fbpx

Počela proizvodnja poznatog modela – Lada Niva Travel

U Toljatiju je počela, tačnije nastavljena proizvodnja modela sa nama dobro poznatim imenom – Lada Niva Travel

U Rusiji je ponovo pokrenuta proizvodnja modela kod nas poznatog i popularnog imena, ali koji ipak nema previše veze sa njim – Lada Niva. Još uvek ima mnogo onih koji se „kunu“ u njene sposobnosti i kvalitet, ali model Lada Niva Travel, u osnovi nema previše veze sa Nivom koju pominjemo. Lada Niva Travel originalno je lansirana pre 22 godine pod zvaničnom oznakom VAZ-2123, a mali terenac je preimenovan u Chevrolet Niva 2003. godine kao deo „ joint venture“ između General Motorsa i AvtoVAZ-a. General Motorse se povukao iz celog posla pre nekoliko meseci, prodajući svojih 50% AvtoVAZ-u. To je objašnjenje zbog kojega i kažemo da se model sa poznatim imenom vraća u proizvodnju, ali sada pod markom Lada i imenom Niva Travel, ali i ponekom kozmetičkom novinom.
Sa proizvodnih traka prva kreće gruba terenska verzija sa visoko podignutim uvodnikom vazduha kao standardnom opremom i neofarbanim plastičnim odbojnicima i štitnicima, ali opremljena terenskim pneumaticima i naravno, nezaobilaznim permanentnim pogonom na svim točkovima.
Dizajn prednjeg dela Lade Nive Travel poprilično liči na aktuelna rešenja koja viđamo po svetu, a možda ponajviše na Toyotu RAV 4. Gril je sada dosta veći nego u GM -ovo vreme, a lukovi oko točkova su uglasti.
Lada nije objavila fotografije enterijera, ali se mogu čiti informacije da je identičan kao u vreme Chevrolet Nive. Isto važi i za pogon. Motor je 1.7 litarski benzinac, sa 80KS i samo 127 Nm, koji do sva točka snagu prenosi preko petostepenog manuelnog menjača. Performanse su i dalje opasno loše – do 100 km/h Lada Niva Travel ubrzava za 19 sekundi, uz maksimalnu brzinu od samo 140 km/h.
U osnovi, Chevrolet amblem je skinut još u julu, kada se američka kompanija povukla iz zajedničke firme, a kao što vidimo, samo par meseci kasnije u proizvodnju kreće malo restilizovan model. Cene za sada nisu objavljene, ali se očekuje da bidi slične kao i ranije za Cherolet Nivu – od oko 7.800 evra pa do oko 9.500 evra za najbolje opremljenu verziju.
I da ponovimo, „nova“ Lada Niva Travel nema veze sa kod nas popularnim modelom koji svoje korene vuče još od 1977. godine, a čije novo izdanje je najavljeno 2018. na salonu u Moskvi kao 4×4 Vision concept, ali vesti o serijskom modelu za sada još uvek nema.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – vozačima je rečeno da se žale

Formula 1 još od prvih predsezonskih testova suočila se sa fenomenom poskakivanje i dok ...

Vatreni Defender za oproštaj i najavu novog

Iako je proizvodnja Land Rover Defendera zaustavljena pre dve godine, a novi model je ...

Izuzetni poslovni rezultati Toyote na srpskom tržištu u 2018.

Toyota Srbija završiće poslovnu godinu sa preko 1500 prodatih automobila, i time zabeležiti povećanje ...

Kia spektakularno promovisala novi logo

Kriza ili ne, ali za spektakl novca ima uvek, reče Kia i predstavi novi ...

Volkswagen Buba puni 75 godina 27. decembra

Legendarna Volkswagen Buba, model proizvedenu u preko 21 milion komada 27. decembra proslaviće 75. ...