fbpx

Formula 1 – Aston Martin neće biti spreman za Barcelonu?

Formula 1 je u velikom finalu za početak sezone 2022. sa potpuno novim bolidima, a po insajderskim informacijama ima i problema

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Formula 1 sve je bliža otvaranju sezone 20. marta trkom u Bahreinu. Svi timovi rade iza svojih dobro za ključanih vrata, a zvanične informacije teško izlaze u javnost. Ono što svakako znamo je da su svi timovi u finalu priprema, a u pripreme spadaju i obavezni kreš testovi ćelije za preživljavanje vozača, odnosno prednjeg dela bolida. Prema onome što je dospelo u javnost, kreš test nisu prošli bolidi Mercedes-AMG i Red Bull. Mercedes kaže da prelazi na plan B, odnosno drugu već pripremljenu konstrukciju umesto ekstremne solucije, kojom su pokušali da pravila poteraju do samog limita. Za bolid Red Bulla, Adrian Newey kaže da nije preterano zabrinut zbog neuspelog testa, i da će lako otkloniti problem. Ono što se takođe već moglo čuti iz raznih timova je činjenica da svi muče muku sa prevelikom masom bolida zbog nove konstrukcije i većih točkova i pneumatika, koja nije ni blizu dozvoljenom minimumu od 790 kilograma.

Foto: Aston Martin Formula 1 Racing

A pored konstruktivnih, ima i drugačijih problema. Pojavila se vest da Aston Martin neće biti spreman za prvi izlazak na stazu u Barceloni 23. februara. Navodno, nekadašnji Force India i Racing Point, tim koji je kupio kanadski milijarder Lawrence Stroll ima velikih organizacionih problema. Nakon preuzimanja tima, Stroll je uložio i mnogo novca i dovedeno je mnogo ljudi. Po navodima nakon što je otkaz dobio Otmar Szafnauer, u pogonu Aston Martin Formula 1 Racing, ne samo da se vrte kao “pilići bez glave”, nego vlada i ozlojeđenost dela zaposlenih. Nekada optimalno mali i efikasan tim, prerasto je sam sebe, barem po nezvaničnim spekulacijama. Prema navodu portala thejudge13, Aston Martin je miljama daleko od gotovog automobila.
Tim je brže bolje negirao ove navode i tvrdo da će biti spreman za Barcelonu i da se neće ponoviti scenario kada tim Williams nije imao spreman automobil pre nekoliko godina.

Foto: Aston Martin F1 Media

Uporedo, sve više se postavlja pitanje šta će biti u Barceloni. Prvi izlasci novih bolida na stazu će se dogoditi iza zatvorenih vrata i bez prisustva kamera. Šta više, prvi izlazak bolida na stazu Katalunja Formula 1 više ni ne zove “zvanični test”, nego “pre-season session”, što je malo nezgodno za prevesti, ali svakako nije formulisano kao predsezonsko testiranje. Predsezonsko testiranje odnosno “official pre-season test” trajaće tri dana, od 10. do 12. marta u prisustvu publike i potpuno pokriven kamerama. Doj jedni tvrde da je ovakva postavka događaja zamišljena da se timovi ne bi obrukali pri prvim izlascima na stazu (što je malo verovatno), ostaje činjenica da je Liberty media, za velike pare prodala ekskluzivnost Bahreinu da na Bahrain International Circuit bude ne samo prva trka 20. marta, nego i prvo i jedino medijski i publikom pokriveno testiranje Formule 1 za sezonu 2022. Ukoliko ne bude otkazivanja, šampionat sveta Formule 1 2022 imaće 23 trke.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda predstavila treću generaciju Passporta

Honda je na L.A. Show-u predstavila treću generaciju modela Passport, koja sa prethodnicina deli ...

Veliki Dacia zaokret novim modelima

Dacia je objavila prve zvanične fotografije tri nova modela i prijatno iznenadila Dobro je ...

Vreme je za Le Mans 2024

Vreme je za Le Mans 2024 koji će biti prepun fabričkih timova i velikih ...

Da li je ponovo oživela Mercedesova dieselgate noćna mora?

Nemačka neprofitna organizacija Deutsche Umwelthilfe u svom izveštaju tvrdi da Mercedes u motorima i ...

Elon Musk otkrio da vazdušno oslanjanje ipak ne dolazi u Model 3

CEO Tesle je obećao napredno vazdušno oslanjanje za Model 3 još 2017., ali je ...

Ford predstavio redizajnirani Explorer nakon 8 godina

Samo nekoliko dana nakon što je predstavio Explorer u policijskoj “uniformi”, Ford je otkrio ...