fbpx

Volge (zamalo) na platformama Škode?

Volge (zamalo) na platformama Škode, odnosno tehnologiji Volkswagen Grupe, senzacionalna je vest koju je objavio Der Spiegel

VW pogon u Kalugi / Foto: Volkswagen Newsroom

Volge (su zamalo) nastale na platformama Škode, odnosno tehnologiji Volkswagen Grupe, senzacionalna je vest koju je objavio Der Spiegel. Naravno, govorimo o novim modelima Volge. Uticajni i dobro informisani nemački Der Spiegel objavio je da je Porsche nudio pomoć Putinu kako bi oporavio zaustavljenu rusku autoindustriju.
Der Spiegel navodi vrlo konkretne informacije po kojima je Siegfried Wolf, austrijski biznismen, ali i član uprave Porsche SE, holdinga koji je vlasnik Volkswagen Grupe, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u pregovorima ponudio plan korišćenja Volkswagenivih pogona u Rusiji, a u kojima bi se proizvodili modeli marke Volga. Der Spiegel čak tvrdi da su tri nezavisna izvora dostavila pisani dokument koji potvrđuje ove poprilično skandalozne navode.
Šta višem u pismu datiranom u januaru ove godine Wolf je predložio da nove Volge, ali u izmenjenom obliku karoserije, budu bazirane na modelima Škoda. Konkretan plan predvideo je proizvodnju modela Volga baziranom na Škodi Rapid u VW pogonu u Kalugi, dok bi se u drugom pogonu u Nižnjem Novgorodu nešto kasnije pokrenula proizvodnja modela Volga baziranih na modelima Škoda Octavia, Kodiaq i Karoq. Wolf je procenio da bi za pokretanje ove proizvodnje bilo potrebno uložiti oko 670 milona evra, a što bi za uzvrat donelo potencijalni kapacitet proizvodnje oko 270.000 vozila godišnje. Generalno, u Rusiji je ovaj plan pozdravljen obzirom da bi sačuvao radna mesta za oko 12.000 radnika. Zanimljiv deo odnosi se na informaciju da bi celim „poduhvatom“ upravljao PromAvtoKonsalt, ruska kompanija za koju se veruje da je u vlasništvu upravo Wolfa.
Volkswagen se zvanično oglasio na temu Der Spigela, i tvrdi da je potpuna izmišljotina izjava Wolfa koji se poziva na čvrste dogovore sa visokim menadžerima Volkswagena. Šta više, VW tvrdi da su navodi u pismima na koje se Der Spiegel poziva uznemirujući.

VW pogon u Kalugi / Foto: Volkswagen Newsroom

Volkswagenu je prošlog meseca zamrznuta imovina u Rusiji nakon što je GAZ tužio VW, sa kojim je bio u partnerskim odnosima, a koji smatra da je oštećen jednostranim povlačenjem VW-a. GAZ tužbom traži obeštećenje od 348 miliona dolara.
Zanimljivo je i da se kao jedan od potencijalnih kupaca VW pogona u Rusiji pojavio upravo PromAvtoKonsalt, ali da se VW odlučio da pogone proda drugoj komapniji, Avilon Automotive. Navodno je neko iz uprave VW-a stao na put pregovorima sa PromAvtoKonsalt. Po navodima Dr Spiegela, u celu priču o pokretanju proizvodnje automobila Volga u Rusiji umešana je i Schaeffler Grupa veliki dobavljač autodelova i komponenti, a u čijem upravnom odboru takođe sedi Wolf.
Poslednji model koji je proizvodio GAZ bio je Siber, baziran na Chrysler Sebringu, a njegova proizvodnja obustavljena je 2010. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Opel Insignia i za one koji često vuku prikolice

Nova Insgnia u verzijama Grand Sport i Sports Tourer, pored ima posebne pogodnosti za ...

DS pokazuje kako ćemo se voziti 2035.

X E-Tense je vizija koja pokazuje kako ćemo se voziti 2035. barem prema dizajnerima ...

Novi BMW X1 premijerno predstavljen

BMW X1  u svom novom izdanju donosi potpuno električnu verziju, napredne digitalne funkcije, kao ...

Lexus sa kompaktnim SUV-om u Ženevi

Lexus će u Ženevi predstaviti novi SUV, konkurent BMW-u X1 i Audiju Q3, ali ...

Novi Nissan X-Trail konačno stiže u Evropu

Novi Nissan X-Trail je u SAD predstavljen pre skoro dve godine, a na jesen ...

Formula E sve zanimljivija

Kao što smo najavili, predstavljen je novi bolid Formule E za sezonu 2018/19 i ...