fbpx

Zvanično je predstavljen Extreme E šampionat i timovi

Virtuelno i zvanično predstavljen je Extreme E šampionat, kojem su se pridružile brojne poznate ličnosti moto-sporta

Photo: Shivraj Gohil /Extreme E

Extreme E šampionat sveta i zvanično je predstavljen. Viziju i misiju nove takmičarske serije objasnio je osnivač i CEO Alejandro Agag, koji veruje da će pet takmičenja širom sveta ukazati na probleme i skrenuti pažnju na akcije koje su neophodne da bi sačuvali našu planetu. Jasno je da će prisustvo globalno popularnih imena iz sveta auto-sporta privući veliku pažnju.
Aktuelni šampion sveta Lewis Hamilton je u septembru objavio da je napravio svoj X44 tim koji će nastupati u Extreme E šampionatu, a sada mu se pridružio i bivši timski kolega i veliki rival, Nico Rosberg. Šampion sveta Formule 1 iz 2016. predstavio je svoj Rosberg Xtreme Racing, i time dodao i deveti tim koji će uz Cupru, Chip Ganassi Racing, Andretti, HWA i ostale timove izaći na start prvog ikada relija električnih terenaca.

Foto: Continental

Prva trka šampionata električnih terenaca se približava. Prema objavljenom kalendaru, serija treba da startuje 21. januara 2021. u Senegalu. U prvoj sezoni održaće se ukupno pet takmičenja, u Saudijskoj Arabiji, Nepalu, Grenlandu, a finale je zakazano u Brazilu, 31. oktobra 2021. Iako pandemija Covid-19 i dalje ne pokazuje znakove smirivanja, organizatori Extreme E šampionata za sada ne saopštavaju planove o otkazivanju ili pomeranju događaja.
U prvoj sezoni svi timovi će nastupati u identičnom električnom off-road vozilu koje se zove Odyssey 21, a proizvodi ga Spark Racing Technology, koja proizvodi i bolide Formule E. Prema najavama, električni offroaderi će do 100 km/h stizati za 4.4 sekundi i imati velike terenske sposobnosti. Osnova im je kavez izrađen od nobijumom legiranih čeličnih cevi, i svi će koristiti Continental pneumatike namenski napravljene za šampionat. Timovi će imati slobodu da sami kreiraju oplate karoserije, kao i pogonski sistem, ali će baterija biti jedinstvena iz Williams Advanced Engineering-a.
Kompletnu prezentaciju Extreme E šampionata koja je održana juče možete pogledati i sasvim sigurno jasnije sagledati koja je ideja i cilj jednog ovakvog šampionata.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ferrari patentirao rešenje za efikasan i čist V12 motor

Ferrari ne dozvoljava da izumre V12 motor i patentirao je rešenje za efikasan i ...

Novi Renault Clio – evolucija spolja revolucija unutra

Peta generacija Renault Clia sada je i potpuno otkrivena, i jasno je da spolja ...

Jost Capito okuplja poznatu ekipu u Williams F1 timu

Williams tim Formule 1 se pojačao za novog tehničkog direktora, veoma iskusnog i uigranog ...

Volvo završio sa dizel motorima

Volvo završio sa dizel motorima nakon 45 godina ugradnje, a poslednji proizvedeni model sa ...

Test Toyota Yaris Cross 1.5 Elegant Tech Pack

Toyota Yaris Cross je preko noći postao model za koji se čeka u redu, ...

Nissan će nuditi reparirane baterije za Leaf, ali samo u Japanu

Nissan je pokrenuo program razmene baterija za model LEAF u Japanu, koji će omogućiti ...