fbpx

Škoda je više od partnera za Tour de France

Škoda nije samo tradicionalni partner Tour de Francea vozilima, nego je zadužena i za slavu pobednika biciklističkog maratona

Učesnici 108. Tour de France-a stići će do cilja na Jelisejskim poljima u Parizu 18. jula. Tu će pobednici pojedinačnih klasifikacija svetski poznatog biciklističkog događaja dobiti svoje pehare. Ovo će biti jedanaesti put zaredom da je Škoda Design odgovoran za dizajniranje trofeja izrađenih od češkog kristala.
Peter Olah, rukovodilac sektora za dizajn enterijera u Škoda Auto objašnjava: „Trofeji su postali pravi zaštitni znak Tour de France-a. Ove godine su nam inspiracija bili oblici iz prirode: motivi podsećaju na vlasi trave ili cveće koje raste u trofeju. Trofeju daju izrazito prirodan, gotovo ženski karakter. Naš dizajn se bavi pitanjima koja su od velike važnosti za društvo i kojima takođe posvećujemo veliku pažnju u svom dizajnu.“
Trofeji visoki 60 centimetara i teški četiri kilograma izrađeni su od prozirnog zelenog stakla i svojim kristalnim oblicima odgovaraju aktuelnom dizajnerskom jeziku Škoda modela. Zaposleni u fabrici koja se bavi proizvodnjom kristala „Lasvit“ oživljavaju Škoda dizajn i stvaraju prava umetnička dela. Prelamanje svetlosti i međusobno delovanje senki stvaraju fascinantan spektakl linija koje se seku. Precizno rezanje kristala zahteva da vešti staklari imaju mirnu ruku i dugogodišnje iskustvo.
108. Tour de France počeo je 26. juna 2021. godine „Grand Départ“-om u Brestu, Bretanji. Kada peloton stigne na cilj na Jelisejska polja u Parizu 18. jula, vozači će preći 3.383 kilometara kroz Francusku i Kneževinu Andoru. Ruta pokriva ravne i brdovite delove u preko 21 etapi.
Škoda Auto je 18. put zvanični vozni partner najvećeg svetskog biciklističkog događaja. Češki proizvođač automobila pruža oko 250 vozila za organizaciju i upravljanje trkama Tour de France i sponzor je zelenog dresa za lidera po broju osvojenih bodova. Potpuno električni Škoda Enyaq iV je komandno vozilo i mobilni upravljački centar („Red Car“) za direktora Tour de France-a Christian Prudhomme – kao i prošle godine, koji na nekim deonicama menja plug-in hibrid Škoda Superb iV.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prikazan Ferrari 296 GTB sa V6 motorom i 818 KS

Istina je, Ferrari je sa V8 prešao na V6 hibridni pogon, a prvi put ...

Verstappen ima klauzulu za izlazak iz Red Bulla

Dr Helmut Marko otkrio je da Max Verstappen u ugovoru ima klauzulu za izlazak ...

Renault Kadjar dCi 150 4WD – udobno na put

Kada neko želi da ga omalovaži, nazove ga podignuti Megane, ali, u praksi Renault ...

Nova Dacia Duster u niskom startu

Dacia će 12. septembra na salonu u Frankfurtu predstaviti novi Duster, model koji je ...

Porsche Taycan i zvanično, konačno

O prvom električnom Porscheu, modelu Taycan slušamo već toliko dugo da mu je došlo ...

Volkswagen I.D. R najbrži na kvalifikacijama za Pikes Peak

Romain Dumas, iza upravljača potpuno novog, potpuno električnog Volkswagen I.D. R postavio je najbrže ...