fbpx

BMW kupio svog najvećeg tjunera Alpinu

Ekologija je donela crne dane za tjunere – umesto da stavi ključ u bravu Alpina je postala deo marke koju je dorađivala

Foto: Alpina

Alpina je decenijama bila sinonim za dorade automobila marke BMW. I to ne makar kakve. Alpina je praveći značajne prepravke na kompletnom vozilu, od motora do kompletnog oslanjanja, uspela da dođe do toga da ima ponudu praktično kompletne bavarske modelne ponude i bude tretirana skoro kao zasebna marka automobila visokih performansi. Šta više, kao takva uspela je da ostane poprilično nezavisna, originalna i prihvaćena kod kupaca uprkos paprenim cenama svojih dorada.
Međutim, ništa večito. BMW je u potpunosti otkupio Alpinu, koja će još jedno kratko vreme raditi dorade modela BMW, ali ne zadugo – samo do 2025. godine. Za sada iz Minhena nije objavljen poslovni plan za Alpinu nakon 2025. godine. Pogon Apline u mestu Buchloe se zatvara, a aktivnosti se sele u pogone BMW-a. Dosadašnjim radnicima Alpine ponuđena je mogućnost da se zaposle u BMW-u, ili u kompanijama koje rade sa BMW-om, tako da neće završiti na ulici. Za sve vlasnike modela Alpina, dobra vest je da će servis i prodaja delova nastaviti da rade do daljnjeg, na šta su po zakonima i obavezni. Za sada se zna da će Alpina početi da radi restauraciju i prodaju klasičnih modela, kao i delova za ove modele.

Foto: Alpina

Iako je delovalo da je Alpina stabilna, najverovatniji razlog za prodaju najpoznatijeg tjunera BMW-a su sve oštrije i zahtevnije ekološke norme, sa kojima male kompanije ne mogu da se izbore. Službeno, BMW i kaže da će kupovina Alpine pomoći da marka opstane u teškim i izazovnim vremenima.
Alpina ima dugu tradiciju. Osnovana je 1965. godine, tada prvenstveno za pripremu trkačkih verzija modela BMW, ali je vremenom svoje aktivnosti proširila i na doradu putničkih modela. Na kraju, iako relativno mala, Alpina je prošle godine uspela da proda čak 2.000 svojih vozila. Nakon prodaje, marka Alpina je u potpunosti prešla u vlasništvo BMW-a, dok će osnivači kompanije, porodica Bovensiepen uporedo nastaviti sa svojim radom, ali na modelima drugih marki. Nedavno je šef Alpine Andreas Bovensiepen, izjavio da se neće baviti tjuniranjem električnih automobila, zato što njihove klijente takvi modeli ne zanimaju. “Naši kupci ne žele električni automobil. Oni žele jako ubrzavati i dugo voziti, a onda ostaje veliko pitanje autonomije”, kaže Bovensiepen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Mercedes-AMG zvanično odustao od žalbe

Mercedes-AMG tim Formule 1 zvanično je saopštio da odustaje od žalbe na ishod poslednje ...

Seat završio sa oštrim linijama

Marka Seat pravi ozbiljne zaokrete u svom stilu, a po svemu sudeći, završeno je ...

Mazdini SUS motori čistiji od EV?

Dok se Mazda sprema da predstavi drugu generaciju Skyactiv motora, priča se da japanski ...

Nissan Qashqai – da li je zasluženo bestseler?

Nissan Qashqai se pojavio pre 11 godina. Da li je bio rodonačelnik danas toliko ...

Predstavljen je revolucionarni Infiniti QX 50

Nekoliko dana pred zvaničnu premijeru na LA Auto Show predstavljen je revolucionarni Infiniti QX ...

Dacia, dizajnirana da traje!

Automobili Dacia ne važe samo za pristupačne i pouzdane, već su i nadaleko poznati ...