fbpx

Sebastien Ogier se (ipak) povlači iz WRC-a

Sebastien Ogier je osvojio svoju osmu WRC titulu i pojavile su se vesti da bi se mogao povući pre isteka ugovora sa Toyotom

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202110020394 // Usage for editorial use only //

Sebastien Ogier je za volanom Toyote Yaris GR došao do svoje osme titule šampiona sveta u reliju. Ogier ima važeći ugovor sa fabričkim WRC timom Toyota i za sezonu 2022. uz koji bi mogao napasti i dostići i izjednačiti fascinantni rekord njegovog zemljaka i imenjaka Sebastena Loeba, koji je osvojio devet naslova WRC šampiona sveta.
Iako je ove sezone pokazao da ništa nije izgubio na brzini i motivaciji Ogier po službenim informacijama iz tima neće biti u prilici da napadne i famoznu devetu titulu. Sledeće sezone, koja počinje već u januaru, Ogier će Toyotu GR Yaris Hybrid, i nikoga ne treba da iznenadi ako pobedi na prvom reliju koji se vozi u brdima iznad Monte Carla – to je do sada uradio već osam puta, pa zašto ne bi i deveti.
Međutim, prema zvaničnom programu tima Ogier neće voziti na svim relijima sezone. Sveo ja na određen boj nastupa, a automobil će deliti sa Esapekkom Lappijem. O kojim trkama je reč, još nije saopšteno.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202111210223 // Usage for editorial use only //

Niko ne može zameriti Ogieru na želji da izjednači Loebov rekord po broju titula, tek mu je 37 godina, samo u životu Ogiera još neko se pita – TV voditeljka, Andrea Kaiser, privatno Ogierova supruga i majka njihovog sina Tima Ogiera. Njen stav je jasan i želi da Sebastien završi sa WRC karijerom potpuno. A možda je i u pravu čak i iz perspektive rezultata koje će njen suprug postizati, obzirom da niko od elitnih vozača uz delimično povlačenjem više nije postizao tako zvezdane rezultate.

Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202111210125 // Usage for editorial use only //

Sam Ogier već duže vreme priča o povlačenju. Šta više, da nije bilo pandemijom iskrojene sezone, to bi verovatno učinio još na kraju prošle godine, pa je prva faza (za sada delimičnog) povlačenja sada došla na red, dok se njegov dugogodišni suvozač Julien Ingrassia oprostio od WRC-a. Ogier je dobio drugog suvozača Benjamina Veillasa i testirao je Toyotu GR Yaris Hyubid koja, kao i svi ostali, po novim WRC pravilima ima hibridni pogon. Ali, zanimljiva je mogućnos da bi Ogier svoj trenutni WRC „dvosed“ mogao zameniti jednosedom. U Bahreinu je testirao Toyotin novi Leman Hiperautomobil, i ne krije da bi bi se rado oprobao i u ovoj kategoriji takmičenja.
Jasno je da bi svi ljubitelji WRC-a voleli da gledaju Ogiera još neko vreme na stazama, ali isto tako, uopšte ne bi bilo loše po samog Ogiera, da posluša suprugu i povuče se kao aktuelni šampion i pobednik poslednjeg relija u karijeri.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kako radi centralni diferencijal WRC automobila?

Centralni diferencijal je promenio svet WRC-a zauvek, a evo i objašnjenja kako on radi ...

Stigla osma generacija Volkswagen Golfa

Volkswagen je zvanično predstavio novi Golf, tj. osmu generaciju pod legendarnim imenom auto industrije ...

Da li bi Audi TT mogao postati sedan?

Mercedes- Benz ima CLA, a BMW će uskoro imati Seriju 2 Gran Coupe. Međutim, ...

Formula 1 – Leclerc u Mercedesu od 2024.?

Formula 1 je spustila zavesu na sezonu 2022. sa bolidima po novim pravilima, ali ...

Bottas završio F1 karijeru u Mercedesu?

Valtteri Bottas, verni “Broj 2” u F1 timu Mercedes-AMG je završio svoju karijeru, kaže ...

Projekat Tornado – autonomna mobilnost za ruralna područja

Cilj projekta TORNADO je bio otkrivanje tehnologije uz koje će usluge autonomne mobilnosti postati ...