fbpx

Vodonik kao izvor energije – budućnost ili zabluda?

Planeta zemlja vodonika, potencijalnog izvora čistog pogonskog goriva, ima u izobilju ali se o njegovoj primenjivosti lome koplja

Planeta zemlja se guši u zagađenosti izazvanoj sagorevanjem fosilnih goriva. Fosilnih goriva više nema i potrajaće još samo par decenija. Šta je gorivo budućnosti koje će obezbediti mobilnost na duge staze i bez zagađenja? Primarno rešenje već je uveliko krenulo u pravcu elektro pogona vozila, ali sekundarno je daleko od rešenja. Zapravo sekundarno pitanje je u osnovi primarno – kako proizvesti dovoljnu količinu električne energije koja će pokretati sve točkove na planeti, i kako je proizvesti čisto, a ne sagorevanjem fosilnih goriva ili u nuklearnim elektranama? Tercijarno i ne malo pitanje baterija, njihove proizvodnje i reciklaže, za ovu priliku čak i ne pominjemo.
Najčešće pominjano alternativno gorivo fosilnom i kao gorivo bliske budućnosti je hidrogen, odnosno vodonik. Šta više, hidrogen je i jedina zamena fosilnom gorivu koje se uopšte pominje. Planeta ga ima u izobilju, ne emituje otrove pri oslobađanju energije, pa ipak za sada ga koriste samo rakete i poneka egzotična mašina. I ne samo da nije ni blizu automobili ili kamiona, nego se vode oštre polemike da li je uopšte upotrebljiv kao gorivo za široku komercijalnu upotrebu. Jedni kažu je je vodonik gorivo budućnosti, dok drugi misle drugačije.

Foto: Tesla

Hvaljeni i osporavani, kontroverzni, ali i uspešni šef Tesle, Elon Musk, za ideju o vodoniku kao gorivu kaže je totalna budalaština i glupost obzirom kolika količina energije treba da se uloži da bi se proizveo vodonik. Musk kaže: “ Hidrogen je mehanizam za skladištenje energije, nije izvor energije. To znači da hidrogen treba da se stvori iz nečega. Elektroliza je vrlo neefikasan energetski proces. Razbiti vodu, iz nje izbaciti kiseonik, izdvojiti vodonik, komprimovati ga na ogroman pritisak i to ubaciti u automobil kako bi pokretalo gorivnu ćeliju, je upola efikasno kao što je solarnom ćelijom direktno puniti bateriju. Proces izdvajanja i korišćenja vodonika je toliko neefikasan da je to strašno i korišćenje vodonika za pogon nema nikakvog smisla”.
Sa druge strane, Sae Hoon Kim, od 2003. šef istraživanja gorivnih ćelija u Hyundaju kaže da će ljudi doći do saznanja da je vodonik odgovor na sve zakone o emisiji izduvnih gasova. Kim kaže ”Trenutno hidrogen se stvara kao nusproizvod u preradi nafte i proizvodnji đubriva. Problem u ovom segmentu su ogromna inicijalna ulaganja. U slučaju baterija jedino što vam je potrebno je inverter koji istosmernu struju pretvara u naizmeničnu. Kod gorivih ćelija neophodan je velik broj komponenti. Hyundai i Toyota čvrsto veruju u hidrogen, za razliku od nekih drugih kompanija, ali samo korišćenjem baterija nećemo postići nultu emisiju”.
Prema globalnim događanjima Muskov stav su podržali političari koji vode najmoćnije zemlje na planeti. Ako se posmatraju neophodne investicije i vreme potrebno za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, baterije su spremnije za široku potrošnju od gorivih ćelija.
Ali, šta ako su Hyundai, Toyota i Honda u pravu? Šta ako je samo razmera problem do masovnog korišćenja vodonika, i šta ako su baterije samo prečica koja zapravo neće očistiti saobraćaj? Za sada pristalice vodonika gube bitku, ali šta ako omasovljavanjem električnih vozila sa baterijama zapravo nije doneta prava nego jednostavnija odluka? Da li će tek istorija doneti odgovor na pitanje ko je u pravu?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Vatreni Defender za oproštaj i najavu novog

Iako je proizvodnja Land Rover Defendera zaustavljena pre dve godine, a novi model je ...

Mazda MX-5 osvežena za 2023. godinu

Mazda MX-5 za 2023. godinu dolazi sa novim bojama spoljašnosti, mekanog krova i unutrašnjosti, ...

George Russell potvrđen kao vozač Mercedes-AMG F1 tima

Britanski vozač Formule 1 George Russell (konačno) je potvrđen kao vozač Mercedes-AMG Formula 1 ...

Formula 1 – Velika nagrada Velike Britanije Sainzu

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverstone pripala je Carlosu ...

Dodge Durango SRT Hellcat za 2021. već rasprodat

Dodge je za samo dva meseca rasprodao sva proizvodna mesta za model Durango SRT ...

Australijska policija uvodi Kia Stingere umesto Commodora i Falcona

Vozači koji ne poštuju ograničenja brzine u Kvinslendu u Australiji će sada morati da ...