fbpx

Formula 1 – Alonso tvrdi nije Hamilton napravio tim

Formula 1 – Alonso tvrdi nije Hamilton napravio super uspešan Mercedes-AMG tim, a nije ni Max Verstappen napravio Red Bull

Foto: Aston Martin Formula 1 Team Media

Formula 1 – Alonso tvrdi nije Hamilton napravio super uspešan Mercedes-AMG tim, a nije ni Max Verstappen napravio Red Bull, i time ostaje pri stavu da nije vozač taj koji je nukleus koji stvara jak tim. Dvostruki šampion sveta Formule 1, koji je po mnogima trebao imati mnogo više titula ali ih je zbog svog karaktera i pogrešnih odluka propustio, tvrdi da ni Hamilton ni Verstappen nisu stvorili pobedničke timove, nego su izvukli najveću korist od promene pravila u kojma su se njihovi timovi najbolje snašli.
Hamilton je u Formula 1 tim Mercedes-AMG došao 2013. godine, pet godina nakon što je 2008. osvojio titulu sa timom McLaren, a od naredne sezone, 2014. tim iz Brackleya je počeo svoj pobednički niz. Te sezone u Formulu 1 uvedene su nove 1.6 litarske turbo hibridne jedinice, a tim Mercedes-AMG je osvojio narednih osam konstruktorskih titula uz evidentno najbolji motor.
“Promena pravila je za njih bila sve”, kaže Alonso. U poslednjoj sezoni kada je Hamiltona sa trona Formule 1 skinuo Verstappen tokom cele sezone 2021. vodila se bitka između dva vozača sve do poslednjeg kruga.

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202307210577 // Usage for editorial use only //

Verstappen je svoju drugu titulu šampiona Sveta Formule 1 osvojio, a na najboljem putu je da dođe i do treće u dominantnom bolidu Red Bull, koji je Adrian Newey konstruisao za novu eru sa novim pravilima u aerodinamici koja favorizuju efekat zemlje. Alonso kaže da nisu vozači stvorili pobedničke timove Formule 1, nego su imali sreće da budu u pravom bolidu u pravo vreme kada su nova pravila donela prednost upravo tom timu.

(Photo by Glenn Dunbar / LAT Images/Mercedes-AMG Formula 1 team press office)

“Mislim da se stalno priča kako vozači “prave” timove, ali kada je Hamilton stigao u Mercedes-AMG Formula 1 tim nije stvorio ništa. Sve se svelo na promenu pravila o motorima za 2014. godinu, koja je za njega odigrala sve. Kad je Verstappen došao u Toro Rosso i Red Bull, nije on stvarao i pravio tim. U sezoni 2021. bili su izjednačeni, a od 2022. gine, sa promenama pravila Red Bull je dominantan. Zbog toga baš i ne razumem zubog čega se insistira na tome da se tim Formule 1 gradi oko vozača, obzirom da je Formula 1 sport gde postoje pravila, tehničke odluke, inspiracija dizajnera i inženjera u projektnim biroima ili u aerotunelima, ili nešto tako, a što pravi veliku razliku, veću nego što prave vozačeve informacije, njegov karakter ili način kako vozi.

Foto: Aston Martin Formula 1 Team media portal

Na kraju, morate u pravom trenutku biti na pravom mestu”, kaže Alonso, koji i dalje juri svoju 33. pobedu u Formuli 1, odnosno prvu nakon daleke 2013. godine kada je poslednji put pobedio u bolidu Ferrari, a sezonu završio kao vice šampion iza Sebastiana Vettela. Alonso je ja 42 godine u prvoj godini ugovora sa Aston Martinom, odvešće i naredni sezonu Formule 1 za isti tim, i ne odbacuje mogućnost da nastavi svoju karijeru vozača Formule 1. Sam kaže da ako uvidi da više nije za sedište bolida, možda preuzme neku ulogu van samog bolida, i dodaje da bi i tako osvojena pobeda ili titula bila jednako velika sportska satisfakcija kao i pobeda u bolidu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hibrid za poželeti

Kada se pojavio 1999. Yaris je u svom B segmentu što šta pomerio na ...

Povezani automobil – à la Bugatti

Tesla je popularizovao daljinsko nadziranje i ažuriranje automobila sa svojim „over the air“ sistemom, ...

Brojni noviteti na štandu Opela u Frankfurtu

Opelov štand na salonu u Frankfurtu koji počinje 14. septembra imaće formu malog grada ...

Formula 1 – Velika nagrada Španije Verstappenu

Formula 1 -trka za Veliku nagradu Španije vožena na stazi Barcelona-Catalunya pripala je Maxu ...

Peugeot 3008 – preko trnja do elite

Od modela koji je probijao led u novom segmentu kada se pojavio, Peugeot 3008 ...

GMC izaziva LED svetlima nove generacije modela Sierra

Chevrolet Silverado za 2018. je pretpremijerno otkriven krajem prošle godine dok je premijeru imao ...