fbpx

“DDOR ECO BG CAR SHOW 07” se otvara 12. maja

Sve je spremno za “DDOR ECO BG CAR SHOW 07” i 14. Sajam Motocikala “MOTOPASSION” koji se održavaju od 12. do 15. maja

DDOR BG CAR SHOW 07 (pod sloganom “Prirodni broj obrtaja”) i 14. Međunarodni sajam motocikala MOTOPASSION (“Sve tvoje strasti na jednom mestu”) predstavljaju jedinstvenu sajamsku manifestaciju, najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi. Svojevrstan kuriozitet, ali i pohvala organizatoru, jeste činjenica da će ovi sajmovi automobila i motocikala biti prve manifestacije te vrste u Evropi koje će se održati nakon dvogodišnje pauze u organizaciji sajmova.
Iako neki od razloga za gotovo trogodišnju sajamsku apstinenciju nisu sasvim nestali – posledice pandemije, problemi u međunarodnom transportu i komunikacijama, globalni problemi u automobilskoj industriji u vezi sa finalizacijom proizvodnje – ova manifestacija će biti održana kao jedna od retkih te vrste u tom periodu i u Evropi i u svetu. (I jedan Ženevski salon automobila po treći put je odgođen “za sledeću godinu”, posle relativno neuspelih pokušaja sa različitim konceptima promocije najvećih svetskih brendova.
I mnogi drugi ovogodišnji, pogotovo evropski automobilski hepeninzi otkazani su iz sličnih razloga.) Biće to u uslovima očekivano smanjenog komercijalnog efekta u smislu prodaje vozila, zbog nedostatka novih vozila na tržištu, ali istovremeno uz ogromno interesovanje medija, stručne i široke javnosti za modele vozila koja već sada nude najnovija pogonska rešenja, a čija se potpuna komercijalizacija očekuje u bliskoj budućnosti.
U skladu sa potrebama i mogućnostima izlagača i drugim objektivnim okolnostima manifestacija se održava u terminu nešto kraćem od uobičajenog, ali ispunjava sve preduslove da bude prekretnica na automobilskom tržištu i u automobilskoj industriji Srbije.
Cilj je organizatora, Beogradskog sajma, da u saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Osiguranje Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije, predstavi najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije.
Međutim, u skladu sa novim vremenom i prilikama (a o tome govori već i odrednica ECO u inoviranom nazivu sajma), u pitanju je sasvim novi izlagački koncept – akcentuju se vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobili na električni pogon i hibridi, ali i novi modeli sa konvencionalnim pogonima, ekološki unapređeni i sa najvišim ekološkim standardima. Radi se o novim tehnologijama koje su danas aktuelne u auto-industriji i onima koje će to biti u najskorijoj budućnosti.
Gotovo sve članice Asocijacije uvoznika, što znači i svi brendovi na našem tržištu, bili su maksimalno inspirisani i voljni da ovom projektu daju pun doprinos. Štaviše, s obzirom na inovativnost i ekskluzivnost ovakvog sajamskog koncepta i na to da trenutno nema mnogo aktivnih sajmova po svetu, izlagači će predstaviti izuzetno veliki broj premijera, pogotovo kod električnih vozila, koji će biti potpuni noviteti kod većine brendova.
Pred posetioce će svoje adute izneti čak 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova (među kojima premijerno i legendarni, 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji).
Oni će prikazati između 120 i 140 različitih modela. Među 48 novih modela, od čega su 36 premijere a 12 noviteti, sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće ih čak 36. Čisto električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, odnosno više od 50 posto.
Ako se pod premijerom podrazumeva potpuno novi model koji se prvi put izlaže na srpskom tržištu, a pod novitetom – novi model koji je stigao na tržište u 2022. godini i do sada nije izlagan nigde na sajmovima u zemlji, onda ponuda automobilske ekskluzive izgleda ovako (čisto električna vozila označena su zvezdicom):

AUDI pred posetioce premijerno izlazi sa modelima e-tron GT* i Q4 e-tron*; BMW-ov novitet je model iX*; CITROEN ima čak pet premijera – Ami*, MY Ami Cargo*, C5 X, C5 Aircross Plug-In Hybrid i Ë-Berlingo VAN*; DACIA takođe ima novitet – Jogger; FIATOVA premijera je 500 (BEV)*, a dve FORDOVE su Mustang Mach-E* i Explorer; HONDIN novitet je HR-V, a HYUNDAI-jev IONIQ 5*; JEEP premijerno predstavlja modele Compass 4xe, Wrangler 4xe i Compass MHEV;
KIA ima premijerni model EV6* i novitet Sportage; MAZDIN novitet je CX-5 (Facelift); MERCEDES-BENZ ima dve premijere – EQB* i EQS*; MG ekskluzivno dolazi sa četiri premijere – ZS 1.0, ZS EV*, 5* i eHS*; MINI-jeva premijera je Countryman PHEV; OPEL na sajam dolazi sa pet premijera – Corsa-e*, Mokka-e*, Combo-e*, Astra Hybrid i Grandland Hybrid; PEUGEOT ima tri premijere – e-2008*, e-Rifter* i 308 Hybrid, i dva noviteta – 508 PSE Hybrid i 3008 Hybrid;
PORSCHE- ov premijerni adut je Taycan GTS*, a LAND ROVER-ov novitet Range Rover; RENAULT-ova premijera je Megane E-Tech*; ŠKODINA premijera je Enyaq Coupe*, a noviteti Fabia i Karoq (Facelift); i SUZUKI ima novitet SX4 S-cross Hybrid; TOYOTINE premijere su Aygo X i RAV4 PHEV; VOLKSWAGEN premijerno predstavlja ID.5*; VOLVO zaključuje listu premijera modelima C40* i S90 T8 Plug in Hybrid.
SAT MEDIA, medijski sponzor manifestacije, ekskluzivno će na svom štandu predstaviti Ferrari 458 Challenge, verziju homologovanu isključivo za trke.
Svi automobilski brendovi naći će mesto u hali 1 Beogradskog sajma.

Ni motociklistički brendovi po ekskluzivnosti izlagačke ponude na zaostaju za automobilima.
Tako APRILIA predstavlja četiri noviteta – SR GT 125, SXR 50 Tuareg 660 i RS 660; ARGENTOVA premijera je Active Sport; BENELLIJEVE premijere su Leoncino 125 i Leoncino 800; BMW takođe ima dve premijere – CE04 i R18 Transcontinental; DUCATIJEVE premijere su Multistrada V4 S, Streetfighter V2 i Scrambler Urban Motard; DUCATI E SCOOTER premijerno predstavlja PRO III; E PRIME takođe ima jednu premijeru – Evo R, baš kao i GASGAS – SM 700; HUSQVARNA nastupa sa dve premijere 701 Supermoto 2022 i Norden 901; INDIAN-ova premijera je Chief Dark Horse.
KTM-ov novitet je 1290 Super Adventure R; MOTO GUZZI premijerno prikazuje model V100 Mandello, a MOTO MORINI – X-CAPE 650; PUGEOT takođe ima premijeru – Streetzone 50, a PIAGGIO novitet – Beverly 300/400 Hpe; POLARISOVA premijera je Sportsman XP 1000 S, a ROYAL ENFIELDOVE – Scram 411 i Meteor; RUSKA MEHANIKA premijerno prikazuje model RM 800cc, a SEGWAY ima tri premijere – B110S, E110S i E125S; SUZUKIJEVA premijera je Hayabusa 1300; a SYM-ova – MAXSYM TL 508; VESPA premijerno predstavlja GTS 300 Hpe Racing sixties; konačno, CF MOTO ima tri premijere – X4, 800MT Touring i 700CLX Sport.
RADNO VREME SAJMOVA biće od 10 do 20 časova, a poslednjeg dana, u nedelju 15. maja, do 19 časova. Ulaznice: Pojedinačna ulaznica koštaće 400 dinara, grupna 300, grupna za đake i studente 200. Parking (u krugu Sajma) plaća se 150 dinara po započetom satu (maksimalna, dnevna karta 750 dinara). Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je porodična ulaznica, Family Ticket, po ceni od 800 dinara, koja će (za dva roditelja i dvoje dece) važiti bilo kog dana sajma.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

McLaren dobija samo jednog vlasnika

McLaren dobija samo jednog vlasnika i to možda brže nego što je to javnost ...

Otkriven novi BMW X3!

Par dana pre nego što je planirano, procureo je video novog BMW-a X3 Službena ...

Tesla Model Y najprodavaniji automobil u Evropi

Tesla Model Y najprodavaniji je automobil u Evropi i prvi je ikada električni automobil ...

Pet zvezdica za novi Renault Clio

Novi Renault CLIO je ocenjen sa pet zvezdica na Euro NCAP testu Najprodavanije vozilo ...

NCAP zvezdice za velike i za male

Najnoviji EuroNCAP testovi doneli su odlične rezultate a prvi alfin SUV Stelvio, novu Opel ...

Formula 1 – VN Francuske pripala Verstappenu

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Francuske vozila se na stazi Paul Ricard u ...