fbpx

Mercedes-Benz predstavio električni EQS

Mercedes-Benz je luksuznom limuzinom EQS i sportskom limuzinom EQE ušao u novu, potpuno električnu eru i u višim tržišnim segmentima

Mercedes-Benz je luksuznom limuzinom EQS i sportskom limuzinom EQE, ušao u novu, potpuno električnu eru i u višim tržišnim segmentima. SUV nudi obilje prostora, udobnosti i povezanosti za do sedam putnika u svojoj avangardnoj, luksuznoj unutrašnjosti. Zahvaljujući snažnim električnim motorima, 4MATIC pogonu na sva četiri točka i inteligentnom režimu vožnje OFFROAD, EQS SUV je takođe sposoban da se sa lakoćom nosi sa svakom vrstom terena.
Novi EQS SUV deli dugo međuosovinsko rastojanje od 3210 milimetara sa limuzinom EQS , ali je preko 20 centimetara viši. Tačne dimenzije karoserije su: 5125/1959/1718 milimetara . Unutrašnje dimenzije imaju koristi od ovih izdašnih SUV dimenzija i od prednosti namenskog dizajna prilagođenog električnoj platformi. Drugi red sedišta se standardno može električno podešavati. U prtljažnik stanu do četiri torbe za golf. Treći red sedišta sa dva dodatna zasebna sedišta i širokim komfornim funkcijama za sve putnike dostupan je kao opcija.
Mercedes EQS limuzina je aktuelni svetski šampion u aerodinamici za serijske automobile. Njegov namenski dizajn sa glatkim podvozjem i zatvorenim poklopcem hladnjaka bio je dobra polazna tačka za aerodinamičke mere na EQS SUV-u. Optimizacija detalja protoka tipičnih za SUV dovela je do do sada jedinstvene kombinacije prostranosti i aerodinamičke efikasnosti.
Svi EQS SUV modeli imaju električni pogon (eATS) na zadnjoj osovini, a verzije sa 4MATIC-om takođe imaju eATS na prednjoj osovini. U modelima 4MATIC, funkcija Torque Shift obezbeđuje inteligentnu, kontinuirano promenljivu raspodelu obrtnog momenta između zadnjeg i prednjeg elektromotora i na taj način korišćenje najefikasnijeg eATS-a u svakom trenutku. Elektromotori na prednjoj i zadnjoj osovini su sinhroni motori sa trajnom pobudom (PSM). Prednosti ovog dizajna uključuju veliku gustinu snage, visoku efikasnost i konstantnost snage.
EQS limuzina je bila prva serija modela brenda Mercedes-Benz u kojoj se potpuno nove funkcije vozila mogu aktivirati u nekoliko oblasti putem bežičnih ažuriranja (OTA). Sa EQS SUV modelom ova ponuda je značajno proširena. Na primer, pomoć pri manevrisanju prikolice (Trailer Manoeuvring Assist) ili MBUX (Mercedes-Benz User Experience) navigacija proširene stvarnosti mogu se aktivirati kasnije.
Sa modelom EQS SUV, Mercedes-Benz čini veliki korak ka mobilnosti sa nultom emisijom i približava se ispunjenju Ambicije 2039. Model je proizveden na način koji je potpuno CO2 neutralan. EQS SUV postavlja prava rešenja za mobilnost bez emisija, inteligentno očuvanje resursa i odgovornu kružnu ekonomiju na putu.

AIRMATIC vazdušno oslanjanje sa kontinuirano podesivim amortizerima ADS+ je standardna oprema. Klirens vozila se može povečati za nekoliko centimetara. Pored DINAMIC SELECT režima ECO, COMFORT, SPORT i INDIVIDUAL, verzije 4MATIC imaju OFFROAD, još jedan režim za vožnju van puta. Štaviše, upravljanje zadnjom osovinom sa uglom upravljanja do 4,5 stepeni je standardno. Opciono i takođe putem OTA ažuriranja, dostupna je verzija sa uglom upravljanja do 10 stepeni.
Principi Integralne bezbednosti, posebno bezbednost od nezgoda, važe bez obzira na platformu. Kao i svi drugi Mercedes-Benz modeli, EQS SUV ima krutu putničku ćeliju, posebne zone deformacije i moderne sisteme za zadržavanje. Evropska verzija modela EKQ SUV je prvi Mercedes-Benz model koji može da otkrije da li su zadnja sedišta zaista zauzeta. Ako putnik pozadi ne veže pojas, vozač dobija posebno upozorenje. Još jedna nova karakteristika Mercedes-Benza je ono što je poznato kao podsetnik o prisustvu putnika. U vozilima za Evropu, Australiju i Novi Zeland, podsetnik je standardno uključen.
Mercedes me Charge je jedna od najvećih mreža za punjenje širom sveta: trenutno obuhvata preko 700.000 punjača naizmenične i jednosmerne struje, uključujući oko 300.000 u Evropi. Od 2021. godine, Mercedes-Benz je obezbedio naknadnu kompenzaciju zelenom strujom kada kupci koriste Mercedes me Charge za punjenje svojih automobila u Evropi. Garancije porekla obezbeđuju da se onoliko zelene energije iz obnovljivih izvora unese u mrežu koliko se povuče preko Mercedes me Charge mreže. Nova funkcija Mercedes me Charge Plug & Charge čini punjenje EQS SUV modela na javnim stanicama za punjenje koje podržavaju Plug & Charge veoma praktičnim.
Navigacija sa električnom inteligencijom planira najbržu i najpogodniju rutu, uključujući zaustavljanje zbog punjenja, na osnovu brojnih faktora i dinamički reaguje, na primer, na saobraćajne gužve ili promenu stila vožnje. Ovo uključuje vizuelizaciju u MBUX infotejnment sistemu o tome da li je stanje napunjenosti baterije dovoljno da se vrati na početnu tačku bez punjenja. U proračunu rute prednost imaju stanice za punjenje duž rute koje su dodate ručno. Predložene stanice za punjenje mogu se isključiti. Izračunati su I procenjeni troškovi punjenja.
Sa sistemom ENERGIZING AIR CONTROL Plus, Mercedes-Benz svestrano razmišlja o kvalitetu vazduha u modelu EQS SUV. Sistem se zasniva na filtraciji, senzorima, konceptu displeja i klimatizaciji. HEPA (High-Efficienci Particulate Air) filter ima veoma visok nivo filtracije za hvatanje finih čestica, mikročestica, polena i drugih supstanci koje ulaze sa spoljnim vazduhom.
Sa inteligentnim softverom, MBUX se u potpunosti prilagođava svojim korisnicima i pruža im personalizovane predloge za brojne infotejnment i komforne funkcije vozila. Sa onim što je poznato kao nulti sloj (zero layer), najvažnije aplikacije se uvek nude na najvišem nivou u vidnom polju, u skladu sa situacijom i kontekstom.
Vrhunac u unutrašnjosti je MBUX Hyperscreen (posebna oprema). Ova velika, zakrivljena ekranska jedinica proteže se skoro od A-stuba do A-stuba. Tri ekrana se nalaze ispod zajedničkog pokrivnog stakla i vizuelno se spajaju. OLED ekran od 12,3 inča ispred suvozača pruža mu sopstveni ekran i kontrolnu oblast. U Evropi, i u sve većem broju zemalja, suvozač na prednjem sedištu takođe može da gleda dinamične sadržaje dok je vozilo u pokretu. To je zato što Mercedes-EQ može da se osloni na inteligentnu logiku blokiranja zasnovanu na kameri: Ako kamera otkrije da vozač gleda u ekran suvozača, sistem automatski zatamnjuje dinamički sadržaj.
The Dolby Atmos sound system podiže audio iskustvo u modelu EQS SUV na novi nivo. Pojedinačni instrumenti ili glasovi studijskog miksa mogu se postaviti svuda po području za slušanje. Nova vrsta zvučne animacije tako postaje moguća: dok konvencionalni stereo sistemi obično imaju dinamiku levo-desno, Dolby Atmos može da koristi ceo prostor i stvori iskustvo od 360 stepeni.

    EQS 450+ EQS 450 4MATIC EQS 580 4MATIC
Pogonski sistem Pogon na zadnje točkove Pogon na sva četiri točka Pogon na sva četiri točka
Električni motor(i): Tip Stalno pobuđen sinhroni motor(i) (PSM)
SnAGA kW 265 265 400
Obrtni momenat Nm 568 800 858
Radni napon Volts 396 396 396
OnPunjač na vozilu (standardno/opciono) kW 11/22 (USA: 9,6)

 

Vreme punjenja na naizmeničnoj struji (3 faze AC) (11/22 kW) h 5/10 (USA: 11,5)

 

Maksimlna snaga punjenja na superbrzim punjačima jednomserna struja (DC), maksimalno kW 200

 

Vreme punjenja na superbrzom DC punjaču min 31

 

Punjenje na superbrzom DC punjaču: maksimalni domet nakon 15 minuta punjenja  (WLTP) km 250 n/a n/a
Vozilo
Dužina/širina/visina mm 5125/1959/1718
Dužina/širina/visina (USA) mm 5125/1959/1718
Međuosovinsko rastojanje mm 3210
Krug okretanja (bez/sa upravljanjem zadnjom osovinom 4.5°/10°) m 11.9/11.0
Zapremina prtljažnika, VDA
(pet/sedam sedištar)
l 645-2.100/565-2.020
Potrošnja energije i domet
Potrošnja energije (WLTP) kWh/100 km 23,0 – 18,6 24,0 – 20,0 24,0 – 20,0
CO2 emisije (WLTP) g/km 0 0 0
Domet (WLTP) km 536 – 660 507 – 613 507 – 613
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kakve veze imaju Bugatti Bolide i golf loptica?

Bugatti Bolide i golf loptica imaju dublju vezu osim verovatnoće da vlasnik vozila igra ...

Test: Dacia Sandero Stepway ECO-G 100 – senzacionalno!

Pitamo se da li je Renault svojom Daciom Sandero Stepway uspeo nemoguće – kupcima ...

Formula 1 – Velika nagrada Kanade Verstappenu

Formula 1 – Velika nagrada Kanade na stazi Gilles Villneuve u Montrealu pripala je ...

Alfa Romeo pojačava Stelvio i Giuliu Quadrifoglio za 2020.

Alfa Romeo za je predstavio za unapređene Quadrifoglio modele Stelvio i Giulia za 2020. ...

Verstappen profitirao Hamilton izgubio

Sprint kvalifikacije u Monzi donele poprilično iznenađenje i neočekivan startni poredak za sutrašnju trku ...

Osvežen Volkswagen Tiguan

I Volkswagen Tiguan, popularni SUV je stigao na red za osvežavanje i dobio je ...