fbpx

Nova toplotna pumpa za veću autonomiju električnih Kija

Kia uvodi inovaciju na području grejanja kabine za veću autonominu električnih vozila pri niskim temperaturama

Foto: Kia

Kompanije Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company predstavile su nove detalje u vezi sa njihovim inovativnim sistemom toplotne pumpe koju će koristiti kod svojih električnih vozila (EV) sa ciljem povećanja dometa pri niskim temperaturama.
Kijina toplotna pumpa se može pohvaliti inovacijom koja korišćenjem generisane toplote greje kabinu i tako maksimizuje razdaljinu koju električna vozila prelaze sa jednim punjenjem. To vozačima EV-ova omogućava grejanje kabine u hladnim danima bez osetnog uticaja na smanjenje autonomije, što je karakteristično za ostala električna vozila.
Tehnologija je prvi put predstavljena 2014. kod modela Kia Soul EV prve generacije. Toplotna pumpa koja sadrži kompresor, isparivač i kondenzator koristi generisanu toplotu koju emituju električne komponente vozila, zatim reciklira tu energiju za efikasnije grejanje kabine. Ta tehnologija e-Soulu omogućava da na taj način sačuva 180 km dometa pri niskim temperaturama. Sistem toplotne pumpe, koji spada u sami vrh automobilske industrije, razvijen je za nova električna vozila Kia i Hyundai. Novi sistem koristi generisanu toplotu različitih električnih komponenti za postizanje maksimalne autonomije u zimskim uslovima. Ove inovacije omogućavaju električnim Kijama, a južnokorejski gigant trenutno u Evropi nudi potpuno električne modele e-Soul i e-Niro, da vozačima nude stabilnu autonomiju pri niskim
temperaturama kada obična električna vozila ostalih proizvođača doživljavaju osetan pad dometa bez dodatnog punjenja.
Tehnologija Kijine toplotne pumpe je debitovala pre šest godina kod prve generacije Soula EV. Od tada je ova tehnologija usavršena za nove električne modele. Preradom dodatne generisane toplote zadržava više energije, ne samo iz različitih električnih modula (npr. pogonski motor, punjač, inverteri), nego i iz baterijskog sklopa i sporog punjenja. Sistem koristi toplotu, koju ove komponente emituju za isparavanje sredstva za hlađenje i prebacivanje iz tekućeg agregatnog stanja u gas. Gas pod visokim pritiskom se pomoću kompresora i kondenzatora ponovo vraća u tečno stanje. Ovaj proces stvara dodatnu toplotnu energiju, koju dobija toplotna pumpa i koristi se za grejanje kabine. Sačuvana energija poboljšava efikasnost sistema ventilacije, a nakon toga je prerađuje za što efikasnije grejanje kabine i manju potrošnju baterije. Manjim opterećenjem baterije toplotna pumpa smanjuje potrošnju energije ventilacionog sistema i time povećava domet električnog vozila.
Kia će i dalje razvijati tehnologiju toplotne pumpe sa ciljem postizanja još većih unapređenja po pitanju čuvanja energije i efikasnosti. Sistem je bio od prvog predstavljanja 2014. godine postepeno usavršavan pomoću testiranja u ekstremnim zimskim uslovima na severu Švedske, gde temperature zimi dostižu -35°C. U takvim ekstremnim uslovima istraživači su izumeli dodatne načine prerade otpadne toplote kako bi povećali efikasnost sistema toplotne pumpe. Testiranje tehnologije u takvim uslovima garantuje da će toplotna pumpa dobro raditi i u najhladnijim okruženjima.
Vodeno hlađenje baterijskog sklopa Kijinih EV-ova za razliku od uobičajenog vazdušnog hlađenja donosi dodatno povećanje autonomije bez povećanja dimenzija. To znači da baterijske ćelije mogu pohraniti više energije, vodeno hlađenje zauzima manje prostora u odnosu na vazdušno hlađenje, što povećava gustoću baterije do 35 posto. Ta inovacija znači da Kijina najnovija električna vozila mogu ponuditi dva puta veći domet i kapacitet baterije u odnosu na EV-ove prve generacije – i da sa jednim punjenjem mogu prelaziti puno duže relacije. Tako je Soul EV prve generacije sa litijum-jonskim polimernom
baterijom kapaciteta 30kWh nudio autonomiju od oko 180 km sa jednim punjenjem, dok Soul EV
druge generacije sa baterijom kapaciteta 64kWh sa jednim punjenjem uz skoro jednak volumen može preći do 386 kilometara. Studija koju je sprovelo južnokorejsko ministarstvo za zaštitu životne sredine pokazala je da e-Nirova toplotna pumpa osetno smanjuje potrošnju energije pri niskim temperaturama. Pri – 7°C sa upaljenim ventilacionim sistemom ostalo je 90 posto autonomije vožnje u odnosu na vožnju pri 26°C, što podiže lestvicu za sva električna vozila. Primera radi, spomenimo da domet kod
većine EV-ova drugih proizvođača u jednakim uslovima pada od 18 do 43 posto.
Kia će i dalje razvijati i usavršavati sistem toplotne pumpe i ostale sa tim povezane inovacije,
zajedno sa drugim tehnologijama, koje se tiču sledeće generacije električnih vozila. Kia u svojoj srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji zvanoj Plan S namerava do 2025. godine lansirati 11 potpuno električnih vozila, čija godišnja prodaja bi trebala dostići pola miliona EV-ova.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počinje pretprodaja modela Hyundai Ioniq 6

Hyundai Motor je danas najavio početak pretprodaje svog dugo očekivanog Ioniq 6 First Edition ...

McLaren ne odustaje od Mercedes-AMG motora

Iako se početak sezone Formule 1 ni ne nazire, uveliko se razmišlja o narednoj ...

Audi Sport planira RS modele na zasebnoj platformi

Audi Sport planira RS modele na zasebnoj platformi, a posebna platforma za električne RS ...

Dakar reli se seli u Saudijsku Arabiju

Kao što se već moglo videti, Dakar reli je bio sve manje dobrodošao u ...

Samo za Kinu – Kia predstavila model K3

Kijini novi modeli nude dizajn, tehnologije i motore namenjene kineskim kupcima Kia Motors je ...

Gemballa tuži sina svog osnivača zbog povrede prava

Marc Philipp Gemballa je nedavno osnovao automobilsku firmu pod svojim imenom i najavio svoj ...