fbpx

Uskoro u probnoj eksploataciji prvi teški dugolinijski Volvo kamion s pogonom na struju

DHL Freight, jedan od vodećih pružalaca usluga drumskog teretnog transporta u Evropi i Volvo Trucks udružuju razvojne resurse kako bi ubrzali uvođenje teških kamiona s elektropogonom koji će se koristiti za regionalni transport širom Evrope. Udruženi napor predstavlja još jedan važan korak ka klimatski neutralnim transportnim rešenjima.
Do sada je glavna upotreba „elektrifikovanih“ kamiona bila na kraćim rutama – unutar gradova i urbanih područja. Sada su kompanije DHL Freight i Volvo Trucks pokrenule projekat usredsređen na dugolinijski transport teškim kamionima. Saradnja uključuje ekskluzivne svetske pilot testove potpuno električnog kamiona Volvo FH, bruto kombinovane mase (solo kamion + prikolica) do 60 tona. Počevši od marta, takav vučni voz će saobraćati između dva logistička terminala kompanije DHL Freight u Švedskoj, između Geteborga /Gothenburg/ i Jonkopinga /Jönköping/, što je udaljenost od približno 150 km.

Foto: VOLVO TRUCKS

Tokom probnog perioda, Volvo i DHL će steći važno iskustvo i informacije u vezi sa postavljanjem i radom odgovarajuće infrastrukture za punjenje. Za sada će se baterije ugrađene u Volvo FH dopunjavati u DHL-ovom terminalu u Jonkopingu i u Volvo Truck centru u Geteborgu. Prikupljene informacije će pomoći u pronalaženju pravog balansa između pređene kilometraže, mase tereta i mesta za punjenje u svakodnevnim drumskim prevoznim poslovima.

Kompanija DHL Freight aktivno pokreće različite tehnološke projekte održivosti, kao i nefosilne projekte, a već je uvela program špedicije u Švedskoj usmeren na smanjenju svog uticaja na klimatske promene. Kupci koji koriste program plaćaju fiksni dodatak za svaki isporučeni paket ili paletu, a prihod ostvaren od dodatka u potpunosti se ulaže u čiste tehnologije u švedskoj mreži.
„Sektor logistike suočava se sa velikim izazovom, koji istovremeno nudi i veliku priliku – dekarbonizaciju teretnog transporta. Saradnja s kompanijom Volvo Trucks pomaže kompaniji DHL Freight da igra još značajniju ulogu u prelasku na održive alternative i predstavlja još jedan važan dokaz za našu dugoročnu strategiju ka klimatski neutralnom transportu“, objašnjava Robert Zander, izvršni direktor kompanije DHL Freight Švedska.

VOLVO TRUCKS
Volvo FH Electric DHL

Već danas su u serijskoj proizvodnji kamioni Volvo FL Electric i Volvo FE Electric za gradsku distribuciju. Lanac snabdevanja kompanije DHL nedavno je počeo eksploataciju novog Volvoa FL Electric u Londonu, čime je predstavio prvi namenski napravljen, potpuno električni Volvo kamion za gradsku distribuciju u Velikoj Britaniji.
Krajem prošle godine, kompanija Volvo Trucks je u Severnoj Americi započela prodaju kamiona VNR Electric, a ove godine će u Evropi biti obeležen početak prodaje iz asortimana teških električnih vozila.
„Naš cilj je da nam čitav asortiman kamiona bude nefosilni najkasnije do 2040. godine“, zaključuje Rodžer Alm.
Kompletnu vest možete pročitati na portalu Kamioni.net

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Fiat predstavio potpuno električni E-Ducato

Fiat je predstavio E-Ducato, svoje prvo potpuno električno dostavno vozilo sa brojnim funkcionalnim rešenjima ...

Osveta nezadovoljnog radnika Mercedesa u Španiji

Prošla godina se po pogon Mercedesa u Španiji završila u bizarnom incidentu sa 70 ...

Opel predstavlja električni Vivaro-e

Vivaro-e je prvo opelovo električno komercijalno vozilo i stiže na tržište baš kada je ...

Mercedes-Benz i Rivian postaju partneri!?

Mercedes-Benz i Rivian prema potpisanom sporazumu postaju partneri u razvoju i proizvodnji budućih kombija ...

Novi Renault Express Van od aprila u Srbiji

Renaultovo odeljenje za komercijalna vozila predstavilo je čak četiri noviteta, od koji prvi Express ...

Scania snimala nove promotivne filmove u Beogradu

Krajem marta, Scania je na više lokacija u Beogradu snimala scene za promotivne filmove ...