fbpx

Legendarni Caterham promenio vlasnika i postao japanski

Caterham, britanski proizvođač legendarnog roadstera Super 7 promenio je vlasnika i umesto malezijske postao japanska kompanija

Foto: Caterham

Caterham, britanski proizvođač roadstera Super 7 ponajviše namenjenih vožnji na stazi promenio je vlasnika. Doduše, ni do sada vlasnici Caterhama nisu bili Britanci, nego malezijski konzorcijum koji je predvodio Tony Fernandes. A Fernandes je poprilično poznato ime u automobilskim krugovima, iako je zvanično CEO niskobudžetne avio kompanije AirAsia. Plan Fernandes je bio da Caterham pretvori u modernu kompaniju, sa proširenom modelnom ponudom u kojoj bi se našao čak i SUV. Sportski kupe jeste razvijen uporedo sa Alpine A110, ali je kompletan projekat obustavljen kada je Fernandes 2012. godine pokrenuo svoj Caterham tim Formule 1, koji je neslavno završio bankrotom već 2014.

Foto: Caterham

Novi vlasnik Caterhama je japanski VT Holdings, kompanija koja je do sada bila diler Caterhama u Japanu, ali i drugih britanskih sportskih marko kao što su Lotus i Royal Enfield. U svojim salonima, kojih ima oko 200 u celom Japanu, ova kompanija godišnje prodaje oko 120 komada Super Sevena godišnje. CEO kompanije je bivši trkač Kazuho Takahashi koji se kao vozač takmičio u Super GT šampionatu i 24 časa Lemana. Trenutno kompletna ponuda Caterhama bazirana je na čuvenoj platformi modela Lotus Seven, sa najnovjim modelom Super Seven 1600. VT Holding najavljuje da će biti “čuvar” marke Caterham, i da će model Super Seven čuvati i unapređivati kako bi zadovoljavao sve zakonske i ekološke norme koje su na snazi i koje će tek stupiti na snagu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Većina budžeta Koenigsegga odlazi na homologacije

Ako brinemo da samo kod nas homologacija mnogo košta, Christian Von Koenigsegg tvrdi da ...

F1 motor najekonomičniji na svetu

Da li znate koliko raspoložive energije iz goriva vaš automobil pretvori u rad, odnosno ...

BMW X7 (skoro) javno

BMW-ov veliki SUV je špijuniran odavno i znalo se da stiže u Frankfurt, a ...

Bivši šef dizajna Jaguara osnovao svoju firmu za dizajn

Ian Callum je zaslužan za neke od najlepših automobila na putevima u proteklih nekoliko ...

Honda za proizvodnju mobiliše radnu snagu iz kancelarija

Honda se u Americi odlučila na radikalan potez kako bi održala proizvodnju u pogonu ...