fbpx

Brod sa automobilima koji se zapalio je i potonuo

Teretni brod koji je prevozio 4.000 automobila Volkswagen grupe, nakon požara je i potonuo 350 kilometara od Azorskih ostrva

Foro: Marinha Portugesa

Teretni brod Felicity Ace, koji se zapalio dok je iz Evrope za Ameriku prevozio 4.000 automobila Volkswagen grupe je potonuo, uprkos naporima spasilačkih ekipa. Felicity Ace je potonuo na oko 400 kilometara od obale Azorskih ostrva u utorak oko 9:00 po lokalnom vremenu. Spasilačke ekipe koje su pokušavale da remorkerima teško oštećeni brod ipak dovuku do obale potvrdile su da su vremensku uslovi bili vrlo teški. Pod udarima vetra i talasa, brod se prvo nagnuo za 45°na desni bok, nakon čega je potonuo, što je iznenadilo spasioce, koji su verovali da ima nade da nekako brod stigne do kopna.
Felicity Ace je u luci Emden u Nemačkoj bio nakrcan sa 4.000 komada automobila Volkswagen Grupe, uključujući i dragocene primerke marki Lamborghini, Porsche, Audi i Bentley, koji su putovali ka svojim novim vlasnicima u Americi. Požar na brodu je izbio 16. februara, prema izjavama svedoka u teretnom prostoru, i trajao je čitavih nedelju dana pre nego što je spasilačka služba evakuisala sve članove posade, a napušteni brod pod zastavom Paname ostavila da pluta Atlantikom.
Posade remorkera i spasilačkog broda koji su bili u blizini Felicity Ace i svedočili potonuću na dno okeana kažu da nisu primetili tragove značajnijeg zagađenja okeana od goriva iz brodskih tankova sa gorivom, koji su najverovatnije izbegli oštećenja, barem za sada.
Pod pretpostavkom da će kompletan tovar automobila biti oštećen do nivoa da ne može biti popravljen, kompanja za procenu rizika Russell Group, prošle nedelje je iznela procenu da bi šteta po Volkswagen mogla biti oko 155 miliona dolara iako su vozila bila osigurana. Ukupna vrednost robe na brodu je bila 438 milona dolara, od čega je vrednost vozila bila 401 milona dolara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Nissan Qashqai – spoj naprednog dizajna i vrhunske udobnosti

Povezana, udobna i superiorna kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard  za vrhunski osećaj, ...

PHEV pionir Opel Ampera slavi 10. rođendan

Opel Ampera bio je jedan od pionira plug-in hibridnog pogona u serijskim automobilima i ...

Nissan Leaf, najprodavanij EV u Evropi u Beogradu

Leaf, najprodavanije električno vozilo u Evropi na štandu Nissana Nissan Leaf proglašen za električno ...

Dodge Challenger Hellcat dobija novu varijantu sa 797 KS

Dodge je predstavio novu verziju Challengera pod nazivom Challenger SRT Hellcat Redeye, za koju ...

Aston Martin V12 Speedster debitovao kao delo “Q” odseka

Aston Martin je u prostorijama svoje centrale u gradu Gaydon u Engleskoj predstavio ekskluzivni ...

Alonso u Toyoti TS050 za 2018.

Fernando Alonso nastavlja pripreme za nastupe u WEC šampionatu za TOYOTA GAZOO Racing Dvostruki ...