fbpx

Formula 1 – šta će biti sa Mazepinom i timom Haas

Invazija Rusije na Ukrajinu ima konsekvence i u Formuli 1 – trka za Veliku nagradu Rusije je otkazana, a šta će biti sa Mazepinom timom Haas?

Foto: Haas F1 Racing Team

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu trka Formule 1 za Veliku nagrada Rusije, koja je trebala da se održi u septembru je otkazana, i to odlukom većine vozača i šefova timova. Među najvećim zagovornicima otkazivanja trke u Rusiji bio je Sanastian Vettel, koji je najavio da će bojkotovati trku ukoliko se bude održavala, što neće biti slučaj. Međutim, Rosgonki, promoter trke Formule 1 za VN Rusije tvrdi da trka nije otkazana nego suspendovana, što znači da postoji šansa da se održi. Ruku na srce, ovo deluje samo kao argument da oni koji su već kupili svoju kartu ne traže refundaciju.

Photo by Mark Sutton / LAT Images – Haas F1 Team media

Međutim, zbog ratnih događaja na istoku Evrope, u velikom problemu se našao američki tim Haas, čiji glavni sponzor je ruka kompanija za proizvodnju veštačkog đubriva Uralkali, a vozač tima je Nikita Mazepin, sin Dmityja vlasnika Uralkalija. Šef Formula 1 tima Haas Geenther Steiner kaže da budućnost Mazepina u timu pod znakom pitanja i da mora biti razjašnjena.

Foto: Tweeter

Bolid tima Haas je danas izašao u potpuno beloj boji osim prednjeg krila koje je crno, a preko noći nisu skinute oznake Uralkali i plave i crvene boje sa bolida nego i sa svih kamiona tima, pa čak sa luksuznog timskog motorhouma. Sponzor i boje koje asociraju na zastavu Rusije ostale su samo na garderobi vozača i članova tima, što je i logično, obzirom da ne bi imali šta da obuku. Iako je bolid bio na stazi, Mazepin je napravio samo devet krugova, nakon čega je povučen u garažu zbog “sumnje na curenje”, ali se ne zna da li je to stvarno bio razlog.
Steiner kaže da situacija sa Mazepinom mora biti rešena, ali da on sam to ne može da uradi obzirom da su vlade država umešane, pa cela situacija oko tima Haas nije pod njegovom kontrolom, kao i da će se pratiti situacija u Ukrajini.

Photo by Mark Sutton / LAT Images – Haas F1 Team Media

Obzirom da je glavni finansijer tima iz Rusje, postavlja se pitanje sudbine celog tima, ali Steiner tvrdi da opstanak tima nije ugrožen. Za primenu boja Steiner kaže da nije samo njegova odluka nego da se konsultovao sa vlasnikom tima Geneom Haasom, bordom Haas Automation i ostalim sponzorima, koji su jednoglasno podržali odluku da se skinu obeležja i da je time poslata prava poruka da tim Haas ne podržava rat. “Ja to svakako ne bi mogao da uradim na svoju ruku, bez da konsultujem vlasnika tima”, kaže Steiner.
Sam Nikita Mazepin je na društvenim mrežama postavio poruku da u teškim vremenima nema kontrolu nad onim što se radi i govori, pa će se baviti onim što može da kontroliše, misleći na vožnju i rad sa timom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Continental osvojio titulu „Proizvođača pneumatika godine“

Nagradu „Proizvođač pneumatika godine” Continental je dobio od međunarodnog stručnog časopisa Tire Technology International ...

Opel je danas otkrio novu, šestu generaciju Astre

Sa potpuno novom Astrom, nemački proizvođač otvara i novo poglavlje – po prvi put ...

Nema mesta za Valentina Rossija u Ferrariju

Projekat Ferrarijevog hiperautomobila za šampionat izdržljivosti je predstavljen u Maranellu, ali i zatvorena vrata ...

Bugatti uspešno isporučio 70. Chiron u 2017.

Bugatti je objavio da je uspešno isporučio 70. Chiron, model koji je ušao u ...

Nissan stiže sa dva EV SUV-a?

Da li Nissan stiže u Evropu sa dva električna SUV-a, koji su najavljeni konceptima ...

Gordon Murray počinje prizvodnju automobila

Čuveni dizajner trkačkih i supersportskih automobila Gordon Murray počinje proizvodnju sopstvenih automobila Čuveni engleski ...