fbpx

Audi otkrio novi RS3 sa zaokruženim brojkama

Snaga i obrtni moment novog Audija RS3 lako se pamte po zaokruženim brojkama koje ih definišu

Audi je predstavio treću generaciju svog vatrenog i novog RS3. U salone će tokom avgusta stići u obe karoserijske varijante, kao hatchbach sa petora vrata i kao limuzina, a snaga i obrtni moment koji isporučuje njegov 2.5 litarski turbo, kalo će se pamtiti, obzirom da su brojke lepo zaokružene. Da bude jasnije, redni petocilndraš sedmostepenom menjaču sa dvostrukom spojnicom i Quattro pogonu na svim točkovima isporučuje “okruglo” 400 KS, i 500 Nm.
Maksimalni obrtni moment na raspolaganju je u širokom rasponu od u rasponu od 2.250 do 5.600 o/min, nešto je veći nego kod prethodnog modela, a fabrika tvrdi da je postigla bolju isporuku snage pri nižem broju obrtaja. Logično poređenje nameće se samo po sebi, gde je RS3 u odnosu na “zemljaka” iz Mercedesa, AMG A45S 4Matic koji ima nešto više snage – 420KS. Obzirom da Audijev novitet u obe karoserijske verzije do 100 km/h ubrzava za 3.8 sekundi, i da je maksimalna brzina ograničena na 250, a opciono bez limitera i do 290 km/h, ispostavlja se da su direktni konkurenti poprilično izjednačeni.
Audi naglašava i nešto što ne zadovoljava potrebu za performansama nego za zvukom, Motor ima jedinstven raspored paljenja cilindara 1-2-4-5-3 koji sam po sebi proizvodi specifičan zvuk, a u izduvni sistem dodata je klapna kojom se dodatno kontroliše buka, a koja se otvara i zatvara u skladu sa brojem obrtaja i odabranim modom vožnje.

Exhibit RS Torque Splitter

Po pitanju mehanike ponajveća novina donolazi u pogonu. Novi Audi RS3 je dobio novi zadnji diferencijal sa parom višelamelastih razdelnika snage, koji prema navodima fabrike efikasnije isporučuje snagu na zadnjoj osovini. Navodno, smanjuje tendenciju podupravljanja vozila pri oštrom ulasku u krivinu, a u RS Torque Rear modu omogućava kontrolisano driftovanje.
Unapređenja donjeg postroja podrazumevaju nove amortizere sa specifičnim za RS3 sistemom ventila, kao i promenjen ugao nagiba točkova, što zajednički donosi preciznije upravljanje.
Novi Audi RS3 je dobo i veće čeljusti sa šestoklipnih kočnica na prednjim diskovima, koji su takođe veći sa 20% poboljšanim hlađenjem. Među opcijama nalaze se karbon keramički diskovi, ali samo za prednju osovinu. Prošireni prednji blatobrani nisu samo radi estetskog doživljaja. Trag točkova je proširen za novi RS3 – 33 mm napred i 10 mm pozadi.
U enterijeru je dosta sportskih detalja, a armaturna tabla izrađena je od karbonskih kompozita. Digitalna 12.3” instrument tabla je standardna uključujući i specifičnu grafiku za RS modele, kao i indikator promene stepena prenosa u maniru trkačkih automobila. Na infotejmenu sa ekranom dijagonale od 10.1” može biti i “RS Monitor” prikaz a podacima o temperaturi rashladne tečnosti, ulja u motoru i menjaču, i pritisak u pneumaticima.
U prodajne salone novi Audi RS3 stići će već tokom avgusta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Najprodavaniji Opel modeli dostupni odmah za isporuku!

Sada možete da imate sve! Inovativne nemačke tehnologije, odvažan i čist dizajnerski potpis, komfor ...

Mercedesi brzi, debakl za Vettela u kvalifikacijama za VN Francuske

Na svim treninzima najbrži je bio Bottas, ali Hamilton najbrži kad je najvažnije, u ...

Predstavljen novi član “Sports Series” – McLaren 600LT

McLaren je otkrio novog člana svog „Sports Series“, koji nosi oznaku 600LT 600LT je ...

Hamilton i Mercedes F1 „zapeli“ u pregovorima

Produženje ugovora Lewisa Hamiltona i F1 tima Mercedes-AMG delovao je kao gotova stvar, međutim, ...

U Beogradu je otvoren OMR Luxury Store

OMR Luxury Store, svečano je otvoren u četvrtak, 17. novembra u atraktivnom West 65 ...