fbpx

Novi Smart stiže uskoro i biće električni SUV

U septembru će biti prikazan prvi Smart od kada je Daimler udružio snage sa kineskim Geeleyem

U septembru, na slonu automobila u Minhenu, biće prikazan prvi novi model Smart, od kada je marka minijaturnih automobila postala zajednička kompanija u kojoj su Daimler i Geeley. Novi model ima pet vrata, razvijan je pod kodnom oznakom HX11 i proizvodiće se u Kini. Skice i animacije koje je Smart objavio par meseci pred premijeru ne pokazuju previše, ali najavljuju nešto što Smart do sada u svojoj ponudi nje imao – SUV.
Gorden Wagener šef dizajna u Daimleru iz čijih studija i potiče dizajn budućeg, novog Smarta, kaže da je eSUV kako ga je nazvao, donosi potpuno novi, originalni DNK marke Smart, za koji tvrdi da je lepši, sportskiji, i mnogo više “cool” nego do sada.
Budući petosed biće najveći Smart ikada, a sa oko četiri metra dužine biće u sličnim gabaritima sa Mini Countrymanom. Iako je Daimler bio zadužen za dizajn, eSUV Smart koristiće fleksibilnu SEA platformu koju je razvio Geeley, a koju će koristiti i neki od budućih modela marke Volvo.
Iz Smarta već poručuju da će novi model biti “održive forme za putovanja mladih porodica”, obzirom na ponudu prostora, premijum izgled i osećaj koji će doneti. Upravljanje glasom i pametni ključ biće u osnovnom paketu, a za sada se samo spekuliše u kineskim medijima, mada je verovatno tačno, da će eSUV iz Smarta imati jedan elektromotor smešten pozadi, sa maksimalno čak 270 KS, koji će se energijom napajati iz litijum jonske baterije manje od 70 kWh, a autonomija bi trebala biti veća od 500 kilometara, ali po kineskom NEDC ciklusu, što znači u praksi i po najobjektivnijem ciklusu merenja EPA verovatno upola manje odnosno oko 250 kilometara između svraćanja na stanice za punjenje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test BMW 520d xDrive

Test BMW 520d xDrive je test modela sa najslabijim i najekonomičnijim motorom, ali u ...

Kia Ceed 1.0 LX Fun – treća sreća u trećoj generaciji

Kia Ceed je u svojoj trećoj generaciji, i treba da parira konkurenciji koja uz ...

Sordu WRC pobeda na Sardiniji

Dani Sordo, vozač Hyundaija je došao do impresivne WRC pobede na Sardiniji drugi put ...

Rimac se personalno značajno pojačao

Rimac je u svoje redove doveo ozbiljno pojačanje – bivšeg glavnog inženjera Aston Martina ...

Porsche predstavio najsnažniji Cayenne do sada

Cayenne Turbo S E-Hybrid je zvanično najsnažniji i najskuplji SUV u ponudi Porschea Porsche ...

Mazda nema u planu 3 MPS, kaže CEO kompanije

Mazda je par dana otkrila novu generaciju popularnog 3 hatchbacka i sedana, ali će ...