fbpx

Hyundai IONIQ 5 proglašen za Svetski automobil godine

Hyundai IONIQ 5 proglašen za Svetski automobil godine, Električno vozilo godine i Dizajn automobila godine

Hyundai IONIQ 5 osvojio je velike nagrade na prestižnoj dodeli World Car Awards 2022, sa potpuno električnim vozilom koje je proglašeno za Svetski automobil godine, Svetsko električno vozilo godine i Svetski najbolje dizajniran automobil godine. World Car Awards saopštio je rezultate na ceremoniji održanoj na Međunarodnom sajmu automobila u Njujorku (NYIAS).
IONIQ 5 je nagrađen od strane žirija koji su činila 102 automobilska novinara iz 33 zemlje. Ovo inovativno električno vozilo na baterije (BEV), koje je već osvojilo brojna međunarodna priznanja, takmičilo se zajedno sa 27 konkurentskih modela lansiranih 2021. godine i na kraju odnelo pobedu nad ostalim finalistima u sve tri kategorije u kojima je nominovano.
IONIQ 5 je prvi model u Hyundaijevoj namenskoj BEV liniji brenda IONIQ. U potpunosti iskorišćava arhitekturu električne globalne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra brzo punjenje od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta i veoma prostranu unutrašnjost. Jedinstvena konstrukcija ovog EV znači da se osovine mogu postaviti na sam prednji i zadnji deo automobila, dajući tako mnogo više prostora od tradicionalnih vozila. Sa pogonom na dva točka (2WD) i baterijom do 77,4 kWh, njegov maksimalni domet sa jednim punjenjem je oko 470-480 km, prema WLTP standardu. Karakteristike uključuju tehnologiju Vehicle-to-Load (V2L), napredno povezivanje i sisteme pomoći vozaču koji nude vrhunsko iskustvo u automobilu.
Kako se Hyundai Motor transformiše u dobavljača rešenja za pametnu mobilnost, kompanija ubrzava i svoju strategiju elektrifikacije kako bi postala vodeći svetski proizvođač električnih vozila. Hyundai planira da predstavi 17 BEV modela do 2030. godine, uključujući modele luksuznog brenda Genesis, te ima za cilj da poveća godišnju globalnu prodaju BEV na 1,87 miliona vozila do 2030. godine.
IONIQ 5 najavljuje novu eru u Hyundai dizajnu, definisanu onim što dizajneri brenda nazivaju ‘Parametric Dinamics’ (parametarska dinamika) sa kinetičkim detaljima površine nalik na dragulj, koji definišu vizuelni identitet ovog BEV. Jedinstveni spoljašnji stil ovog crossovera karakterišu čiste, oštre linije koje oblikuju njegov dinamični identitet na putu i karakteristična ‘Parametric Pixel’ prednja LED svetla, kao i zadnja svetla koja ostavljaju upečatljiv utisak.
Unutrašnjost IONIQ 5 je takva da ‘Living Space’ tema enterijera u potpunosti koristi prednosti međuosovinskog rastojanja od 3000 mm kako bi ponudila nikad ranije viđenu pokretnu centralnu konzolu koja putnicima omogućava više slobode kretanja. Mnogi unutrašnji elementi koriste ekološki prihvatljive materijale i tekstil, kao što su ekološki obrađena koža, održiva vlakna i bio boje, što odražava rastuće interesovanje potrošača za etičke, održive proizvode.
Za Svetski automobil godine, žiri je izabrao IONIQ 5 sa inicijalne liste od 28 vozila, a potom i među tri finaliste. Da bi se kvalifikovala za ovu kategoriju vozila moraju biti proizvedena u najmanje 10.000 jedinica godišnje, prodavana po ceni ispod luksuznog nivoa na svojim primarnim tržištima, i morala su se prodavati na bar dva velika tržišta na najmanje dva kontinenta u periodu između 1. januara 2021. i 30. marta 2022.
Za Svetsko električno vozilo godine, žiri je odabrao IONIQ 5 sa početne liste od 11 vozila, a zatim od tri finaliste. Da bi bila kvalifikovana za ovu kategoriju, vozila moraju da budu pokretana isključivo sa jednim ili više elektromotora, proizvedena u količini od najmanje 5.000 jedinica godišnje i morala su se prodavati na bar dva velika tržišta na najmanje dva kontinenta u periodu između 1. januara 2021. i 30. marta 2022.
Za nagradu za automobilski dizajn World Car Design of the Year, panel od šest stručnjaka iz Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije i SAD odabrao je IONIQ 5 u konkurenciji svih kandidata koji se takmiče u ostalih pet kategorija nagrada. Panel je ocenio svako vozilo na osnovu stila i inovacija koje pomeraju postojeće granice.
Godišnje World Car Awards dodeljuju se za najbolji dizajn, luksuzni automobil, automobil sa performansama, gradski automobil, EV i najbolji automobil godine. U februaru je žiri proglasio Luca Donckerwolkea, glavnog kreativnog direktora Hyundai Motor Group, za svetsku automobilsku ličnost 2022. zbog njegovog velikog doprinosa nadgledanju razvoja novih modela, uključujući IONIQ 5.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Umalo tragedija u Formuli 1

Konstrukcija automobila i sigurnosni elementi koji su uvedeni poslednjih godina spasili su život Grosjeanu ...

Bugatti uvodi produženu garanciju na modele Veyron

Bugatti uvodi „Loyalty Maintenance Program“ za sve svoje Veyron super automobile, koji će pomoći ...

Skorašnji požari naterali Teslu da updatuje softver za baterije

Tesla je najavio update softvera za bateriju nakon što su skorašnji požari uništili tri ...

Uskoro i30N prvi Hyundai hot hatch

Hyundai vrši poslednja testiranja svog prvog hot hatcha ikada. Oznaka mu je zanimljiva – ...

Počela prodaja osveženog Nissan Qashqaia

Renault Nissan Srbija je predstavio osveženi Qashqai, koji u Srbiji kreće u prodaju sa ...

Formula 1 neće dobiti nova pravila 2021.?

Formula 1 neće dobiti nova pravila 2021. kako bi se smanjili troškovi, ali samo ...