fbpx

Leoni povećava proizvodnju u Ukrajini

Leoni povećava proizvodnju u Ukrajini uprkos stalnoj opasnosti od raketnih napada ruske vojske

Foto: Leoni / Peter Roggenthin

Leoni povećava proizvodnju elektroinstalacija u svoja dva pogona u ratom pogođenoj Ukrajini, iako su radnici izloženi stalnim pretnjama raketnih napada od strane ruske vojske. U nekoliko prilika radnici su pod uzbunama bežali u skloništa, ali ukrajinski radnici ne žele da prekinu proizvodnju i u tom smislu priznaju poraz pred agresijom od strane Rusije.
Nemački dobavljač auto industrije Leoni je saopštio da pe postignuto oko 40% kapaciteta proizvodnje, nakon što je privremeno bila obustavljena, a uvedene su i treće smene kako bi se dostiglo 70% kapaciteta proizvodnje.
Dobra vest po zaposlene u Leoniju u Ukrajini, a i po gotovo kompletnu evropsku auto industriju je da je međunarodna trgovina moguća, a da je Leoni u mogućnosti da obezbedi sirovine i sopstvene komponente, kako bi iz Ukrajine izvezao gotove proizvode. Volkswagen, Porsche, BMW, Mercedes-Benz i Ford su među proizvođačima automobila koji svoje proizvodnje u Nemačkoj obustavili nakon prekida proizvodnje elektroinstalacija u Ukrajini.
Zbog ratnih dejstava u Ukrajini, Leoni je deo proizvodnje preselio u svoje pogone u Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj, Tunisu, Maroku i Egiptu, ali su i kompanija i autoindustrija odlučni za se Ukrajina zadrži kao dobavljač elektroinstalacija za automobile. Zapadna Ukrajina, bogata prirodnim resursima sirovih materijala, sa jeftinom i obučenom radnom snagom, kao i blizina evropskim fabrikama automobila, postala je centar proizvodnje instalacija. Pored kompanije Leoni i francuski Exans i japanski Fujikura imaju svoje pogone u Ukrajini. Leoni zapošljava 7.000 radnika u Ukrajini i još 2.000 u Rusiji, a ove godine je iz ove dve zemlje očekivao zaradu od oko 400 miliona evra. Analitičari procenjuju da je oko 15% evropske proizvodnje automobila pred rizikom od zatvaranja pogona zbog nestašice elektroinstalacija iz Ukrajine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prodrive priprema amfibiju

Davida Richardsa znamo po mnogo čemu, ali većinom po sportskim automobilima. Izgleda da će ...

Revolucionarni reduktor za EV na pomolu?

Da li je na pomolu revolucionarni reduktor prenosa za električne automobile nastao u spavaćoj ...

Formula 1 – tim Alpha Tauri dobija novo ime

Formula 1 – tim Alpha Tauri dobija novo ime za narednu sezonu, zajedno sa ...

Sezona salona: New York International Auto show

U New Yorku je 14. aprila otvoren međunarodni salon automobila. Iako su decenijama premijere ...

Trump ne odustaje od ideje o carinama na automobile iz EU

Prema nepotvrđenim informacijama Predsednik SAD Donald Trump ne odustaje od namere da uvede carinu ...