pionir rover pod pritiskom” (takođe poznatim i kao Team Japan Study Meeting). Sastanci se fokusiraju na to kako mesečev rover s posadom postaje polazna tačka vizije budućeg lunarnog društva, dok se razgovara o izazovima povezanim sa stvaranjem ove vrste društva.
JAXA i Toyota prikupljaće znanje, iskustvo i tehnološke mogućnosti preduzeća iz raznih industrija u pokušaju da ostvare svoj san o održavanju kontinuiranih aktivnosti na površini meseca kao “Team Japan”, krećući se napred.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ssang Yong nasatvlja svoje prisustvo u Srbiji

Na 54. Međunarodnom sajmu automobile, Adriatic Auto uvoznik i distributer vozila marke SsangYong, drugu ...

Honda ostaje u Formuli 1 do 2021.

Red Bull može (malo) da odahne, ugovor je produžen – Honda ostaje u Formuli ...

Potpuno novi Renault Rafale predstavljen na BG Car Show

Potpuno novi Renault Rafale E-Tech Full Hybrid predstavljen srpskoj publici na BG Car Show ...

Porodica Steve McQueena tuži Ferrari zbog specijalnog izdanja

Porodica Steve McQueena je podnela tužbu protiv Ferrarija zbog specijalnog izdanja povodom 70. godišnjice ...

Nema odlaganja za Volkswagen I.D.3

Volkswagen priznaje da ima problema sa kompleksnim softverom modela I.D.3 ali da odlaganja početka ...

Nema preprodaje Tesla Cybertrucka  godinu dana

Nema preprodaje Tesla Cybertrucka barem godinu dana od dana isporuke, tako stoji u ugovoru ...