fbpx

Jeep proširuje elektrifikovanu ponudu modela

Marka Jeep proširuje svoj elektrifikovani portfolio u Evropi sa novim hibridnim verzijama modela Compass i Renegade

Uvođenje ovih novih hibridnih verzija nudi kupcima novi način pristupa elektrifikovanoj ponudi brenda Jeep kada stignu na tržište u martu.  Ovi novi modeli se pridružuju uspešnim plag-in hibridnim 4xe verzijama, koje trenutno čine više od 25 odsto ukupne prodaje brenda u Evropi. Na tržištima poput Francuske, Jeep 4xe modeli prevazišli su 50 odsto ukupne prodaje u Italiji, najvećem tržištu brenda Jeep u Evropi, Jeep je i vodeći brend na LEV tržištu, uključujući i baterijska električna vozila i plag-in hibride.
„Današnja najava se nadovezuje na uspeh našeg trenutnog 4xe plag-in-hibridnog asortimana i predstavlja još jedan korak ka sveobuhvatnoj elektrifikaciji naše kompletne linije proizvoda u Evropi“, rekla je Antonela Bruno, šef Jeep brenda za Evropu. „Jeep Compass i Renegade e-Hybrid nude novi način pristupa elektrifikovanom portfoliju proširujući naš prodajni zamah ponudom više hibridnih opcija za više evropskih kupaca. Ova ekspanzija proizvoda će se nastaviti na leto ove godine uvođenjem 4xe verzije potpuno novog modela Jeep Grand Cherokee.”
Nova hibridna električna opcija
Novi modeli debituju sa naprednim hibridnim sistemom sa novim četvorocilindarskim 1,5-litarskim turbo benzinskim motorom, iz porodice Global Small Engine, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta, zajedno sa novim 7-stepenim 7HDT300 automatskim menjačem sa duplim kvačilom.
Pogonski sistem uključuje ugrađeni 48-voltni elektromotor od 15 kW (20 KS) koji isporučuje 55 Nm obrtnog momenta – što je jednako 135 Nm na nivou prenosa – koji može da pokreće točkove čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen. Nove verzije nude do 15 odsto manju potrošnju i emisiju CO2 u odnosu na prethodne benzinske modele.
Zahvaljujući novoj hibridnoj tehnologiji, modeli Jeep Renegade i Compass e- Hybrid nude novu alternativu u segmentu pogona na dva točka. Kupci mogu da zadrže svoje vozačke navike netaknutim i uživaju u autentičnom iskustvu hibridne vožnje, sa potpuno električnim pogonom dostupnim pri pokretanju, malim brzinama, režimu krstarenju i prilikom parkiranja.
Dizajniran za hibridni performans
Novi četvorocilindarski motor sa turbopunjačem je projektovan da najbolje odgovara hibridnoj upotrebi, da optimizuje termodinamiku i samim tim uštedi na potrošnji goriva. Radi na principu Milerovog ciklusa koji poboljšava termičku efikasnost i nudi visok odnos kompresije (12,5:1), novu glavu cilindra sa kompaktnom komorom za sagorevanje, dvostruko varijabilno pomeranje ventila i specijalne „high-tumble“ usisne kanale. Novost je i sistem direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom, koji radi do 350 bara pritiska. Ovaj benzinski motor isporučuje snagu od 130 KS, dok maksimalni obrtni moment dostiže 240 Nm. Starter-generator sa kaišem je takođe ugrađen u benzinski motor, da garantuje brze i tihe prelaze pri ponovnom startovanju.
Kočioni sistem novih modela Renegade i Compass e-Hybrid uključuje Inteligentni kočioni sistem koji uključuje funkciju „automatskog punjenja“ koristeći mešovito regenerativno kočenje kako bi se maksimalizovalo obnavljanje kinetičke energije i poboljšala efikasnost.
Evolucija iskustva vožnje
Zahvaljujući novom pogonskom sistemu, hibridni modeli pružaju raznovrsno i opuštajuće iskustvo vožnje, sa različitim funkcijama koje omogućavaju vozilu da se kreće u električnom režimu („EV karakteristike“). One uključuju:
Silent Start: pokreće vozilo bez potrebe za paljenjem benzinskog motora, korišćenjem čisto električnog, tihog režima vožnje „EV”
Energy Recovery: obnavlja energiju koja bi inače bila uzalud potrošena kada vozilo usporava (e-coasting) i tokom kočenja (Regenerative Braking);
Boost & Load Point Shift: „e-Boosting“ omogućava povećanje obrtnog momenta na točkovima zahvaljujući elektromotoru koji podržava benzinski motor; štaviše, korišćenjem prednosti (pogonskog ili kočionog) obrtnog momenta koji isporučuje elektromotor, moguće je optimizovati radnu tačku benzinskog motora;
Electric Drive: vozilo može da putuje u tišini i bez emisije štetnih gasova koristeći samo elektromotor, dok je benzinski motor isključen.
Novi Jeep Renegade i Compass e-Hybrid modeli mogu da rade u različitim situacijama vožnje koristeći samo elektromotor (i sa isključenim benzinskim motorom). Ovo je omogućeno zahvaljujući nizu električnih režima rada poznatih kao „EV capabilities“, sposobnosti koji uključuju:
e-Launch: pokreće vozilo samo pomoću elektromotora, prilikom pokretanja ili ponovnog pokretanja na semaforu
e-Creeping: električni motor obezbeđuje startovanje uobičajeno u automatskim vozilima, pri brzini koja može da varira od 0 km/h do ekvivalenta benzinskog motora u praznom hodu u prvom stepenu prenosa ili u hod unazad (na primer pri manevrisanju)
e-Queueing: vozilo može da nastavi da se kreće u saobraćajnoj gužvi, prateći „kreni&stani“ (stop&go) obrazac u potpuno električnom režimu
e-Parking: pojednostavljuje manevre parkiranja, koji se mogu izvoditi samo pomoću električnog pogona, kako bi se osiguralo praktično i tiho iskustvo.
Kompletna ponuda
Nova hibridna gama sastoji se od četiri nivoa opreme – Longitude, Night Eagle, Limited i S, plus specijalno lansirano izdanje. Svi su opremljeni pogonom na prednje točkove, novim 7-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom i hibridnom tehnologijom 1,5-litarskog turbo benzinskog motora, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Dostupan je širok spektar opcija za prilagođavanje, sa kontrastnom opcijom crnog krova i do osam različitih boja eksterijera za model Renegade, tj. sedam za model Compass, uključujući novu boju  Matter Azur, posebno za model Upland. Dostupan je i širok spektar dizajna aluminijumskih felni specifičnih za Renegade i Compass modele.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW X2 i zvanično u prodaji u Srbiji

Iako su već neko vreme primane porudžbine, upravo je počela zvanična prodaja BMW X2 ...

Volkswagen počeo prodaju osveženog modela T-Roc u Nemačkoj

Od danas je u Nemačkoj počela prodaja osveženih i tehnološki unapređenih modela Volkswagen T-Roc ...

Audi RS3 Performance Edition debitovao sa 407 KS

Audi RS3 Performance Edition debitovao sa 407 KS i biće ih proizvedeno samo 300 ...

Renault Fuego slavi 40. rođendan

Renault je 1980. godine dobro prodrmao tržište premijerom svog novog kupea Fuego, sa impresivnih ...

Plata prvog čoveka Ford Motor Co 13 miliona dolara

Jim Hackett novi CEO Ford Motor Co dobio je povišicu u odnosu na prethodni ...

Fisker Ocean definitivno stiže do evropskih kupaca

Fisker Ocean prvi je električni SUV koji će ova američka marka ponuditi kupcima u ...