fbpx

Lotus dodaje gas – na struju

Ne volimo tizere zato što malo otkrivaju, ali u slučaju Lotusa dosta kazuju – do 2026. godine biće četiri modela

Foto: Lotus media

Tizer animacije i fotografije ne volimo zato što malo ili ništa ne otkrivaju. Međutim, su slučaju Lotusa, najnoviji tizer ipak u neku ruku ozvaničava ono o čemu se dugo i mnogo priča, daće imati nekoliko novih modela.
Sada je zvanično potvrđeno da će u sklopu Vision80 strategije, do 2026. biti spreman četiri potpuno nova modela, prikladno za obeležavanje 80 godina postojanja marke, koji će bti proslavljeni 2028. godine. Za električni hiperautomobil Evija znamo odavno, i tu nekih velikih tajni više nema. Isto tako znamo i da će se Eviji pridružiti model Emira, poslednji Lotus koji će imati pogon od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Prvi sledeći model koji će se pridružiti Eviji i Emiri biće SUV za sada nepoznatog imena, na potpuno novoj platformi, a koji će tržištu biti ponuđen kao vozilo premijum životnog stila. Debitovaće u nekom trenutku sledeće godine, na jednoj od četiri nove platforme koje Lotus najavljuje. Lotus je za sada potpuno neodređen po pitanju podataka. Imaće bateriju kapaciteta između 92 i 120 kWh, imaće u industriji najsavremeniji sistem brzog punjenja baterije naponom do 800V, a fabrika obećava da će od 0 do 100 km/h ubrzavati za tri sekunde.
Ubrzo nakon prvog Lotus SUV-a biće spreman i sportski kupe sa četvora vrata, najavljen za 2023. godinu, a nakon njega, 2024. godine stići će još jedan, veći SUV. I tu još nije kraj novitetima. Da bi potpuno zaokružio ponudu, 2026. Lotus će ponuditi jedan rasni sportski automobil.
U skladu sa ambicioznom Vision80 strategijom, Lotus je položio kamen temeljac za svoj novi tehnološki centar u Wuhanu u Kini, koji će biti završen do 2024., uz koji će biti otvoren i proizvodi pogon iste godine, samo nešto kasnije. Kompanija najavljuje da će u sklopu centra u Wuhanu biti i inteligentna test staza, do koje će automobile za testiranje transportovati autonomna vozila.
Matt Windle, izvršni Direktor Lotusa kaže da je osnova Vision80 strategije pretvaranje marke Lotus od malog proizvođača u u pravog globalnog proizvođača vozila visokih performansi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Nissan Juke stigao u Srbiju

Kada se pojavo, Nissan Juke je podelio mišljenja, a nova generacija, devet godina kasnije, ...

Dizeli ostaju zbog SUV-a!

Iako se neki proizvođači odriču dizel motora, postoje i oni koji veruju da dizel ...

Muskov Roadster leti u kosmos 6. februara

Šef Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, najavio je lansiranje Falcon Heavy rakete još u ...

Škoda Kodiaq RS postavio rekord na Nurburgringu

Sa Sabinom Schmitz za upravljačem, prvi SUV iz Škode sa RS oznakom obišao je ...

Kakve veze imaju Grosjean i McRae?

Romain Grosjean je diskvalifikovan nakon trke u Monzi, a pokojni McRae bi mogao da ...