fbpx

Pobeda za Alpine u trci koju je režirao Bottas

Trke Formule 1 na Hungaroringu umeju da budu beskrajno dosadne – današnja to nije bila a glavni režiser je bio Valtteri Bottas

Trka Formule 1 na stazi Formule 1 donela je potuni haos na početku i bizarnu situaciju kakva se ne pamti, a na kraju potpuno zasluženo priala Estebanu Oconu timu Alpine.
Kiša koja je pred sam start trke u Mađarskoj uslovila je da svi vozači na start izađu na pneumaticima za promenjive uslove. A već prva krivina nakon starta je u režiji Valtterija Bottasa donela je potpuni haos, i prekid trke. Bottas je sa druge pozicije koše startovao, obili su ga i Max Verstappen i Lando Noris,, međutim, zbog prekasnog kočenja, Bottas udara u Norisa, Noris u Vertappena, a Bottas još i u Sergia Pereza. Epilog, van trke Perez i Norris, Verstappenu oštećen bolid. Nevezano, svojom greškom u istoj krivini, samo par desetina metara kasnije Lance Stroll iz tke izbacuje Charlesa Leclerca i sebe. Jedini netaknut na čeku trke ostaje Lewis Hamilton.

Foto: Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202107310332 // Usage for editorial use only //

Trka je prekinuta da se rašćisti nered, a na restartu trke, već u formacijskom krugu svi bolidi osim Hamiltona, odlaze na zamenu pneumatika i u trku ulaze iz pit linea, a jedini na gridu ostaje Hamilton i to na pneumaticima za promenjive uslove, dok su svi ostali već na slikovima. Razumljvo, i Hamilton je već u prvom krugu nakon restarta otišao na zamenu pneumatika, a trku vodi Esteban Ocon u bolidu Alpne, za njim je Sebastian Vettel, Carlos Sainz i ostali, dok se Verstappen sa dobrano oštećenim bolidom muči na začelju, dok se Hamilton teško ali uspešno probija prema napred.

Desetak krugova pre kraja, Hamilton i drugi put menja pneumatike, i postaje brz do te mere da preti da dođe do pobede. Međutim, današnju pobedu Ocon može da zahvali timskom kolegi Fernandu Alonsu, koji je presudna četiri kruga zadržao Hamiltona iza sebe oštrom ali korektnom defanzivnom vožnjom. Kada je konačno nekako obišao Alonsa, sledeća meta Hamiltona bo je Carlos Sainz koji je svoje mesto na podijumu ubrzo predao Britancu.

Sebastian Vettel, Aston Martin AMR21

Na kraju, Oconu i timu Alpine glavna nagrada za mnogo uloženog rada i truda, Vettelu drugi podijum u Aston Martinu, a Hamiltonu treće mesto, odličnom vožnjom potpuno zasluženo, ali pod velikom senkom onoga što je uradio njegov timski kolega, da li velikom vozačkom greškom ili nečim drugim. Bottas je će kažnjen pomeranjem na startu pet mesta unazad na sledećoj trci.

Foto: Williams Racing

Direktni konkurent za titulu, Verstappen osvojio je samo jedan poen plasmanom na 10. Vredan pomena je i rezultat vozača Williamsa – konačno u poenima, i to oba vozača. Nicolas Latifi je završio 8., a George Russel na 9. mestu.
Formula 1 odlazi na letnji odmor, a sezona će se nastaviti na stazu Spa u Belgiji 29. avgusta, a do tada, Hamilton je preuzeo vođstvo od Verstapena i vodi sa šest poena razlike u genaralnom plasmanu za šampionat sveta Formule 1.

Poz

Br

Vozač

Automobil

Poena
1 31 Esteban Ocon Alpine Renault 25
2 5 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 18
3 44 Lewis Hamilton Mercedes 15
4 55 Carlos Sainz Ferrari 12
5 14 Fernando Alonso Alpine Renault 10
6 10 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 9
7 22 Yuki Tsunoda AlphaTauri Honda 6
8 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 4
9 63 George Russell Williams Mercedes 2
10 33 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 1
11 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 0
12 3 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 0
13 47 Mick Schumacher Haas Ferrari 0
14 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 0
NC 9 Nikita Mazepin Haas Ferrari 0
NC 4 Lando Norris McLaren Mercedes 0
NC 77 Valtteri Bottas Mercedes 0
NC 11 Sergio Perez Red Bull Racing Honda 0
NC 16 Charles Leclerc Ferrari 0
NC 18 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 0
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Svojom novom, Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom, Porsche Exclusive manufaktura ...

Opel penzioniše modele Adam, Karl, i Cascada u 2019.

Opel šalje modele Adam, Karl, i Cascada u penziju naredne godine, ali će lansirati ...

Renault podaje deonice AvtoVAZ-a Rusiji

Renault je zvanično saopštio da će svoje većinsko vlasništvo u AvtoVAZ-u prodati gradu Moskvi ...

Najsnažniji električni Nissan Nismo je Ariya

Najsnažniji električni Nissan Nismo je Ariya koja ima i veštački zvuk, ali od Formule ...

Popreko do svetskog rekorda za BMW M5

BMW promoviše svoj novi M5 sa 600 KS, između ostalog, novim svetskim rekordom u ...

Dostojanstven oproštaj od Alfa Romea 4C

Alfa Romeo 4C odlazi u penziju na kraju godine, ali će to učiniti dostojanstveno ...