fbpx

Ako ste mislili da su Damler i Mercedes-Benz jedno te isto bili ste u zabludi, ali sada će malo zameniti i imena

Freightliner Cascadia, foto: Daimler

Daimler postaje Mercedes-Benz. Ne, nije greška i ne, Daimler i Mercedes-Benz nikada nisu bil jedno te isto. I ponavljamo, Daimler će u okviru velike reorganizacije kompanije iz Štutgarta postati Mercedes-Benz, a uz „prekrštavanje“ biće potpuno odvojene jedinice Mercedes-Benz Cars & Vans i Daimler Trucks & Buses.
Predsednik upravnog odbora Daimlera i Mercedes-Benza Ola Källenius objasnio je ovaj potez: „ Mercedes-Benz Cars i Vans and Daimler Trucks & Buses su različite poslovne jedinice, sa specifičnim ciljnim grupama, tehnologijom i potrebama kapitala. Sa druge strane, obe kompanije rade u industriji koja je pred velikim tehnološkim i strukturalnim promenama“.
Na stranu poslovna semantika kako će se ko zvati, ovaj potez ima mnogo ozbiljnije značenje od čistog preimenovanja. Daimler Truck je već definisao svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve a koji idu u pravcima razvoja električnih ali i kamiona sa gorivnim ćelijama, pa i tehnologijama autonomne vožnje primenjive na teretna vozila. Za manje upućene, Daimler Truck je industrijski gigant, najveći proizvođač kamiona i autobusa u Evropi, SAD i Aziji, i lider na brojnim svetskim tržištima.
Källenius dodaje – uvereni smo da će potpuno odvojeno poslovanje naših jedinica i njihovo odvojeno rukovodstvo omogućiti da rade brže i efikasnije, ambicioznije investiraju, rastu, budu agilnije i konkurentnije nego do sada.
Službeno, promene imena ali i sve organizacione promene moraju biti sprovedene kroz sastanak akcionara Daimlera koji će se održati u trećem kvartalu ove godine, ali i do tada, Daimler i Mercedes-Benz radiće ono što najbolje umeju – proizvoditi automobile i komercijalna vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Specijalno finasiranje za komercijalna vozila Opela

Opel je tržištu ponudio finansiranje pri kupovini komercijalnih vozila Movano, Vivaro i Combo sa ...

Pogledajte “Mimo vidljivog” Alfa Romeo F1 tima

Dugo očekivana prva epizoda nove dokumentarne serije Alfa Romeo F1 tima Orlen „Mimo vidljivog“ ...

Kinezi napadaju Evropu

Dok se evropski proizvođači utrkuju u povlađivanju Kinezima, kineski proizvođači automobila imaju velike ambicije ...

Renault Megane Conquest osvežen i stiže na jesen

Renault Megane Conquest osvežen i stiže na jesen sa blagim izmena u izgledu i ...

Kineski BAIC kupio 5 procenata Daimlera

Daimlerov kineski partner BAIC povećao je svoj udeo u nemačkom auto gigantu na pet ...