fbpx

Hyundai predstavo centralni vazdušni jastuk

Hyundai je iznenadio automobilski svet rešenjem koje je upravo predstavljeno – centralnim vazdušnim jastukom koji sprečava sekundarne udarce

Foto: Hyundai

Prema statistikama Asocijacije evropskih proizvođača automobila, 45% je skundaranih povreda koje nastaju prilikom sudara, a odnose se na udaranje u objekte u vozilu i međusobni kontakt vozača i suvozača. Hyundai je iznenadio automobilski svet svojim rešenjem koje će značajno umanjiti rizik od povreda nestalih sekundarnim udarcem, a za čitavih 80% smanjiće mogućnost međusobnog udarca vozača i suvozača.
Ova patentirano rešenje donosi vazdušni jastuk u centralnoj konzoli, a ponajveći izazov bile su kompaktne dimenzije celog sklopa vazdušnog jastuka i brzina njegovog naduvavanja. Hyundaijevo rešenje je obezbedilo smanjenje mase sistema, a dodat je i sistem unutar samog vazdušnog jastuka, koji je svojevrstan “držač”, odnosno vođica, koja drži lagani vazdušni jastuk tokom pirotehničkog punjenja. Sa svojim vazdušnjim jastukom koji je oko 500 grama lakši od konkurentskih rešenje, Hyundai je obezbedio veliku slobodu prilikom dizajniranja sedišta za buduća vozila. Iako Hyundai za svoja vozila već ima veoma visoke ocene bezbednosti kako od Euro NCAPA tako i IIHS i NHTSA, iz kompanije poručuju da se neće zaustaviti samo na centralnom vazdušnom jastuku, nego da će svoja istraživanja umeriti na sve zone u vozilu u kojima se nalaze opasnosti po vozača i putnike. Iz kompanije su povukli i zanimljivu paralelu sa auto sportom, pa kažu da se nakon smrti svakog trkača pojavi neko novo bezbednosno rešenje, pa gotovo da je neverovatno kako se iz javnog saobraćaja ne izvlači više pouka i više inženjera traži nova i bolja rešenja.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Senzacionalne kvalifikacije Formule 1 na stazi Spa

Po običaju kiša je izrežirala, a vozač doneli spektakularne kvalifikacije Formule 1 na stazi ...

Otkriven i Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Aston Martin i Red Bull su otkrili i prve skice Aston Martin Valkyrie AMR ...

Volvo investira u lidar kompaniju iz Silicijumske doline

Volvo i firma Luminar su najavili novo partnerstvo koje omogućava švedskom proizvođaču automobila da ...

Toyota Hilux GR Sport II ima šta da kaže

Toyota Hilux GR Sport II ima šta da kaže sa podignutim oslanjanjem, novim ogibljenjem ...

Tesla pod istragom Federalnog biroa za istrage?

Tesla se navodno suočava sa istragom Federalnog biroa za istrage jer su proizvođač i ...

Koenigsegg objavio skicu naslednika Agere RS

Sve dobre stvari moraju da se završe. Koenigsegg Agera postaje super automobil za knjige ...