fbpx

Formula 1 – Aston Martin neće biti spreman za Barcelonu?

Formula 1 je u velikom finalu za početak sezone 2022. sa potpuno novim bolidima, a po insajderskim informacijama ima i problema

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Formula 1 sve je bliža otvaranju sezone 20. marta trkom u Bahreinu. Svi timovi rade iza svojih dobro za ključanih vrata, a zvanične informacije teško izlaze u javnost. Ono što svakako znamo je da su svi timovi u finalu priprema, a u pripreme spadaju i obavezni kreš testovi ćelije za preživljavanje vozača, odnosno prednjeg dela bolida. Prema onome što je dospelo u javnost, kreš test nisu prošli bolidi Mercedes-AMG i Red Bull. Mercedes kaže da prelazi na plan B, odnosno drugu već pripremljenu konstrukciju umesto ekstremne solucije, kojom su pokušali da pravila poteraju do samog limita. Za bolid Red Bulla, Adrian Newey kaže da nije preterano zabrinut zbog neuspelog testa, i da će lako otkloniti problem. Ono što se takođe već moglo čuti iz raznih timova je činjenica da svi muče muku sa prevelikom masom bolida zbog nove konstrukcije i većih točkova i pneumatika, koja nije ni blizu dozvoljenom minimumu od 790 kilograma.

Foto: Aston Martin Formula 1 Racing

A pored konstruktivnih, ima i drugačijih problema. Pojavila se vest da Aston Martin neće biti spreman za prvi izlazak na stazu u Barceloni 23. februara. Navodno, nekadašnji Force India i Racing Point, tim koji je kupio kanadski milijarder Lawrence Stroll ima velikih organizacionih problema. Nakon preuzimanja tima, Stroll je uložio i mnogo novca i dovedeno je mnogo ljudi. Po navodima nakon što je otkaz dobio Otmar Szafnauer, u pogonu Aston Martin Formula 1 Racing, ne samo da se vrte kao “pilići bez glave”, nego vlada i ozlojeđenost dela zaposlenih. Nekada optimalno mali i efikasan tim, prerasto je sam sebe, barem po nezvaničnim spekulacijama. Prema navodu portala thejudge13, Aston Martin je miljama daleko od gotovog automobila.
Tim je brže bolje negirao ove navode i tvrdo da će biti spreman za Barcelonu i da se neće ponoviti scenario kada tim Williams nije imao spreman automobil pre nekoliko godina.

Foto: Aston Martin F1 Media

Uporedo, sve više se postavlja pitanje šta će biti u Barceloni. Prvi izlasci novih bolida na stazu će se dogoditi iza zatvorenih vrata i bez prisustva kamera. Šta više, prvi izlazak bolida na stazu Katalunja Formula 1 više ni ne zove “zvanični test”, nego “pre-season session”, što je malo nezgodno za prevesti, ali svakako nije formulisano kao predsezonsko testiranje. Predsezonsko testiranje odnosno “official pre-season test” trajaće tri dana, od 10. do 12. marta u prisustvu publike i potpuno pokriven kamerama. Doj jedni tvrde da je ovakva postavka događaja zamišljena da se timovi ne bi obrukali pri prvim izlascima na stazu (što je malo verovatno), ostaje činjenica da je Liberty media, za velike pare prodala ekskluzivnost Bahreinu da na Bahrain International Circuit bude ne samo prva trka 20. marta, nego i prvo i jedino medijski i publikom pokriveno testiranje Formule 1 za sezonu 2022. Ukoliko ne bude otkazivanja, šampionat sveta Formule 1 2022 imaće 23 trke.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault pojačava F1 tim

Renault je i službeno potvrdio da je na poziciju izvršnog direktora doveo Marcina Budkowskog, ...

Formula 1 – Mercedes-AMG W13 legalan ili ne?

Formula 1 nije ni ušla u sezonu 2022. prvom trkom, a Mercedes-AMG je konstrukcijom ...

Peugeot 408 “Automobil godine 2023” u izboru AANS

Peugeot 408 Automobil godine, a Opel Mokka Electric Eko automobil godine po izboru žirija ...

Velika nagradna igra uz Opel

Povodom proslave 20 godina Opel predstavništva u Srbiji, kompanija je organizovala veliko nagradno takmičenje ...

Novi Seat Leon stigao u Srbiju

Kupcima u Srbiji predstavljen je potpuno novi Seat Leon, na novoj platformi i znatno ...

Formula 1 – Hamilton sknut sa trona

Formula 1 – Lewis Hamilton je siknut sa trona koji je godinama držao kao ...