fbpx

Brembo napravio diskove kao ogledalo

Brembo je predstavio novu generaciju kočionih diskova koji liče na ogledalo, ali ne služe za ogledanje

Postoje vozači koji obožavaju „naglancane“ diskove koji se sijaju kroz paoke naplatka. I konstalaciji dosadašnjih tiskova, visoka ispoliranost diskova baš i nije bila dobra vest, ali i to će se promeniti. Brembo je predstavio novu generaciju kočionih diskova čija površina je sjajna poput ogledala, i u kojima se bukvalno može ogledati. Ovaka savršena površina postignuta je nanošenjem poslednjeg sloja novom „High-Velocity-Oxy-Fuel“ tehnologijom. Novi „Greentive“ diskovi se sjaju kao ogledalo, ali Brembo podseća da takav cilj tog efekta nije nije bio estetski, nego poboljšanje otpornosti na koroziju i duže trajanje diskova.
Šta više, efekat ogledala neće postojati samo na potpuno novim Greentive diskovima nego će biti trajan, što potvrđuje da je sloj koji se nanosi izuzetno tvrd. Proizvođač tvrdi da osim što imaju duži vek trajanja, Greentive diskovi stvaraju i mnogo manje prašine pri kočenju. Brembov logo koji se vidi na površini diska nije u funkciji estetike i promocije marke, nego je indikator potrošenosti i signalizira da je vreme za zamenu.
Ime proizvoda Greentive nije slučajno. Brembo nove diskove deklariše kao ekološke. Njihovu primenu vidi prvenstveno na električnim vozilima zbog obzirom da se na njima, zahvaljujući sistemima rekuperacije, drugačije koriste kočnice nego u vozilima sa SUS motorima. Mada, sa druge strane iz kompanije stižu i informacije da se tehnologija nanošenja specijalnog završnog sloja može primeniti na svim tipovima kočionih diskova, uključujući i dvodelne plivajuće diskove.
Za sada iz Bremba još nije stigla najava kada će vozila dobiti Greentive diskove za prvu ugradnju, a no koje marke bi se mogle naći kao prvi korisnici. Iako nemamo razloga da neverujemo čuvenom proizvođaču, vreme će pokazati da li „ogledalo“ stvarno može da izdrži godine eksploatacije, grejanja i hlađenja i dejstva soli, prašine i kamenja sa drumova širom sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sada možete kupiti električni MG Roadster, ali nije jeftin…

Konverzije klasičnih automobila na električni pogon su sve popularnije, a najnovija firma u biznisu ...

Mazda CX5 – i od dobrog može još bolje

Da li je Mazda potcenjena marka? Da, sasvim sigurno, a verovatno je i sama ...

6.389,100 evra za Schumacherov bolid

Ferrari F2001 kojim je Michael Schumacher osvojio svoju četvrtu šampionsku titulu prodat je za ...

Formula 1 – tesno u kvalifikacijama, ali zapravo, sve odlučeno

Za današnju trku u Ostinu, kvalifikacije su završene na najbolji mogući način, sa tri ...

Audi otkrio novi RS3 sa zaokruženim brojkama

Snaga i obrtni moment novog Audija RS3 lako se pamte po zaokruženim brojkama koje ...

Chery najveći izvoznik automobila iz Kine

Marka Chery je rangirana na 1. mesto po izvozu automobila van Kine, sa stopom ...