fbpx

Mercedes-AMG F1 tim na prodaju?

Da li se završava sedmogodišnja era dominacije Mercedes-AMG Formula 1 tima, barem u trenutnoj vlasničkoj strukturi?

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Prema pisanju britanskog Daly Maila, Mercedes-AMG Formula 1 tim je pred prodajom. Prema informaciji koju je objavio ugledni dnevnik, kupac je poznat i praktično ga već vidimo na „Srebrnim strelama“, koje su crne za tekuću sezonu. Navodno, hemijski gigant Ineos, koji je početkom godine potpisao petogodišnji ugovor sa timom, pred kupovinom je poslednjih godina najuspešnije ekipe u Formuli 1. Navodno, Ineos je spreman da plati vrtoglavih 760 miliona evra, i to za 70% vlasništva koja je na pragu osvajanje sedme uzastopne titule šampona.

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Ineos je jedan od najvećih hemijskih giganata na svetu, a več pomenuti pomenuti ugovor težak 110 milona evra Toto Wolff i vlasnik Ineosa Jim Ratcliffe nazvali su partnerskim, a ne sponzorskim. Izvor ovih informacija je uvek dobro informisani nekadašnji vlasnik tima Formule 1 Eddie Jordan, koji kaže da će Sir Jim Ratcliffe preuzeti Mercedes-AMG tim, i dodao da se Ineos već nalazi na bolidima, ima tehnološku saradnju sa timom, i da je ovo najelegantniji put da se Mercedes „izvuče“ iz Formule 1. Prema Jordanu, tim će se zvati Ineos, ali će se i dalje nalaziti u pogonima u mestu Brackley, a Mercedes će zadržati 30% vlasništva. Više se neće takmičiti kao Mercedes-AMG tm, i Toto Wolff više neće voditi tim – kaže Jordan.

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Jordan objašnjava da je ovakav potez logičan i kaže – Kako da nastavljaju da pobeđuju, kako da unaprede ono što postižu, kada su najbolji i postigli sve što se moglo postići? Toto je stigao u ligu najuspešnijih šefova timova kao što su Ron Dennis i Jean Todt, ali sve ima svoj kraj – argumentuje Jordan. Poslednji nekoliko meseci mogu se čuti neslužbene vesti da je Daimler zadovoljan onim što je postigao u Formuli 1 i da je vreme da se povuče, pogotovo iz ugla rezanja budžeta zbog krize izazvane pandemijom coronavrusa. Doduše, Mercedes je snažno negirao ovakve navode, i insistira da će još godinama biti u Formuli 1 kao Mercedes-Benz fabrički tim i to sa Wolffom na čelu, tim pre što je potpisao petogodišnji Concorde sporazum sa vlasnicima F1. Međutim, činjenica da se tim obavezao na učešće u F1 od 2021. do 2025., ne znači da se obavezao da će učestvovati u istoj vlasničkoj strukturi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Force India spašena – Lance Stroll sigurno ima sedište

Agonija oko mogućeg bankrota F1 tima Force India brzo se završila. Tim je otkupio ...

Audi RS 7 sa 700KS

Audi će po prvi put ponuditi model RS 7 sa dve pogonske opcije, V8 ...

Mercedes-Benz na Salonu automobila u Ženevi 2020.

Ovogodišnji 90. Salon automobila u Ženevi donosi nekoliko novih proizvoda: unapređenu E-Klasu, tri AMG ...

Otkrivena i nova Kia Ceed

Kia Motors je danas javnosti premijerno predstavila novog Ceeda na salonu automobila u Ženevi ...

U Formuli 1 se nastavlja rat Verstappen – Hamilton

Staza Paul Ricard nije svima najdraža a ni najlepša za gledanje trke Formule 1, ...

McLaren Senna stiže u Ženevu

McLaren Senna preman je za oči publike na salonu u Ženevi, a proizvođač je ...