fbpx

Škoda je više od partnera za Tour de France

Škoda nije samo tradicionalni partner Tour de Francea vozilima, nego je zadužena i za slavu pobednika biciklističkog maratona

Učesnici 108. Tour de France-a stići će do cilja na Jelisejskim poljima u Parizu 18. jula. Tu će pobednici pojedinačnih klasifikacija svetski poznatog biciklističkog događaja dobiti svoje pehare. Ovo će biti jedanaesti put zaredom da je Škoda Design odgovoran za dizajniranje trofeja izrađenih od češkog kristala.
Peter Olah, rukovodilac sektora za dizajn enterijera u Škoda Auto objašnjava: „Trofeji su postali pravi zaštitni znak Tour de France-a. Ove godine su nam inspiracija bili oblici iz prirode: motivi podsećaju na vlasi trave ili cveće koje raste u trofeju. Trofeju daju izrazito prirodan, gotovo ženski karakter. Naš dizajn se bavi pitanjima koja su od velike važnosti za društvo i kojima takođe posvećujemo veliku pažnju u svom dizajnu.“
Trofeji visoki 60 centimetara i teški četiri kilograma izrađeni su od prozirnog zelenog stakla i svojim kristalnim oblicima odgovaraju aktuelnom dizajnerskom jeziku Škoda modela. Zaposleni u fabrici koja se bavi proizvodnjom kristala „Lasvit“ oživljavaju Škoda dizajn i stvaraju prava umetnička dela. Prelamanje svetlosti i međusobno delovanje senki stvaraju fascinantan spektakl linija koje se seku. Precizno rezanje kristala zahteva da vešti staklari imaju mirnu ruku i dugogodišnje iskustvo.
108. Tour de France počeo je 26. juna 2021. godine „Grand Départ“-om u Brestu, Bretanji. Kada peloton stigne na cilj na Jelisejska polja u Parizu 18. jula, vozači će preći 3.383 kilometara kroz Francusku i Kneževinu Andoru. Ruta pokriva ravne i brdovite delove u preko 21 etapi.
Škoda Auto je 18. put zvanični vozni partner najvećeg svetskog biciklističkog događaja. Češki proizvođač automobila pruža oko 250 vozila za organizaciju i upravljanje trkama Tour de France i sponzor je zelenog dresa za lidera po broju osvojenih bodova. Potpuno električni Škoda Enyaq iV je komandno vozilo i mobilni upravljački centar („Red Car“) za direktora Tour de France-a Christian Prudhomme – kao i prošle godine, koji na nekim deonicama menja plug-in hibrid Škoda Superb iV.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Jaguar razvija svoju Panthera platformu za električna vozila

Jaguar je zvanično objavio da razvija sopstvenu Panthera platformu za električne automobile, ali i ...

Chevrolet predstavio osveženi Camaro, novina Turbo 1LE

Za 2019., Chevrolet Camaro dobija novu masku hladnjaka, malo izmena u enterijeru, kao i ...

„Televizor“ umesto tablice

Na automobile u Kaliforniji ove godine će početi da se postavljaju digitalne registarske tablice ...

Volvo brine i o biciklistima

Volvo Cars i POC razvijaju prve testove sudara između automobila i biciklističkih kaciga na ...

Formula 1 – Wolff protiv ulaska Andrettija

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff je protiv ulaska novog tima u Formulu ...

Citroeni pod posebnim uslovima za kupovinu

Prvih junskih dana kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroën vozila u nasoj zemlji, kreće ...