fbpx

Platiš 2 dobiješ…?

BMW Serije 2 Active Tourer – zašto li se uopšte zove Serija 2 kada sa njom zapravo nema nikakve veze. Da li je ovo pokušaj identifikacije sa generalnim imidžom marke ili nedostatak mašte?

Foto: Dmotion

BMW Serije 2 Active Tourer je 4,3 metra dug i povisok monovolumen sa prednjim pogonom, koji se čak ni funkcijom ni ciljnom grupom ne poklapa sa ostatkom svoje porodice. Ne koristi ni platformu Serije 2, nego je preuzima od brojnih Minija, što pod jedan znači da ima prednji pogon i poprečno postavljen motor. Da se razumemo, ništa od ovoga nije loša vest, ali malo se čini da je Active Tourer crna ovca u porodici Serije 2.

Foto: Dmotion

U osnovi, ovaj model je nastao kao čisti izazov B Klase iz Mercedesa, koja se po sličnom obrascu (kada se pojavila) jako razlikovala od ostatka mercedesove ponude, osim naravno A Klase. Razumljivo, BMW nije imao ni jedan razlog da svojim vernim kupcima ne ponudi MPV, koji na prvo mesto stavlja upotrebljivost i praktičnost, pa tek potom ono što plavo beli znak znači – performanse i voznu dinamiku. A kada se unutar sopstvene grupe može naći dobra i u razvoju skupo plaćena platforma, i naravno motori i prenosi, logika nastanka Serije 2 Sport Tourer sasvim je jasna i opravdana i tako je treba i posmatrati, obzirom da sa ostatkom ponude BMW-a nema baš ništa zajedničkog.

Foto: Dmotion

Koliko je ovo BMW?
Izgledom, osim prepoznatljivih svetala i napred i pozadi Active Tourer nema mnogo toga zajedničkog sa onim što smo navikli da vidimo sa plavo – belim “propelerom”. Poprečno postavljen motor dozvolio je kratak nos i “cab forvard” konfiguraciju, koja bi trebala da obezbedi maksimalno mnogo porostora u kabini. Da, u osnovi, ovo je forma B Klase i Golfa SV, i tu neke preterane mašte, a ni ukrasa nema. O ukusima se ne raspravlja, pa ću svoju ocenu izgleda zadržati za sebe, i prepustiti je drugima.

Lakše nego u bilo koji BMW
U Active Tourer se zapravo ulazi lakše nego u bilo koji drugi BMW, pogotovo ako vas malo “uhvati u krsta”. Sedišta su po principu iz ove MPV klase malo povišena i uspravna, pa se samim time i telo manje spušta do sedišta ili podiže prilikom ulaska. U kabini nema praktično ničega što nije već viđeno – od armature, upravljača i instrumenata preuzetih iz Serije 1, pa do prepoznatljivog BMW stila u ukrasima. Kupac sa punim pravom očekuje preciznost, pedantnost i kvalitet materijala što od marke što za iznos koji treba da izdvoji. To mu Serija 2 Active Tourer i donosi samo u prostoru na koji u BMW-u nije navikao. A prostora, obzirom da ovo nije velik automobil, ima sasvim dovoljno, čak i iznenađujuće mnogo, a opet uz delimično zadržan prepoznatljiv osećaj da vas je automobil zagrlio.
Savršeno?
Ne, nije. Upravljač je relativno malog prečnika, sa izrazito dugim hodovima podešavanja po visini i dubini što je sjajno. Samo, isti taj lepi i udobni upravljač sa komandama na sebi, delimično prekriva instrument tablu, pa postoji velika mogućnost da nećete videti ili putni kompjuter ili gornji deo brzinomera i obrtomera. Naravno, ovo zavisi od položaja sedenja i konstitucije vozača, ali što se mene tiče, za podatke putnog računara sam morao da “zavirujem” kroz upravljač. Nije strašno, ali da se zna. Višenamenski ekran sa 6.5” nije preterano raskošan, ali je dovoljan i pregedan, samo je odsustvo navigacionog sistema teško shvatljivo. Doduše, izdašnu kompenzaciju donosi odličan audio sistem, sa pomalo zaboravljenim CD playerom, i naravno, USB i Bluetooth konekcijama.

Foto: Dmotion

I još nešto definiše prednji deo kabine – sedišta. Lepo izgledaju, ali je sedalni deo nešto kraći i relativno uzak, što je pogotovo vidljivo kod vozača krupnije građe. Prednja sedišta su definitivno dobra za osobe koje vode računa o svom stasu, ali za one koji vole da “ručkaju” malo više neće biti na najvišem nivou. To što je bočna podrška skromna nije problem, obzirom da je ovo ipak porodičan a ne sportski automobil.

Sa druge strane, stražnja klupa sa brojnim pomeranjima po dužini i podešavanjem nagiba naslona, pa čak i mogućnošću preklapanja naslona iz tri dela 40:20:40 je praktična i može biti skromna.
Naravno, kada već pričamo o preklapanju naslona stražnje klupe, 468 litara zpremine je manje od onoga što nudi konkurencija, ali i dalje veoma upotrebljivo.

Pogon na nivou
BMW Serije 2 Active Tourer pod oznakom 216d krije najslabiji dizel agregat u ponudi. Sa tri cilindra, 1.5 litara radne zapremine i 116KS možda ne obećava mnogo, ali daje dosta. Tih i miran (problem balansiranja tri cilindra je odavno prevaziđen) ovaj agregat je sasvim dovoljan. Možda nije najsuvislija ocena, ali i u vožnji na otvorenom putu i u gradu, a i na brdskom putu, njegovih 220 Nm koji stižu rano, već od 1.250 o/min sasvim su zadovoljavajuća motorizacija, ovog prvenstveno porodičnog automobila. Automatski steptronic menjač je opcija šestostepenom manuelnom i košta dodatnih 1.963 evra, ali radi veoma dobro uz ovaj agregat. Prebacivanje u manuelni mod promene stepena prenosa manje – više je izlišno, a kada se želi promeniti karakter vozilu, dovoljno je poseći za Performace Control prekidačem ispred menjača. I preciznost upravljanja je na nivou koji se očekuje od svega što se nalazi pod plavo belim znakom. Šta više, BMW je dosta tu uložio i truda pa ovaj automobil ima novi elektro mehanički servo upravljač. Isto tako, ceo prednji koš je izrađen od laganih čelika visoke krutoće, pa je veza oslanjanja, ogibljenja i upravljačkog mehanizma i u praksi jedna celina. Active Tourer 216d je impresivno dobar na krivinama sa neravninama na asfaltu gde pokazuje sjajno prijanjanje. Naravno, obzirom a je visok malo ispod 1.6 metara, za nijansu se više naginje u krivini, ali ne preko nivoa prijatnog i za vozača i za putnike. I stabilnost na kočenju je na nivou koji očekujemo od BMW-a.

Foto: Dmotion

Pruža dosta, ali dosta i košta
Na kraju BMW 216 Active Tourer me tera da stavim prst na slepoočnicu i dobro razmislim. Odličan motor, menjač i donji postroj prati lepuškasta karoserija koja dizajnerima nije dopustila mnogo mašte, pa se za izgled teško može reći da je fascinantan. U enterijeru, kvalitet materijala i preciznost izrade, pa i opšti utisak jeste odličan i jeste BMW, ali prednja sedišta ipak prolaze samo sa srednjom ocenom. Sa druge strane, pozadi je situacija odlična i po pitanju prostora i funkcionalnosti. A zbog čega moram da razmislim? Zbog toga što od BMW-a uvek tražim ne samo dobro nego odlično. A za iznos od 31.650 evra isto pravo ima i kupac. Ovo je ozbiljna cena i u rangu je sa cenom pomenutog direktnog konkurenta iz Štutgarata u sličnoj opremi. A dodatne opreme na osnovni 216d model (24.790), testirani model ima u vrednosti od 6.860 evra, od kojih skro 2.000 ide na Steptronic menjač, 1.000 na LED svetla, 460 na tempomat itd. Da, nije novina, dodatna oprema kod BMW-a je poprilično skupa.
Ako u obzir uzmemo da je ovo zapravao prvi ikada kompaktni MPV iz Minhena, rezultat je odličan, ali isto tako ima i gde da napreduje već na prvoj restilizaciji.

  • Show Comments

  • S mile

    ma koliko bi Porodičan auto, ova bočna podrška na sedištima je smešna…. Yugo ima bolju…. ipak je to BMW

  • W W

    Cena od 31.650€ je čist bezobrazluk. Prošle godine sam imao priliku da se na kratko družim sa bmw 216d, ali sa manualnim menjačem i po meni on ne vredi više od 20.000€ i to sa steptronic menjačem, tako da mi se čini da bmw naplaćuje svoj bedž po preko 5.000€ svaki ( jedan napred, a drugi pozadi ). Sam auto je u suštini solidan, ali što je previše previše je.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi bolidi Formule 1 neće tako brzo pred TV

Svi koji su nestrpljivi da na svojim ekranima vide nove bolide Formule 1 u ...

Novi menjač za Mini

U Mini je konačno stigao Steptronic menjač sa dvostrukom spojnicom i sedam stepeni prenosa ...

Formula 1 – tim Alpine i Ocon se razilaze

Formula 1 – tim Alpine i Ocon se razilaze na kraju sezone 2024. na ...

Corvette C8.R trkački automobil spreman za sezonu 2020.

Chevrolet je, pre vremena i sopstvene najave, predstavio novi trkački automobil baziran na C8 ...

Porsche slavi 70 godina 911 uz Speedster koncept

Porsche obeležava 70 godina ikone 911 konceptom Speedster, koji bi mogao i u seriju ...

Škoda razvija EA 211 motore za celu VW Grupu

Škoda će razviti sve motore sa unutrašnjim sagorevanjem serije EA 211 za celu Volkswagen ...