fbpx

Bugatti Centodieci – 110 se vratio

Bugatti se vratio na Pebble Beach i vratio oznaku 110, kao omaž EB 110

Foto: Bugatti

Pebble Beach, kao i neka druga okupljališta bogatog svetskog krema, s vremena na vreme postaje lokacija na kojoj se prikazuju novi i egzotični modeli. Bugatti se vratio na Pebble Beach modelom za koji je malo reći da je egzotičan, jedinstven i skup.

Foto: Bugatti

Centodieci, u prevodu znači 110. Kada je Romano Artioli pokušao da oživi marku Bugatti početkom devedesetih godina prošlog veka (1991.), 110 je označavalo 110 godina od rođenja Ettorea Bugattija osnivača kompanije. Danas 110 ne označava samo 110 godina od osnivanja kompanije, nego broj 10 označava i da će biti proizvedeno samo 10 komada, i prodato po vrtoglavo visokoj ceni od 8 miliona evra po komadu, bez PDV-a, naravno.

Foto: Bugatti

Bugatti Centodieci definitivno jeste Bugatti današnjih dana, ali i sa očiglednim vezama sa originalnim EB110. Od mnogo manje “potkovice” na prednjem delu, preko uglastih uvodnika vazduha, eliminisanog zaobljenog B stuba, pa sve do providnog poklopca motora.
Motor je poznat i preuzet je od prethodna dva modela Veyron i Chiron. Ima 16 cilindara u W rasporedu, četiri turbo punjača i 8 litara radne zapremine, dovoljno da dostigne 1.600 KS na svom kolenastom vratilu.

Foto: Bugatti

A 1.600 KS (1.176 kW), dovoljno je i da Centodieci ima performanse hiperautomobila. Do 100 km/h ubrzava za 2.4 sekunde, do 200 km/h stiže za 6.1 sekundu, a do 300 km/h za 13.1 sekundu. Maksimalna brzina je pomalo razočaravajuća za jedan Bugatti. “Samo” 380 km/h koliko dozvoljava limiter brzine. Fabrika ne saopštava zbog čega je toliko spustila maksimalnu brzinu u odnosu na Chiron, koja je preko 400 km/h, i da li su u pitanju pneumatici ili aerodinamika karoserije.
Iako je prikazan u beloj boji, prvi čovek Bugattija Stephan Winkelmann kaže da kupac samo može da odabere boju koju želi, a mi dodajemo, pa naravno kad već mora da izbroji tolike milione za svoj automobil…

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljen Hyundai i30 Fastback

Nakon predstavljanja novog i30 u martu i i30 Tourer prošlog meseca, Hyundai je zvanično ...

Lamborghini rasturio svoj rekord prodaje zahvaljujući Urusu

Lamborghini je saopštio da je 2019. bila njegova najbolja godina ikada po pitanju prodaje ...

Povezanost – pojam koji više plaši nego što se koristi

Gotovo sva vozila iz premijum, a sve više i iz nižih segmenata, imaju mogućnost ...

Renault Captur – kako zadržati već postignuto

Renault Captur, namerno ili slučajno uz savršen tajming plasiran je 2013. i postao hit, ...

Nemačka kaznila Audi sa 800 miliona evra

Nemačka je kaznila Audi sa 800 miliona evra zbog učestvovanja u dizel skandalu, uprkos ...

Nissan Z Proto – V6 i manuelni menjač!

Nissan sprema naslednika 370Z, a upravo prikazani Z Proto podseća da Nissan nije izgubio ...