fbpx

Jost Capito okuplja poznatu ekipu u Williams F1 timu

Williams tim Formule 1 se pojačao za novog tehničkog direktora, veoma iskusnog i uigranog sa šefom tima Jostom Capitom

George Russell (GBR), foto Williams Racing

Williams tim Formule 1 u svoje redove doveo je značajno personalno pojačanje u tehničkom delu. U svet Formule 1, a na poziciju tehničkog direktora tima Francois-Xavier Demaison dolazi iz Volkswagena. Demaison je Volkswagen Motorsportu pridružio 2011. godine, a tehnički direktor tima postao 2016. odakle je odgovarao za sve sportske aktivnosti marke VW. Pod rukovodstvom „FX“-a, kako ga nazivaju bliski saradnici, Volkswagen je zabeležio zapažene rezultate. Sa ID.R električnim prototipom postavljeno je nekoliko rekorda na Pikes Peaku, a široj populaciji ljubitelja auto sporta svakako je bliža četvorogodišnja dominacija u WRC šampionatu Pola R WRC, sa Sebastienom Ogierom za upravljačem.
Svako ko je pratio WRC u tom periodi zna i da je šef tima Volkswagen bio Jost Capito, pa i nije veliko iznenađenje što je sa svoje nove pozicije šefa tima Formule 1 Williams doveo iskusnog stručnjaka sa kojim je uspešno sarađivao. Zanimljivo, pa čak do nivoa kurioziteta je da FX Demaison dolazi na mesto koje je upražnjeno još od debakla koji je sa timom Williams doživeo Paddy Lowe. Tek da se podsetimo neslavnog starta 2019. kada bolid nije izašao na predsezonske testove zbog toga što nije bio spreman. Lowe, koji je na čelo tehnike tima došao iz Mercedes-AMG tima i smatran za jednog od tvoraca uspeha Mercedesa, dobio je otkaz, i tek sada je na njegovo mesto doveden njegov zamenik.
Jasno je da se Capito i Demaison, a svakako i vlasnici tima Dorilton Capital nadaju mnogo boljim vremenima legendarnog tima Formule 1 u odnosu na poslednjih nekoliko godina. U prošloj sezoni Williams nije zabeležio ni jedan poen, a u prethodnoj samo jedan i to zahvaljujući kazni Alfa Romea.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ineos Grenadier – sličnost sa Defenderom je namerna

Britanski hemijski gigant odlučio je da uđe u sektor proizvodnje automobila i to ozbiljnih ...

Opoziv za Mazde 3 zbog točkova

Mazda će izdati opoziv za oko 25.000 Mazdi 3 zbog problema sa zavrtnjima točkova ...

Novi Hyundai i10 spreman za Frankfurt

Hyundai nije među onima koji smatraju da su mali automobili u krizi, i za ...

Predstavljen je osveženi Range Rover Evoque

Predstavljen je osveženi Range Rover Evoque sa malim ali vidljivim i korisnim tehnološkim novinama ...

Mercedes G-Klase stiže sa novim dizelom

Mercedes-Benz je predstavio novu motorizaciju G-Klase, iako najslabiju u ponudi, još uvek dovoljno rafiniranu ...