fbpx

Lamborghini Squadra Corse ulazi u Leman

Lamborghini Squadra Corse je zvanično saopštio da od 2024. godine ulazi u WEC Šampionat izdržljivosti

Lamborghini Squadra Corse stiže na Leman u LMDh klasu! Dok su Formula 1 i WRC primadone svetskog auto sporta, trke izdržljivosti su odavno u njihovoj senci kada je u pitanju popularnost, pa i medijska popularnost. Međutim vesti koje pristižu u poslednjih dve godine, govore da nas u narednih nekoliko godina čeka više nego spektakularna konkurencija u WEC, Šampionatu sveta izdržljivosti sportskih automobila. Nakon što su Peugeot, Porsche, Audi, Acura, Alpine, Cadillac, BMW i Ferrari najavili svoj povratak u WEC, gde poslednjih nekoliko godina dominira Toyota, stigla je još jedna, zvanična vest – Lamborghini Squadra Corse se vraća u WEC i IMSA šampionat i to u najsnažnijoj LMDh klasi. To znači da će se fabrički tim Lamborghini 2024. godine, sa potpuno novim automobilom LMDh klase naći na legendarnim trkama kao što su 24 časa Le Mansa i 24 časa Daytone. Doduše, još 2018. godine saznali smo da Lamborghini ima plan da se uključi u Leman, ali, prema izjavama Giorgia Sanne, šefa Lamborghini Squadra Corse, sada je odluka i definitivna. Od našeg automobiliste Miloša Pavlovića saznali smo da je odluka “zacementirana” i da je u Lamborghiniju već definisan i odobren budžet, a da je prvobitni plan o ulasku odložen zbog “dieselgate” skandala oko kompletne VW Grupe.

Foto: Lamborghini

Iako znamo da je Lamborghini deo Volkswagen Grupe, i da je u vlasništvu Audija, za sada ne postoje informacije da li je ulazak čak tri marke iz VW Grupe u trke izdržljivosti deo zajedničke strategije. Šta više, obzirom na nedavno saopštenu odluku o ulasku marki Porsche i Audi u Formulu 1, navodno je Audi LMDh program zaustavljen, a Lamborghini će biti predstavnik VW Grupe u šampionatima izdržljivosti i LMDh klasi.
Takođe, Lamborghini Squadra Corse za sada nije do kraja otkrio sa kojim partnerima će ući u ovaj ambiciozan projekat, ali se zna da će to, između ostalih, biti Ligier Automotive. Ligier Automotive je jedan od licenciranih proizvođača nove generacije LMP2 karoserija, na čijoj osnovi će nastajati i LMDh protoipovi.
Da li će Ligier stvarno biti partner sa Lamborghinijem saznaćemo u jul, kada će biti definisana i konfiguracija pogonske grupe, tačnije, deo jedine sa unutrašnjim sagorevanjem. CEO Lamborghinija Stephan Winkelmann kaže da će ulazak u vrhunske šampionate sportskih automobila doneti svoje marketinške efekte, ali biti i test laboratorija za nove tehnologije. “naši LMDh protipovi će biti naša najsofisticiranija otvorena laboratorija na točkovima”, kaže Winkelmann.

Foto: FotoSpeedy

Ulazak Lamborghini Squadra Corse neće ugasiti ostale programe u kojima je marka aktivna u GT3 klasi i Super Trofeo Seriji. Naravno, zanimalo nas je i da li Miloš Pavlović, koji se takmičio u GT3 kategorijama i Supertrofeo seriji u Lamborghini automobilima vidi svoje mesto u jednom od LMDh protoipova, a odgovorio nam je da je još uvek prerano za takve informacije i da vozačke postave nisu definisane. Mi ćemo svakako sa nestrpljenjem očekivati nove vesti i svakako poželeti Pavloviću da bude deo tima u ovom velikom projektu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Euro 7 norma štiti kineske proizvođače kaže Tavares

Carlos Tavares CEO Stellantisa ponovo je javno istupio protiv Euro 7 norme i upozorio ...

Novi hiper GT trosed će biti najbrži serijski Mclaren ikada

McLarenov predstojeći hiper GT model, pod oznakom BP23, će biti najbrži serijski Mclaren ikada, ...

Aleksandra Đurđević nova predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova jednoglasno izglasala Aleksandru Đurđević generalnu direktoru Delta Auto ...

Novi Chevrolet Corvette Z06 otkriven sa LT6 motorom i 670 KS

Chevrolet je za 2023. godinu predstavio dugo očekivanu Z06 verziju C8 generacije modela Corvette ...

Toyota RAV4 GR Sport predstavljen za Evropu

Toyota RAV4 GR Sport najnoviji je model koji je dobio GR Sport oznaku, paket ...

Novi MINI Cooper Electric se bliži

Novi MINI Cooper Electric se bliži sa dve snage motora i baterijom koja će ...