fbpx

Stiže Dodge Hornet kao blizanac Alfe Tonale

Stellantis grupa će za 2022. oživeti koncept ili barem ime iz 2006. Dodge Horneta, koji će deliti PHEV pogon sa Alfom Tonale

Foto: Stellantis

Dodge, jedna od 13 marki koje su se našle unutar Stellantis Grupe, navodno planira da oživi koncept modela Hornet, koji se pojavio daleke 2006. na slonu u Ženevi. Za sada je sve svodi na informacije iz dobro “obaveštenih izvora” u Moparu, po kojima Dodge radi na razvoju kompaktnog crossovera. Najverovatnije će zapravo biti iskorišćeno samo registrovano ime Hornet (Stršljen), koje je sasvim lepo opisivalo kompaktni monovolumen visokih performansi kojim se Dodge svojevremeno pohvalo u Ženevi.

Foto: Stellantis

Prema vestima koje “cure” iz Stellantisa, Dodge Hornet će svoj pogon deliti sa Alfom Tonale, koja nikako da se “rodi”, a ponajveći kuriozitet je da će, ako su vesti tačne, Hornet biti prvi Dodge sa plug-in hibridnim pogonom (PHEV). U tom slučaju, imaće podosta snage. Benzinac bi trebao biti 2.0 turbo četvorocilindraš, sa značajnom pomoći od elektromotora, ali se sa mogućim snagama još uvek ne spekuliše. Poznato je da će Alfa Tonale takođe biti i sa PHEV pogonom, ali sto tako da je lansiranje dugo očekivane i najavljivane nove Alfe odloženo, upravo zbog nezadovoljavajućih performansi plug-in hibridnog pogona koji je ugrađen u kompaktni crossover.

Foto: Stellantis

Da u spekulacijama o Dodge Hornetu ima istine navodi i podatak da bi model trebao stići u prodaju krajem 2022. kao model za 2023. godinu, kao i da će silaziti sa istih proizvodnih traka u pogonu u Napulju, koji su predviđeni za proizvodnju Alfe Tonale.
Takođe, Hornet bi sa Tonaleom mogao deliti i 1.5 litarski turbo motor, koji bi uz pomoć blagog hibrida mogao imati oko 200 KS.
Ako se, ili kada se bude pojavio Hornet će doći na mesto nekadašnjeg modela Dodge Journey. Iako je kao koncept obećavao, i trebao ući u serijsku proizvodnju, Dodge Hornet se pojavio u lošem trenutku, obzirom da se tada, 2006. godine, Daimler povukao iz vlasništva na Chryslerom, a nad svetom su se nadvijali oblaci globalne ekonomske krize koja se obrušila 2008. godine, pa mali crossover nabijen snagom i pod imenom Stršljen, nikada nije stigao do salona.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen Grupa odustaje od gradnje nove fabrike?

Volkswagen Grupa razmišlja o potrebi gradnje nove 2 milijarde evra vredne fabrike u Wolfsburgu ...

Završen je 87. reli Monte Karlo

U dramatičnoj završnici Sebastien Ogier je uspeo za sačuva minimalnu prednost i pobedi na ...

Renault rizikuje revoluciju ako angažuje Alonsa

Fernando Alonso se sve više pominje kao kandidat za mesto u Renaultu, ali bi ...

Test – Peugeot 308 GT Pack BlueHdi 130

Test Peugeota 308 GT Pack BlueHdi 130 otkriva da li je najava da se ...

KIA predstavila novi plug-in Sorento

Kia Motors nedavno je predstavila novi plug-in hibridni Sorento, koji je prva eltrifikovana verzija ...

Elon Musk već počeo da ismeva Komisiju za hartije na Twitteru

Samo nekoliko dana nakon što se nagodio sa Komisijom za hartije od vrednosti, svima ...