fbpx

Audi i Porsche na Leman izlaze sa “blizancima”

Audi i Porsche će na start Lemana 2023. izaći sa automobilima koji će po mnogo čemu biti blizanci

Le Mans winning Audi prototypes (2000-2014)

Audi i Porsche će za svoj povratak u trke izdržljivosti uključujući i Leman iskoristiti poslovni model koji odavno dobro funkcioniše unutar Volkswagen Grupe – zajednički će razvijati automobile sa kojima će se trkati. Preciznije, Audi je potvrdio da će njihov hiperautomobil za LMDh klasu biti vrlo sličan modelu koji već razvija Porsche.
Obe marke će se takmičiti u novoj LMDh klasi koja dozvoljava korišćenje sopstvenog motora, ali uz korišćenje propisanoh i homologovanog hibridnog sistema i jedne od četiri dozvoljene šasije, što su mere koje su uvedene zbog limitiranja troškova i privlačenja što većeg broja proizvođača i takmičara.
Iz Audija kažu da je posao oko koncipiranja motora završen i da su se opredelili za partnera za razvoj šasije odnosno samonoseće karoserije. LMDh klasa ima veoma rigorozna aerodinamička ograničenja i stroga pravila, ali Andreas Roos šef Aud Sport fabrike kaže da usko sarađuju sa dizajnerima putničkih automobila marke Audi, kako bi stilizacijom trkačkog hiperautomobila bili što bliži vizuelnom identitetu marke iz Ingolštada. Iz ovoga se može razmeti da će Porsche i Audi deliti pogonske sisteme i mehaniku, ali će se karoserije razlkovati onoliko kolko to pravila dozvoljavaju.
Pored bolida za svoj zvanični fabrički tim, kako kaže Roos, i korisničkim timovima će biti ponuđeni automobili sa kojima mogu da nastupaju u WEC, ali i američkom IMSA šampionatu sportskih automobila, i da već postoji interes za ove huperautomobile. Ovakva praksa za Audi nije novina. Roos podseća da su dve od ukupno pet pobeda za Audi R8 na Lemanu odneli zapravo privatni timovi. Marke Audi i Porsche su najuspešnije marke u istoriji Lemana. Audi je odneo 13 pobeda, a Porsche čak 19, ali se Audi povukao 2014. godine, a Porsche 2017.
Uporedo sa priprema za Lemans 2023. Audi radi i na projektu trkačkog offroadera za Dakar reli, koji će se pojaviti već sledeće 2022. godine, a za pogon će koristiti hidrogen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bugati (ne)razvija SUV, i ne dobija pogon od Rimca?

Da li Bugatti razvija SUV? Odgovor zavisi od toga ko ga daje. Službeno ne, ...

Nova Mercedes Benz C-Klasa predstavljena u Beogradu

Kompanija Star Import organizovala je regionalnu prezentaciju nove generacije C-Klase za predstavnike medija i ...

FCA i PSA potpisali dogovor o ujedinjenju

FCA i PSA su potpisali obavezujući dogovor o ujedinjenu vredan 50 milijardi dolara i ...

Volkswagen predstavio up! GTI

Volkswagen je predstavio up! GTI koji će se naći u prodaji početkom naredne godine, ...

Audi se povukao iz DTM šampionata

Audi je iznenada saopštio da se povlači iz DTM šampionata, i popularno takmičenje ostavio ...

Formula 1 konačno počinje sezonu u Austriji

Stigla je dobra vest za sve ljubitelje Formule 1 – sezona će konačno početi ...