fbpx

Novi Seat Leon stigao u Srbiju

Kupcima u Srbiji predstavljen je potpuno novi Seat Leon, na novoj platformi i znatno veći od prethodnog modela

Porsche SCG je u Srbiji zvanično predstavio popuno novi Seat Leon. Ovo je model u koji je uložena 1.1 milijarda evra, da bi nastavio na talasu uspeha španske marke, na kojem se već nalaze praktično sva tri SUV modela, Arona Ateca i Trraco. Novi Leon će do kupaca stići u dve karoserijske verzije – hatchback sa petora vrata i Sportstourer, odnosno karavan, ali više se neće proizvoditi verzija sa troje vrata.
Sa svojih 4.368 mm novi Leon je od prethodnika duži za 86 mm, ali je uži za 16 mm i niži za 3 mm. Uz potpuno nove dimenzije karoserije stiže i novi, za 50 mm veći međuosovinski razmak od 2.686 mm.
Što se karavana, odnosno zvanično Sportsturer verzije tiče, dimenzije su još više promenjene pa je sada dug 4.642 mm, odnosno 93 mm više od prethodnika, uži je za 16mm, i takođe niži za 3 mm, ali i međuosovnski razmak identičan sa hatchbackom. Jedno rečju, novi Seat Leon je na MQB Evo platformi, koju deli sa VW Golfom 8, Škodom Scalom i novim Audijem A3.
Po pitanju prtljažnika, hatchback ima identičnu zapreminu sa prethodnom trećom generacijom – 380 litara, dok se karavan može pohvaliti sa dodatni 30 litara. Kao i rođaci iz Nemačke i Češke, odnosno Golf i Sacala opciono će moći da ima sva svetla u LED tehnologiji, sa pomodni dinamičkim pokazivačima pravca, a i kabinski prostor će se moć kupiti sa izdašnim LED osvetljenjem ambijenta.
Novi Seat Leon je već deklarisan kao prvi potpuno povezani Seat, do kupaca će stići sa 10.25” digitalnom instrument tablom i manjim 8.25” li većim 10” ekranom multimedije. Po pitanju paketa opreme, kupci će moći da biraju između četiri, koji su definisani paketima Reference, Style, Xcellence i FR.
Sasvim očekivano, motorizaciju i prenosne opcije deli sa modelima cele VW Grupe. Ulazni motor je 1.0 TSI trocilindraš od 90 KS, a prati ga verzija sa 115KS. Sledeći u izboru je četvorocilindarski 1.5 TSI sa 130, odnosno 150 KS. Najnažnija opcija je sa 2.0 TSI benzincem od 190KS. U ponudi je i Seat Leon sa 2.0 TDI agregatima od 115KS i 150KS. Verzija sa blagim hbridom (MHEV) ima benzinski 1.5 eTSI sa 150 KS dobija pomoć od blagog hibrida na 48V, a u tom slučaju ide isključivo uz DSG menjač.

Najavljena je i plug-in hibridna verzija, koja kombinuje 1.4 litarski TSI benzinac i elektromotor koji ukupno prednjim točkovima isporučuju 204 KS, a uz litijum-jonsku bateriju od 13 kWh i vožnju do 60 kilometara samo na struju po WLTP ciklusu merenja. Za flote službenih vozila, ali i kao privatna vozila koji žele visoku ekonomičnost biće zanimljiva i 1.5 TGI verzija koja koristi CNG (metan), a koja sa oko 13 kg gasa u tri integrisana rezervoara ima preko 400 kilometara autonomije.
Prodaja novog Seat Leona je počela, a promotivna startna cena za Seat Leon verziju 1.0 sa 90 KS je 15.990 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin je platio visoku cenu za probleme

Aston Martin je platio visoku cenu za probleme sa softverom koji je uslovio kašnjenje ...

WRC – Tanaku pobeda Rovanperi titula

Ott Tanak je pobedom u Belgiji došao do druge uzastopne WRC pobede u sezoni ...

Prodaje se Aston Martin DB5 iz filma GoldenEye

Aston Martin DB5 iz 1965. godine, korišćen u uvodnoj sceni filma GoldenEye iz 1995. ...

Sledeći Audi TT biće na struju

Popularni audijev dvosed završava karijeru, barem u obliku i sa pogonom na koji smo ...

Polestar 2 dobija specijalan audio sistem

Polestar 2, kao drugi model švedske marke luksuznih električnih sportskih automobila, dobiće specijalan audio ...

Rivian će nuditi kuhinju na izvlačenje kao deo specijalne opreme

Startup za električna vozila, Rivian, nedavno je pokazao koncept pick-upa, a jedna od glavnih ...