fbpx

Toyota sprema DAT menjač za GR modele

Toyota sprema DAT menjač za GR modele visokih performansi i tvrdi da će biti spektakularan

Foto: Toyota

Toyota sprema DAT menjač za GR modele visokih performansi i tvrdi da će biti spektakularan. Ne, ne radi se o nekadašnjem “Digital Audio Tape” formatu. Više od godin dana Toyotini inženjeri rade na novom, sportskom menjaču pod skraćenim imenom DAT, odnosno Direct Automatic Transmission, što bi trebalo da znači direktan automatski menjač. Za sada, Toyota DAT testira u trkačkim automobilima, ali planira ugradnju ovog prenosnog sitema i u serijske drumske automobila, ali iz GR porodice.
Početkom 2022. godine prvi put se pojavio Yaris GR sa smo dve papučice na Toyota Gazoo Rally Racing Challenge koji je održan u Japanu. Nedugo potom, Toyota je zvanično objavila da će ubrzati rad na projektu novog menjača, a nedavno, tokom septembra meseca DAT menjač je testiran na još jednom sportskom događaju u Japanu. Za sada, DAT se ne može kupiti niti uz jedan model Toyota, ali predsednik kompanije Akio Toyoda tvrdi da će se čekanje na DAT isplatiti.

Foto: Toyota

Toyoda je za Toyota Times magazne najavio oživljavanje nekada veoma popularnog sportskog modela Celica, a u istom intervjuu se dotakao i novog DAT menjača. “Direct Automatic Transmission će biti spektakularan i promeniće percepciju automatika, ali još moramo da pređemo preko dosta prepreka pre nego što bude potpuno spreman, i ne treba ga tako brzo očekivati u serijskim modelima”, rekao je Toyoda i dodao: “Stvarno želim da napravimo taj menjač i ponudimo ga vozačima i to onima koji voze automatski menjač ali žele osećaj auto-sporta, i potpuno drugačije iskustvo u promeni stepena prenosa nagore i nadole”. Toyoda, inače veliki ljubitelj trkanja i čest gost na trkačkim stazama, kaže da ima osćaj da gubi vreme pri svakoj promeni stepena prenosa u Yarisu GR, a to neće biti slučaj kada bude opremljen DAT menjačem. Uz DAT, kaže Toyoda, može potpuno da se koncentriše na ubrzanje, kočenje i upravljanje.
Za sada, još je rano govoriti o tome kada i da li će Toyota ponuditi DAT i u drugim modelima osim u Yarisu GR. Model Toyota GR 86 ima opcioni šestostepeni automatik, sa Corolla GR ima isključivo manuelni menjač. GR Supra može imati osmostepeni ZF automatski menjač prilagođen kupeu, a to su sve potencijalni kandidati za DAT.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Motor je predstavio novu Konu

Kompanija Hyundai Motor danas je predstavila detalje nove generacije subkompaktnog SUV KONA Kompanija Hyundai ...

Honda Civic – vanzemaljac postao ovozemaljac

Tamo neke davne 2005. nazvah 8. generaciju Honde Civic vanzemaljcem, i ostade joj taj ...

Hyundai za Konu N pripremio osmostepeni DCT menjač

Prvi SUV kompanije Hyundai visokih performansi biće dostupan sa osmostepenim menjačem sa dodatnim podmazivanjem ...

Dacia Duster – kupiti aktuelni ili čekati novi?

Koliko se SUV-a sa dizel motorom, robotizovanim menjačem i pristojnom opremom može dobiti za ...

Dakar reli 2024. počeo je prologom od 157 kilometara

Dakar reli 2024. počeo je prologom od 157 kilometara a u narednih 13 dana ...

Formula 1 – Verstappenu VN Kanade

Formula 1 – Maxu Verstappenu je pripala pobeda na VN Kanade, jubilarna 100-a za ...