fbpx

Mick Schumacher Šampion Sveta Formule 2

Mick Schumacher može da bude zadovoljan, pored angažmana u Formuli 1 okrunio se i titulom Šampiona sveta Formule 2

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Sin sedmostrukog svetskog Šampiona Formule 1 Michaela Schumachera 2020. će pamtiti kao godinu svojih uspeha. Osim što u džepu već imao potpisan ugovor sa timom Haas Formula 1, sin legendarnog šampiona je svojoj tituli u Formuli 3 dodao i titulu Šampona sveta Formule 2.
Mick Schumacher je u poslednji trkački vikend Formule 2 ušao sa lepom prednošću od 14 poena ispred direktnog konkurenta Calluma Illota, ali ne i prednošću koja mu je garantovala titulu. Juče u glavnoj trci nije sve išlo po planu Schumachera i njegovog tima.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Nakon loših kvalifikacija startovao je sa 18. startne pozicije, ali se odličnom vožnjom probo do šestog mesta, osvojio vredne poene, a za današnju trku sebi obezbedio start iz drugog reda, ali u kojem je bio i njegov direktni konkurent Illot. Poznat po odličnim startovima, Schumacher je dobro startovao, ostavio Illota za sebe, ali i ostao iza Dana Ticktuma i Jehana Daruvale. Prevelika želja da što pre izbije na čelo mogla je skupo koštati. Već u četvrtoj krivini pravi veliku grešku i uništava svoje pneumatike, koji su trebali izdržati celu sprint trku. Međutim, Schumacher ostaje na stazi i vozi dobrim tempom znajući da pneumatici neće izdržati do kraja. Međutim takvim potezom je primoravao Illota da pokušava da se bori za poziciju, koja mu je bila neophodna, u čemu je prekomerno trošio pneumatike. Illotu je trebao podijum, ali u kombinaciji da Schumacher ne osvoji nijedan poen. Međutim, Schumacher je otišao na zamenu pneumatika i ostao na začelju, kada je bilo jasno da su pnematici Illota na izdisaju, i koji je počeo da tone u plasmanu sve dalje od titule.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Iako danas bez pravog rezultata kojim bi potvrdio vrednost svoje titule, Mick Schumacher je pokazao da ume da se bori, da ume da se nosi pod pritiskom, i da u njemu ima materijala za vrhunskog vozača. Svakako, momak rođen 22. marta 1999. godine u svom prezimenu ima i opterećenje i obavezu, ali svakako i veliku pomoć poznatih i uticajnih ljudi i sponzora, koji su isfinansirali njegov boravak u Ferrari akademiji mladih vozača. Ne treba se čuditi što je Mickov zaštitni znak već postala kapa na glavi, sa istim sponzorima koji su pratili njegovog oca tokom karijere.
U svakom slučaju sledeće sezone ćemo prezime Schumacher ponovo gledati na spisku vozača u Formuli 1, doduše u timu Haas koji je ove godine bio drugi najlošji, ali u kojemu je Ferrari obezbedio mesto Micku, a uz kojega je Haas dobio i veliko stručno pojačanje u liku Simoenea Reste šefa inženjerskog odeljenja Ferrarija, a verovatno i materijalno pojačanje. Obzirom da sledeće nedelje Romaina Grosjeana sigurno nećemo gledati za upravljačem bolida Haas zbog opekotina zadobijenih prošle nedelje u udesu, a kojega na pretposlednjoj trci menja Pietro Fittipaldi, najverovatnije ćemo Schumachera videti u slobodnim treninzima, ako ne ček i u trci, obzirom da ima neophodnu super licencu. Njegov budući timski kolega u Nikita Mazepin, je svoj odličan plasman na treću poziciju juče bacio u vetar preagresivnom vožnjom koja mu nije strana, i zbog kazni šampionat Formule 2 završio na petom mestu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Maserati Grecale stiže u novembru

Odavno je najavljeno, ali sada se zna šta i kada – Maserati 16. novembra ...

Formula 1 – VN Japana Verstappenu

Formula 1 – VN Japana pripala je Maxu Verstappenu i donela naslov šampiona u ...

Rimac C_Two na novoj proizvodnoj liniji

Pravo ime i finalni dizajn novog modela iz Rimca trebali smo videti u Ženevi, ...

Bivši šef Infinitija će voditi razvoj Dyson EV-a

Kompanija Dyson, poznata po proizvodnji usisivača, najavila je da će bivši šef Infinitija, Roland ...

Kad se Renault Scenic razgoropadi

U ponudi automobila u toku je stvaranje novog svetskog poretka, samo, pitanje je gde ...

Sky Sport ide na poklon u Red Bull

Šef Sky Sport F1 stiže u posetu centarli Red Bull F1 kako bi izgladio ...