fbpx

U čemu je problem sa Mercedes V8 motorima?

Čudne informacije stižu iz Amerike u vezi Mercedes V8 agregata, kojih sledeće godine gotovo da neće ni biti u prodaji

Foto: Mercedes-AMG

Mercedes je prošlog meseca saopštio da ukida skoro sve V8 modele u SAD i izazvao popriličan šok obzirom da na tom tržištu ponajbolju prođu imaju modeli sa najsnažnijim pogonima. Najjednostavnije objašnjenje zbog čega iduće godine jedva da će biti V8 Mercedesa u SAD bilo bi da je uzrokovano problemima u snabdevanjem poluprovodnicma i mikročipovima, sa kojim se suočava globalna auto industrija. Međutim, izgleda da su razlozi nešto sasvin drugačiji.
Prema informaciji koju je objavio Road and Track, a pozivajući se na izjavu Philippa Scheimera, šefa AMG-a nisu mikročpovi razlog ukidanja V8 motora nego problemi sa kvalitetom. Scheimer nije elaborirao o kakvim se tačno problemima radi, ali je rekao da kompanija nije zadovoljna kvalitetom motora i da radi na novim testiranjima. Međutim, situaciju sa velikim motorima u Mercedesima dodatno komplikuje činjenica da se ovo „nezadovoljstvo kvalitetom“ ne odnosi na sve modele na svim tržištima. U svakom slučaju, snažni V8 motori osnova su AMG ponude u SAD, i njihovo povlačenje iz prodaje svakako je iznenađenje. Za utehu, Mercedes S580 ipak će i dalje biti dostupan kupcima u SAD, a generalno, Scheimer kaže da će V8 biti aktulen kao izvor pogona i narednih desetak godina, uprkos galopirajućoj elektrifikaciji.
Dodatno, postavlja se pitanje šta će se događati sa modelima Aston Martn koji stižu u SAD opremljeni AMG V8 agregatima. Britanska marka tvrdi da neće biti zastoja sa isporukama modela koji koriste 4.0 V8 motore.

Foto: Mercedes-AMG

Prema analizi koju je izneo Road and Track, razlozi selektivnog povlačenja jednog tipa motora mogli bi se nalaziti u neispunjavanju saglasnosti sa raznim globalnim i nacionalnim zahtevima, a specifično nekim delom zakona i propisa koji se odnose a tržište SAD. U svakom slučaju, Mercedes je tajnovit po pitanju svoje iznenadne odluke i za očekivati je da je privremena, kao i da ćemo vremenom saznati šta je pravi uzrok, ali i dalje ostaje da je povlačenje najprofitabilnijih modela sa jednog od najpotentnijih tržišta najblaže rečeno čudno. Iako se u ovom trenutku takva odluka ne vidi po pitanju tržišta Evrope, kako je znenada stigla u Americi, ne može se isključiti mogućnost da se neće proširiti i na neka druga tržišta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test: Mercedes C 220d 4Matic

Test modela Mercedes C 220d bi mogao postati oda jednom vremenu koje prolazi i ...

Za zabavu na snegu i ledu: Opel Insignia Country Tourer

Opel Insignia Country Tourer sa visokotehnološkim pogonom na sve točkove Ljudima koji žele da ...

Tesla Model Y najprodavaniji automobil u Evropi

Tesla Model Y najprodavaniji je automobil u Evropi i prvi je ikada električni automobil ...

Na kraljevsko venčanje u 60 godina starom Rollsu

Dok se većina bavi toaletama i protokolom sa kraljevskog venčanja Princa Harija i Megan ...

The “Italian job“

Samo što je zapretio da će Ferrari izaći iz Formule 1, Segio Marchionne je ...

BMW grupa pod istragom Komisije za hartije od vrednosti u SAD

BMW grupa je saopštila da se suočava sa istragom Komisije za hartije od vrednosti ...