fbpx

BMW kupio svog najvećeg tjunera Alpinu

Ekologija je donela crne dane za tjunere – umesto da stavi ključ u bravu Alpina je postala deo marke koju je dorađivala

Foto: Alpina

Alpina je decenijama bila sinonim za dorade automobila marke BMW. I to ne makar kakve. Alpina je praveći značajne prepravke na kompletnom vozilu, od motora do kompletnog oslanjanja, uspela da dođe do toga da ima ponudu praktično kompletne bavarske modelne ponude i bude tretirana skoro kao zasebna marka automobila visokih performansi. Šta više, kao takva uspela je da ostane poprilično nezavisna, originalna i prihvaćena kod kupaca uprkos paprenim cenama svojih dorada.
Međutim, ništa večito. BMW je u potpunosti otkupio Alpinu, koja će još jedno kratko vreme raditi dorade modela BMW, ali ne zadugo – samo do 2025. godine. Za sada iz Minhena nije objavljen poslovni plan za Alpinu nakon 2025. godine. Pogon Apline u mestu Buchloe se zatvara, a aktivnosti se sele u pogone BMW-a. Dosadašnjim radnicima Alpine ponuđena je mogućnost da se zaposle u BMW-u, ili u kompanijama koje rade sa BMW-om, tako da neće završiti na ulici. Za sve vlasnike modela Alpina, dobra vest je da će servis i prodaja delova nastaviti da rade do daljnjeg, na šta su po zakonima i obavezni. Za sada se zna da će Alpina početi da radi restauraciju i prodaju klasičnih modela, kao i delova za ove modele.

Foto: Alpina

Iako je delovalo da je Alpina stabilna, najverovatniji razlog za prodaju najpoznatijeg tjunera BMW-a su sve oštrije i zahtevnije ekološke norme, sa kojima male kompanije ne mogu da se izbore. Službeno, BMW i kaže da će kupovina Alpine pomoći da marka opstane u teškim i izazovnim vremenima.
Alpina ima dugu tradiciju. Osnovana je 1965. godine, tada prvenstveno za pripremu trkačkih verzija modela BMW, ali je vremenom svoje aktivnosti proširila i na doradu putničkih modela. Na kraju, iako relativno mala, Alpina je prošle godine uspela da proda čak 2.000 svojih vozila. Nakon prodaje, marka Alpina je u potpunosti prešla u vlasništvo BMW-a, dok će osnivači kompanije, porodica Bovensiepen uporedo nastaviti sa svojim radom, ali na modelima drugih marki. Nedavno je šef Alpine Andreas Bovensiepen, izjavio da se neće baviti tjuniranjem električnih automobila, zato što njihove klijente takvi modeli ne zanimaju. “Naši kupci ne žele električni automobil. Oni žele jako ubrzavati i dugo voziti, a onda ostaje veliko pitanje autonomije”, kaže Bovensiepen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Stellantis završava testove e-goriva

Stellantis završava testiranje e-goriva na 28 porodica motora kako bi pomogao ubrzanje razvoja potencijala ...

BMW predstavio osveženu Seriju 7

BMW je službeno predstavio osveženu Seriju 7, koja će definitivno biti veoma prepoznatljiva Iako ...

Hyundai predstavio svoj sportski SUV – Konu N

Hyundai je predstavio novog člana N porodice koji karoserijom pripada SUV segmentu, a performansama ...

Bentley Continental GT spreman za kupce

Bentley je već skoro 100 godina sinonim za luksuzno putovanje, a novi Bentley Continental ...

Formula 1 – Aston Martin pokazao pravi bolidi

Formula 1 se i zvanično budi, Aston Martin je bio hrabar i na premijeri ...