fbpx

Maserati se vraća trkanju nakon 12 godina

Nakon pauze od 12 godina, Maserati italijanska sportska marka vraća se trkanju, ali ne baš u obliku koji će svakoga obradovati

Foto: Maserati

Nakon 12 godina pauze, Maserati se vraća na trkačku stazu. Ovo je dobra vest za sve ljubitelje marke koja ima bedž trozupca, obzirom da pre svega znači da se marka definitivno vraća u život. Međutim, svi oni koji auto trke vide i vole uz gromoglasan zvuk motora, biće malo razočarani. Od sledeće, 2023. godine, Maserati će imati svoj tim u Formuli E, šampionatu električnih jednoseda.
Ipak, vest o povratku 110 godina stare marke automobila na trkačke staze je dobra vest, a CEO kompanije Davide Grasso kaže da će to biti svojevrstan povratak u budućnost, koji će marki Maserati vratiti sportske akreditive kakvi dolikuju. Tek da se ne zaboravi, Maserati u svom portfoliju ima i titulu šampiona Sveta Formule 1, koju je ’50-ih godina prošlog veka osvojio Juan Manuel Fangio, ali vremena su se od tada umnogome promenila. Maserati danas posluje u okviru Stellantis Grupe, a već do 2025. godine planira da sve svoje modele u ponudi ima sa električnim pogonom.
Šef kompanije Grasso kaže da Maserati već godinu dana radi na povratku na trkačku stazu kroz šampionat Formule E, i to će biti 12 godina nakon što se 2010. godine povukao iz GT1 šampionata sportskih automobila. Sa svoje strane osnivač i šef Formule E Alejandro Agag ne krije zadovoljstvo zbog ulaska Maseratija u Formulu E, pre svega zbog povlačenja velikih imena kao što su BMW, Mercedes i Audi.

Photo by Carl Bingham / LAT Images

Pored Maseratija Formulu E 2023. godine činiće Nissan, Jaguar, Porsche, Mahindra, DS i Nio iz McLaren koji razmatra ulazak, a takmičiće se sa novom Gen 3 generacijom bolida, za koju se najavljuje da će biti rekordno efikasna, ali i brza obzirom da će dohvatati maksimale brzine i do 320 km/h. Sve trke Formule E održavaju se u gradovima na uličnim stazama, a proizvođačima je atraktivna pre svega zbog relativno skromnih ulaganja. Na snazi je godišnje ograničenje budžeta od 11.5 miliona evra po timu, koje će važiti i u devetoj sezoni takmičenja.
Šef Maseratija Grasso dao je zanimljive informacije koje se tiču budućnosti, pa čak i Formule 1. Trenutno, Stellantis je prisutan u Formuli 1 kroz Alfa Romeo i sponzorstvo tima Sauber, a povratak imena Maserati u Formulu 1 nije isključen.
Jean-Marc Finot, šef Stellantis motorsporta kaže da će Formula E pre svega biti laboratorija za razvoj i istraživanje mogućnosti koje se mogu preneti u serijska vozila, a na polju elektro pogona i baterija, a pre svega inteligentnih kontrolnih softvera za drumska sportska vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW i zvanično predstavio novi M5 i M5 Competition

Sedam dana nakon premijere osvežene Serije 5 BMW je prikazao i osvežne perjanice marke ...

Formula 1 – za Alpine F1 počela sezona iz pakla

Formula 1 – za Alpine F1 sezona iz pakla je počela očajnom predsezonom na ...

Polestar 2 debitovao sa novim motorima i baterijom

Polestar 2 debitovao je spreman kao model za 2024. godinu sa novim elektromotorima, baterijom ...

Na stazi Spa 93. pol pozicija Hamiltonu

Branilac titule šapiona u Formuli 1, Lewis Hamilton došao je do svoje 93. pol ...

Hamiltonu i Vettelu prvi red, za sada

Prema trenutno važećem plasmanu nakon kvalifikacija, prvi red u Brazilu pripada Hamiltonu i Vettelu, ...

Naslednik Lamborghini Aventadora biće hibrid

Naslednik Lamborghini Aventadora biće hibrid, i stići će 2020. godine Naslednik Aventadora imaće plag ...