fbpx

Honda se (opet) povlači iz Formule 1

Japanska kompanija Honda je taman počela da postiže rezultate, a sada se ponovo povlači iz Formule 1

Foto: Darko Bandic/Pool via Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-24HMR57P52111 // Usage for editorial use only //

Šok vest stiže iz Formule 1 – Honda se povlači iz sporta na kraju sezone 2021. Iako je u osnovi samo do kraja naredne sezone imala ugovor o snabdevanju motorima timova Red Bull i Alpha Tauri, svi su se nadali i očekivali da će Honda ostati u najprestižnijem automobilskom takmičenju. Međuti, upravo je saopšteno da se Honda povlači iz ućešća u Formuli 1 na kraju sezone 2021. Ovom odlukom ostavlja u „nebranom grožđu“ i Red Bull i Alpha Tauri, koji će ponovo morati da traže dobavljača pogonskih jedinca.
Honda se u Formulu 1 vratila 2015. uz tim McLaren, ali uz očajne rezultate, da bi se McLaren opredelio za Renault kao dobavljača motora, a Honda potražila svoje mesto pod suncem uz Toro Roso, a potom i uz Red Bull. Šta više, zajedničkim snagama uspeli su da stignu i do prvih pobeda, ali to nije bilo dovoljno da se Honda opredeli za ostanak u F1. U zvaničnoj izjavi fabrike stoji da je postignut cilj – pobednički motor u Formuli 1, ali da se kompanija sada okreće ka nultoj emisiji CO2 koju želi da postigne do 2050. godine, ali bez preciziranja da li samo električnim vozilima ili i uz pomoć gorivnih ćelija. Uz svoje timove će do kraja sledeće sezone biti potpuno i pokušati da ostvari što bolje rezultate i pobede, ali će sa poslednjom trkom 2021. spustiti zavesu na ovu sportsku epizodu.

Foto Leonhard Foeger/Pool via Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-24HC82H9D2112 // Usage for editorial use only //

Iako su šefovi timova Red Bull i Alpha Tauri znali da nemaju definitivnu potvrdu ostanka Honde na duge staze, sada moraju da krenu u poteru za novim pogonskim jedinicama za sezonu 2022. koja će se voziti sa potpuno novim bolidima. A izbor proizvođača pogonskih grupa se sveo na tri slova – Mercedes-AMG, Renault i Ferrari. Mercedes je već prebukiran korisnicima, Ferrari ima svoje timove, i jedina evidentna opcija je Renault sa kojim je Red Bull dostigao četiri šampionske titule, ali se u turbo eri nije razišao sa francuskim proizvođačem uz lepe reči nego veliko nezadovoljstvo. Prema trenutno vidljivom, Renault (koji od sledeće sezone više nema kupca motora) će ponovo biti opcija za oba tima. Obzirom da su se novim Concorde sporazumom obavezali na učešće u Formuli 1 narednih pet godina, Red Bull i Alpha Tauri nemaju čak ni opciju povlačenja iz šampionata.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Parkirani Tesla Model S eksplodirao iz čista mira

Nakon što se pojavio video parkiranog Tesla Modela S kako se podvozje dimi, pa ...

Renault brine za bezbednost naše dece

Održanom edukacijom na temu bezbednosti dece u saobraćaju u beogradskoj osnovoj školi Danilo Kiš ...

Land Rover ponovo u “kombinaciji” sa BMW-om

Novi Land Rover Freelander, Discovery Sport i Evoque naredne generacije će biti na BMW-ovoj ...

Serijski Byton M-Byte će imati 48-inčni ekran u kabini

Byton je obećao da će serijski M-Byte električni SUV biti veran konceptu, a najnovije ...

Električna Opel Mokka na završnim testovima

Nova Opel Mokka je na putu, još uvek kamuflirana, ali spremna za prve važne ...