fbpx

Sezona Formule 1 se bliži, a sa njom i problemi

U martu bi trebala da počne sezona Formule 1, a već se čuju mogućnosti pomeranja i otkazivanja događaja

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Nakon što je kako tako, u glavnom bez publike, ali ipak dosta uspešno, sezona Formule 1 2020. dovedena do kraja uprkos Covid-19 pandemiji, za manje od tri meseca trebala bi da počne sezona 2021. Ambiciozno zamišljena sa čak 23 trke u kalendaru. Samo, pandemija je još uvek prisutna širom planete uprkos vestima o vakcinama koje stižu sa svih strana. A činjenica da pandemija još uvek nije završena, i da niko ne može da predvidi dalji razvoj situacije, i sezona Formule 1 ponovo počinje da se dovodi pod znak pitanja.

Foto: McLaren media Centre

Australija koja je 21. marta trebala da bude domaćin prve trke već je termin održavanja tavla pod znak pitanja i odlaganje navela kao opciju. Prošle godine, trka je otkazana samo dva sata pre početka prvog slobodnog treninga, nakon što je jedan od članova tima McLaren bio pozitivan na Covid-19 testu. Za ovu godinu, organizator ne želi da se nađe u sličnoj situaciji, a ponajveći problem je trenutno, pored negativnog testa, obavezni karantin u trajanju od 14 dana, koji je zbog obaveza svih učesnika praktično nemoguće. Druga opcija je dolazak svih učesnika Velike nagrade Australije čarter letovima, i smeštanje, po principu bio sfere, u izolovanu zaonu na samoj stazi i u njenoj blizini. Iako izvesnije, druga opcija izaziva ogromne logističke komplikacije, ali i dodatna finansijska opterećenja. Prema trenutnoj situaciji, prva trka neće biti Australija, nego Bahrein, koji je planiran za 28. mart, i za koji su karte već puštene u prodaju, dok za Melburn nisu.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

A ima i domaćina koji ne prihvataju trke bez prisustva publike. Holandija, koja bi nakon 25 godina ponovo trebala da bude domaćin Formule 1, ne žali trku bez prisustva publike. Prama planu, Velika nagrada Holandije bi trebala da se održi na renoviranoj stazi Zandvoort 5. Septembra, kao 14. u kalendaru, ali sportski direktor Velike nagrade Holandije Jan Lammers, kaže da događaja bez prisustva publike neće biti i da nemaju nikakav interes da organizuju trku pred praznim tribinama. Lammers kaže da je pored entuzijazma, dovođenje Formule 1 u Holandiju i velik poslovni projekat, ali i dodaje da se nada da će uz vakcine napredak medicine pandemija biti zaustavljena do septembra i trka biti održana regularno, u predviđenom terminu i pred brojnom publikom.
Još ranije, iz kalendara Formule 1 2021. izbačena je Velika nagrada Vijetnama koja je trebala biti vožena u Laosu, ali je zbog hapšenja pod optužbama za korupciju predsednika narodnog komiteta Nguyen Duc Chung, projekat trke potpuno otkazan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi i Porsche će u Formuli 1 biti odvojeni projekti

Audi i Porsche će za Formulu 1 odvojeno pripremati pogonske grupe – kažu zvaničnici ...

Fiat prekida prodaju modela 500 na tržištu SAD

Fiat je najavio da model 500 hatchback neće nastaviti da se prodaje u SAD ...

Po Musku nas očekuje povratak u budućnost

Elon Musk je na Twitteru otkrio da će budući Tesla automobili podsećati na K.I.T.T. ...

Spasavanje Aston Martina po receptu modne industrije

Novi manjinski vlasnik Aston Martina bogatstvo je stekao kroz investiranje u posrnule modne marke, ...

Tata nudi JLR BMW-u i Geelyju

Grupa Tata traži partnera za Jaguar Land Rover, i već je sa ponudom prišla ...