fbpx

Novi Fiat Ducato tehnološki korak unapred

Fiat Professional je predstavio je model Novi Ducato, kompletirajući gamu modela zajedno sa modelom e-Ducato, prvim potpuno električnim Ducatom

Izgled novog Ducata ostaje podjednako prepoznatljiv kao i do sada, ali sa dodatnim razvojem dinamičnom i elegantnog stila koji se može videti u dizajnu novih prednjih svetla, sa kompletnom LED tehnologijom visokih performansi. Svetla su podeljena u tri odeljka, najniži je posvećen LED svetlosnom vodiču, koji kreira svetlosni „potpis“ modela. Kao i uvek sa Ducato automobilima „stil je kombinovan sa funkcionalnošću“. Ne samo da tri centralna svetla dolaze sa modernim izgledom, nego nude i 30% više svetlosti od halogenih svetla. Konačno, gornji deo je posvećen polazvača koji su prvi u degmentu dostavnig vozila dinamične LED indikatore. Osvežen spoljašnji izgled obuhvata veliku rešetku hladnjaka i novu zaštitu podvozja, a dodat je i novi, klasični FIAT znak koji naglašava da je model proizveo italijanski brend, u svojoj fabrici u Atesi.
Tehnologija i udobnost u kabini
Što se tiče enterijera, desila se prava „revolucija“ u kabini, usmerena ka unapređenju iskustva u automobilu i praktičnosti pri upotrebi: sistem Keyless Entry and Go – za zaključavanje i otključavanje kabine i vrata teretnog dela, i pokretanje motora bez ključa; električna parking kočnica koja oslobađa prostor u kabini i omogućava relokacije; Eat-and-Work sedište suvozača, koje je postao pogodan prostor za rad ili užinu; pregrada za punjenje mobilnih telefona bežičnim putem; dupli USB-A i USB-C portovi; utičnica od 230-V visoke voltaže; grejano vetrobransko staklo sa intgrisanim električnim otpornikom za brzo odmrzavanje.
Novi dizajn enterijera je ukrašen redizajniranom instrument tablom, novim upravljačem, kao i novom ručicom menjača, funkcionalnijim i prostranijim panelima na vratima i automatskim kontrolama za klimatizaciju.
Sedišta imaju moderniji izgled, i nude više prostora i komfora, a uz elektro servo pojačani upravljač, Ducato je dobio lakše i preciznje upravljanje bez obzira na opterećenje vozila.
Novost je i potpuno digitalna instrument tabla, koja je deo Full Digital Cockpit sistema, uz 3D prokaz navigacionog sistema. Pored svega toga, novi Uconnect povezan je sa ekranima veličine do 10,1”, s vrhunskim sistemom za satelitsku navigaciju uključujući TomTom 3D mape i ugrađeni bežični sistem Apple CarPlay/Android Auto. Ovi sistemi takođe pružaju pristup najčešće korišćenim funkcijama vozila na samo jedan dodir. Početni Uconnect sa višnamenskim ekranom od 7” – takođe sa Apple CarPlay/Android Auto – kompletira ponudu u nžim paketma opreme.

U pogledu performansi, nova Ducato porodica je potpuno osvežena i nude se motori ru skladu sa Euro 6D-Final regulacijama i širenjem dostupne ponude sa odobrenjem za Heavy-Duty (za teške uslove). Novi MultiJet 3 dizel motori, izgrađeni na novoj H3 Power arhitekturi koju je razvio Stellantis za brend Fiat Professional, su sada u svojoj trećoj generaciji.
Novi Ducato je dostupan u četiri nivoa snage sa dva sistema prenosa – šestostepeni manuelni sa 120, 140, 160 i 180 KS, i automatski sa veoma cenjenim „9Speed“ automatskim menjačem, dostupnim u verzijama od 140, 160 i 180 KS. Manuelni menjač je nov u modelima sa 120 i 140 KS i omogućava lakše i preciznije promene stepena prenosa u poređenju sa prethodnim verzijama. Dostupna u tri najviša nivoa snage, Heavy-Duty gama sa manuelnim i automatskim menjačem kompletira ponudu motora kojih u kombinacijama sa različitim menjačima uma ukupno 13.
Sistemi za bezbednost i pomoć pri vožnji
Sa ovom potpuno osveženim električnim i elektronskim sistemima, Ducato je dobio i novu ponudu bezbednosnih asistencija što ga je učinilo bezbednijim okruženjem za rad . U osnovi, novi Ducato je prvi „veliki kombi“ sa autonomnom vožnjom 2. niovoa, nudeći ceo izbor naprednih sistema za pomoć pri vožnji (ADAS) i na putu i tokom parkiranja. Od limitera brzine do automatskog kočenja sa prepoznavanjem prepreke, preko prepoznavanja saobraćajnih znakova do nadzora pažnje vozača, sve do adaptivnog tempomata sa stani-kreni funkcijom, održavanja trake i „Traffic Jam“ sistema koji održava aktivnu kontrolu nad putanjom vozila, uzimajući u obzir uslove u saobraćaju. Kombinovanje zadnja tri sistema omogućava novom modelu Ducato da postigne 2. nivo autonomne vožnje, gde vozilo pruža nezavisnu pomoć pri vožnji i tokom ubrzavanja i kočenja. Širokom izboru sistema za pomoć pri vožnji i parkiranju je dodat i digitalni centralni retrovizor, a na spisku standardne i dodatne opreme su i ESC sistem stabilnosti pri bočnom vetru, kontrola stabilnosti prikolice i pomoć pri parkiranju, koji je poluautonomni sistem pomoći za paralelno i parkiranje unazad.
Novi Fiat Ducato u prodaju stiže do kraja ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Priča o marki Nikola sve više liči na triler

Nikola je odložio premijere svojih modela, a cela priča oko nove marke vozila sve ...

Opel Vivaro-e je međunarodni kombi godine

Opelov izvršni direktor Michael Lohscheller primio je nagradu Međunarodni kombi godine za novi Opel ...

Volkswagen ID. Buzz Cargo nepravedno zanemaren

Volkswagen ID. Buzz je uporedo predstavljen u putničkoj i kargo verziji, pa nije čudo ...

Prvih 10 Scania nove generacije u Vrbasu

U transportnu kompaniju Jurošević MD nedavno je stiglo 10 Scania tegljača nove generacije. Time ...

Novi Mercedes Sprinter napunjen tehnologijom

Otkriven je novi Mercedes Sprinter koji će sa prodajom početi u junu ove godine, ...

Mack predstavio potpuno električni đubretarski kamion

Neugodno buđenje uz zvuk bučnog đubretarskog kamiona bi moglo uskoro postati prošlost, zahvaljujući novim ...