fbpx

Renault i Mathieu Lehanneur oživljavaju legendu

Povodom 60. godišnjice modela Renault 4, brend se udružio sa dizajnerom Mathieuom Lehanneurom kako bi oživeo kultni model

Rezultat je SUITE N°4, originalni konceptni automobil inspirisan „hotelskom sobom na točkovima” koji je predstavljen u petak 22.oktobra.
Kultni Renault 4, automobil koji je postao prava priča o uspehu, ove godine je proslavio 60. rođendan. Proizvodio se u 28 država, a tokom 30 godina je prodat u više od osam miliona primeraka u više od sto zemalja.
Renault je godišnjicu ovog automobila pretvorio u celogodišnju proslavu prepunu različitih inicijativa. Na primer, brend je pokrenuo globalnu kampanju na društvenim mrežama, objavljujući razne sadržaje svakog meseca, a međunarodni mediji su dobili priliku da se provozaju u različitim istorijskim modelima Renaulta 4, od kojih su neki naknadno opremljeni 100% električnim motorom. Zatim, kolekcija trideset različitih izdanja Renaulta 4 je izložena od 8. oktobra 2021. u izložbenom prostoru L’Atelier Renault na aveniji Champs-Elysées u Parizu.
RENAULT x MATHIEU LEHANNEUR
Čini se da će se proslava nastaviti jer se sprema još iznenađenja do kraja godine. Danas ćemo se posvetiti novoj saradnji brenda Renault sa francuskim dizajnerom Mathieuom Lehanneurom, predzadnjoj inicijativi programa. Dizajn i inovacije u području mobilnosti su oduvek bile od ključnog značaja za Renault i dizajnera Mathieua Lehanneura.
RENAULT SUITE N°4
Na viziju Mathieua Lehanneura su uticali paralelni svetovi automobila i arhitekture. Renault SUITE N°4 je posveta modelu 4 koja kanališe isti neiskvaren, skroman i jednostavn duh, a istovremeno daje prednost efikasnosti i spontanosti. Pored toga, koncept automobil odražava savremene težnje njegovih dizajnera.
„SUITE N°4 otvara vrata novoj vrsti mobilnosti i iskustva putovanja. Hteo sam da spojim svet automobila i arhitekture kako bih stvorio hotelsku sobu na otvorenom. Bolji čak i od najraskošnijeg predsedničkog apartmana, ovaj automobil može da vas odveze gde god poželite, bilo na more, na neki proplanak ili na krstarenje gradom o kojem ste oduvek maštali” kaže dizajner Mathieu Lehanneur.
Model SUITE N°4 je istih spoljašnjih dimenzija i linija kao i kultni model, ali sa nekolicinom bitnih korekcija. Zadnji deo i vrata prtljažnika su zamenjeni polikarbonskim prozorima koji pružaju osvetljenje isto kao arhitektonsko staklo. Transparentne solarne ploče postavljene na krov propuštaju svetlost, a služe i za punjenje baterije vozila koja je naknadno ugrađena kako bi se ono u potpunosti elektrifikovalo. Prednji deo automobila ima ista kultna svetla, linije i siluetu kao i originalni model. Prednja maska je izrađena od poliranog aluminijuma, što je dizajnerski potpis ali i posveta verziji bez krova. Stvara talase, a na vozilu ostavlja trajni učinak fluidnosti, dinamičnosti i pokreta. Karoserija automobila je premazana sa tri sloja boje kako bi odavala utisak cementa, materijala koji je sinonim za modernu arhitekturu.
Lehanneur je odlučio da u unutrašnjosti upotrebi materijale kakve nalazimo u domaćinstvu kako bi stvorio ugođaj „kao kod kuće“, ali i da implementira sve tehničke zahteve i prefinjenost francuskog umeća življenja. Sedišta i komandna tabla su obloženi žutim baršunom, dok je robustan izgled postignut debelom, rebrastom šenil tkaninom kojom je prekrivena poleđina sedišta sa dva preklopa. Podupirači i jastuci upotpunjuju izgled prtljažnika, pretvarajući ga u sobu na točkovima. Sveukupan utisak zaokružuje drvena klupa koja je zaklonjena od kiše ili sunca kada je poklopac prtljažnika otvoren. Kao i za model Renault 4, svi materijali nose oznaku „Proizvedeno u Francuskoj” i proizvode ih vrhunske pariške zanatlije.
Renault SUITE N°4 je ekskluzivno predstavljen u petak 22. oktobra u ateljeu Christie’s, u saradnji sa međunarodnim sajmom privrede Maison & Objet. Potom je izložba u živahnom središtu Pariza bila otvorena u subotu 23. i nedelju 24. oktobra, pre nego što su se vozila pridružila kolekciji u L’Atelieru Renault u novembru.
Popraćen scenogafijom Mathieua Lehanneura, ovaj konceptni automobil će biti izložen i na sledećem sajmu Maison & Objet koji će se održati od 21. do 25. januara 2022. u izložbenom centru u Villepinteu, severozapadno od Pariza.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

KIA Stonic – stiže još jedan mini SUV

Na salonu u Frankfurtu KIA će prestaviti model Stonic, mali SUV/crossover baziran na platformi ...

BMW-ov logo zapravo ne predstavlja avionski propeler, već…

Ako ste mislili da BMW-ov znak podseća na dane kada je proizvođač pravio avione ...

Formula 1 – Verstappenu VN Kanade

Formula 1 – Maxu Verstappenu je pripala pobeda na VN Kanade, jubilarna 100-a za ...

Dacia poručuje – kupci ne moraju da plaćaju tehnologiju

Dacia poručuje da kupci ne mogu biti primorani da plaćaju skupe tehnologije aktivne bezbednosti ...

Ford Mustang opozvan jer bi pedala kočnice mogla otpasti

Ford opoziva sve Mustange 2020. godišta opremljene sa automatskim menjačem zbog defektnog sklopa pedale ...

Toyota Auris odlazi u penziju, vraća se Corolla

Uz narednu generaciju Toyotinog predstavnika u C segmentu, osim novih modela vraća se i ...