fbpx

Ne stišava se polemika oko Quartararovog kombinezona

Iako su događaji sa MotoGP trke vožene prošle nedelje stara vest, polemika o kombinezonu i kazni Quartarara se ne stišava

Foto: Monster Energy Yamaha Racing Team

MotoGP trka vožena u Španiji za Veliku nagradu Katalonije po svim medijskim pravilima stara je vest. Međutim, polemike o kazni i onome što se vodećem u šampionatu sveta Fabiu Quartararu dogodilo još se ne stišavaju.
Znamo da se francuskom vozaču tima Yamaha potpuno otkopčao kombinezon, da mu se pomerio štitnik koji je on i odbacio, kao i da je presekao krivinu zbog čega mu je dodato šest sekundi. Epilog je da je Quartararo izgubio mesto na podijumu i važne poene.

Foto: Monster Energy Yamaha Racing Team

Međutim, rasprave i polemike i dalje traju. Proizvođač njegovog zaštitnog kombinezona Alpinestars tvrdi da je nakon provere odmah nakon trke na u fabričkom mobilnom test centru koji se nalazi na samoj stazi, utvrđeno da je sa odelom, kao i sistemom vazdušnog jastuka bilo sve uredu i nisu otkrivene nikakve neispravnosti ili kvarovi. Šta više, Alpinestars je brže – bolje kao razlog za otkopčavanje Quartararove „kože“ okrivio naviku samog vozača da, navodno, ima praksu da nikada ne zakopčava odelo do samog kraja, nego nekoliko zubaca kraće, što je potkrepljeno i fotografijom od ranije. Doduše, Alpinestars je naveo i da će tek izvršiti detaljnu proveru odela koje je „otkazalo poslušnost“ a vozača ostavilo potpuno nezaštićenog, a dovelo i do kazne i gubitka pozicije i važnih poena.

Foto: Monster Energy Yamaha Racing Team

Iako je potpuno logično da će čuveni proizvođač moto opreme braniti svoj proizvod, tim Yamaha misli (malo) drugačije. Diego Gubellini, šef Quartararovog trkačkog tima tvrdi da se na snimcima jasno vidi da je pre starta trke vozačevo odelo potpuno i propisno zakopčano, čime negira da je uzrok otkopčavanja loša navika vozača. Istom prilikom, Gubellini je dodao da je izletanjem sa staze Quartararo izgubio 0.7 sekundi, da apsolutno time nije ništa dobio, i da je kazna, iako je tim prihvata, potpuno nepotrebna, neosnovana i previše oštra.

Foto: Monster Energy Yamaha Racing Team

Samo, tu još nije kraj. Bivši višestruki MotoGP šampion Sveta Casey Stoner, na društvenim mrežama odmah je reagovao tako što je napisao da je Quartararu trebalo pokazati crnu zastavu i isključiti ga iz trke. Ovakav stav je očigledno ozbiljno povredio Francuza koji je zanimljivo reagovao i za Sky rekao: „On je kod kuće i voli da peca. Pre 10 godina to sigurno ne bi rekao“, i rezignirano dodao da ne želi da proziva poimence nikoga od vozača ili ljudi iz svog okruženja, ali je otkrio prava lica pojedinih osoba za koja je smatrao da su mu prijatelji i da imaju dobar odnos.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda otkrila novi Gold Wing

Gold Wing se na tržištu se pojavio 1975. i zahvaljujući svom uglađenom agregatu i ...

Marc Marquez zamenio sedište svoje Honde

Poznati su izleti motociklista u Formulu 1, a Marc Marquez je svoje sedište zamenio ...

Marquezu 55. Moto GP pol pozicija za trku u LeMansu

Marc Marquez se najbolje snašao na vlažnoj stazi Le Mans, i izborio 55. MotoGP ...

Na fabričkoj Hondi RC213V Bradl umesto Lorenza

Test vozač Honde, Stefan Bradl, zameniće povređenog Jorgea Lorenza na RC213V Na Moto GP ...

Prvi MotoGP pol za Pola Espargara na KTM-u

Pol Espargaro je dočekao i svoju prvu MotoGP pol poziciju i to na domaćem ...