fbpx

Saudijski kapital ušao u Pagani – budućnost obezbeđena

Italijanski proizvođač hiperautomobila Pagani obezbedio je finansiranje novog modela ulaskom kapitala iz Saudijske Arabije

Italijanski proizvođač supersportskih i hiper automobila Pagani, obezbedio je finansiranje razvoja novog modela. Public Investment Fund odnosno PIF iz Saudijske Arabije postao je manjinski vlasnik u Horacio Pagani SpA, što će značajno pomoći u finansiranju razvoja novog modela koji se već neko vreme najavljuje. PIF-u ovo nije prvo ulaganje u automobilski sektor, i po sličnom modelu već je plasirao svoj kapital u kompaniju Lucid, proizvođača električnih automobila.
Kompaniju Pagani je početkom 90-ih godina prošlog veka osnovao Horacio Pagani, do tada godinama zaposlen u Lamborghiniju. U sopstvenoj kompaniji Pagani je krenuo u pravcu nezavisnog projektovanja prototipova i razvoja primene karbonskih kompozita prvo za svoju bivšu firmu Lamborgini. Iako je forsirao konsultantski posao za svoj Modena Design, Pagani je uporedo razvijao i sopstveni automobil, šro je dovelo do rađanja legendarne Pagani Zonde C12. Za proizvodnju karoserije angažovan je provereni specijalista, kompanija Dalara, dok je pogon proveren Mercedes-AMG V12 motoru. Pagani Zonda je kao malo ko, uz proizvodnju samo 30-ak komada sebi obezbedila status jednog od najboljih hiperautomobila ikada.
Nakon Zonde usledio je model Huayra 2011. koji je uprkos početnim teškoćama nastavio tamo gde je Zonda stala, i postala jedan od najboljih hiperautomobila na ovom specifičnom tržištu za bogate i prebogate.
Horacio Pagani je ulazak PIF u vlasništvo kompanije opisao je važan korak u dugoročnoj budućnosti kompanije, i dodao da je raduje uticaju koji će novo, dodatno investiranje imati na buduće modele Pagani.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-AMG Formula 1 tim predstavio W12 bolid

Mercedes-AMG Formula 1 tim će pokušati da ponovo odbrani dvostruku krunu bolidom W12 koji ...

Porsche Cayenne predpremijerno

Na 12 dana od zvanične svetske premijere na salonu u Frankfurtu, Porsche je predstavio ...

Ford USA najavljuje velike investicije

Ford USA najavljuje velike investicije u proizvodnju uključujući i sedmu generaciju modela Mustang Ford ...

Renault Koleos već osvežen i dobio nove motore

Najveći SUV iz Renaulta već je osvežen, a pored manjih estetskih, stižu velike pogonske ...

Predstavljen je osveženi Mercedes-Benz CLS

Predstavljen je osveženi Mercedes-Benz CLS koji u prodaju stiže u julu 2021. godine sa ...

Toyota GR Super Sport sa skoro 1.000 KS

Sada je jasno zašto je Toyota već potvrdila učešće u WEC šampionatu sa GR ...