fbpx

Honda razvija svoja električna vozila sa GM-om

Honda će svoja dva naredna električna modela razviti u saradnji sa General Motorsom, a u salone bi trebali da stignu 2024. godine

Foto: General Motors

Honda će svoja dva naredna eletrična modela razviti u saradnji sa General Motorsom, a u prodaju, barem na američkom tržištu, trebalo bi da krenu tokom 2024. godine. Oba modela će koristiti GM-ovu modularnu EV platformu i gm-ove Ultium baterije, a Honda će ih prilagoditi svojim potrebama i razviti karoseriju i interijer prema potrebama i spram želja svojih kupaca.
General Motors je svoje Ultium baterije najavio krajem prošlog meseca, a glavne specifičnosti su ima hemijski proces sa malom količinom kobalta, kao i mogućnost uklapanja ćelija horizontalno ili vertikalno, spram potreba i raspoloživog prostora u vozilu, i za različite tipove vozila. Iste baterije i platforma će se naći i u brojnim GM-ovim modelima, SUV-u Cadillac Lyriq, Cruise Origin autonomnom vozilu i budućim radnim i transportnim vozilima. Pored varijabilne dužine i širine koju dozvoljava ova platforma, može se koristiti za vozila sa prednjim, zadnjim ili pogonom na svim točkovima.
Honda će ipak, pre ugradnje u svoja vozila ilpad izvršiti deo modifikacija i prilagođavanja u sopstvenom razvojnom centru, kako bi karakteristikama bile u skladu sa svim ostalim modelima iz ponude, ali će se obe buduće električne Honde proizvoditi u GM-ovim pogonima u severnoj Americi.
Ovo saopštenje i pomalo neočekivano partnerstvo zapravo ima mnogo smisla. GM će umanjiti sopstvene troškove razvoja baterije i cele platforme i razbiti ih na još veći broj modela, a Honda će sa druge strane ubrzati proces sopstvenog razvoja modela velike autonomije i tehnologija baterije. Ovo zapravo nije prva saradnja između GM-a i Honde. Zajednički su radili na projektu gorivih ćelija, kao i tehnologiju autonomne vožnje za Cruise Origin, razvili su zajednički. Ako se pogleda još više unazad hondin V6 motor je ugrađivan u GM-ov model Saturn Vue još od 2004.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyote „počistile“ pobedničko postolje u Nemačkoj

Tri posade Toyote zauzele su sva tri mesta na pobedničkom postolju Relija Nemačka Toyotama ...

Aston Martin Vantage će se trkati u DTM-u

Nemački šampionat touring automobila poželeo je dobrodošlicu Aston Martinu, kao najnovijem proizvođaču koji se ...

AMG Black Series SUV? Šef AMG-a: Neće se desiti

Poznata “Black Series” oznaka se nakon nekoliko godina pauze vraća 2020., ali ostaje rezervisana ...

Dmitry Mazepin spasilac Renault F1 tima?

Iako zvanično nema najava da bi se Renault mogao povući iz Formule 1, okolnosti ...

Opel Insignia i za one koji često vuku prikolice

Nova Insgnia u verzijama Grand Sport i Sports Tourer, pored ima posebne pogodnosti za ...

Akcijske cene za vozila Seat

Za završetak godine, Porsche SCG, uvoznik marke Seat je obezbedio specijalne cene i pakete ...